• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
InicinoticiesQuants contaminants ingerim amb el peix?

Quants contaminants ingerim amb el peix?

14 novembre, 2006
Científics catalans posen a punt una web per determinar la quantitat de contaminants que ingerim segons el consum de peix que fa cada persona.

El peix i el marisc aporten diversos compostos molt saludables des del punt de vista de la nutrició, com ara els àcids grassos Omega 3. Però també aporten metalls pesats, dioxines i altres compostos químics que poden alterar negativament la salut. De fet el peix i el marisc son les principals fonts d'ingesta de moltes d'aquestes substàncies contaminants dins la dieta catalana, segons recull l'estudi Contaminants químics, estudi de dieta total a Catalunya  publicat per l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària l'any 2005.

Cal amoïnar-se? Tot depèn del tipus, quantitat i freqüència del peix que mengem.  Si seguim una dieta molt rica en les espècies que aporten més contaminants, podem superar les quantitats màximes considerades tolerables d'algunes substàncies.

Per saber fins a quin punt el nostre patró personal de consum és adequat o no, un equip d'investigadors han preparat el programa RIBEPEIX. Es tracta d'una aplicació que podem descarregar fàcilment al nostre ordinador. Un cop instal·lada, ens demanarà la nostre edat, pes, sexe i quina quantitat consumim setmanalment de les 14 espècies de peixos i de marisc més populars a Catalunya.  Un cop aportada aquesta informació, podem fer clic damunt el botó "Contaminants" i sabrem si estem ingerint una quantitat massa elevada de mercuri, dioxines, o d'altres compostos perjudicials.

Un altre botó, però, anomenat DHA+EPA, ens informarà de la part positiva de menjar peix: la quantitat d'Omega 3 que mengem a la setmana segons la dieta que haurem manifestat. Se sap que aquesta substància és molt important a l'hora de prevenir les malalties cardíaques i vasculars.

A la fi, doncs, es tracta d'obtenir l'equilibri ideal. El programa RIBEPEIX ens convida a esbrinar que passaria si variem les espècies i les quantitats de peix que mengem per configurar de nou la nostre dieta. Així podrem comprovar com els canvis en les nostres pautes de consum poden alterar – i força – la quantitat de compostos químics que acaben arribant al nostre organisme.

La recerca que ha portat a desenvolupar el programa RIBEPEIX, així com aquesta aplicació, han estat dirigides per Josep Lluís Domingo, catedràtic de Toxicologia de la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili a Reus, i per Joan Maria Llobet, Catedràtic del Departament de Salut Pública de la Universitat de Barcelona.

David Segarra

Comparteix!
Tweet

Cap resposta a “Quants contaminants ingerim amb el peix?”

  1. Respondre
    Miquel Crisóstomo
    divendres, 1 juny 2012 at 18:33

    Ahir dia 30-5-2012 es va parlar del RIBEPEIX en BTV en el seu progra El Temps del Picó i avui els enllaços per a la descàrrega d’aquesta aplicacion ja no funcionen.
    Que ha ocorregut?

Respondre Cancel·la les respostes

Piulades recents

  • 🎨Ajudem a emplenar les xarxes amb dibuixos de 👩‍🔬científiques! Participa en el concurs de @icmabCSIC! 👇 https://t.co/YZlpECZfDY
  • 📣Es posa en marxa a l'Hospitalet el programa #PetitsTalentsCientífics per fomentar l’interès per les #ciències entr… https://t.co/0Dlpgobl79
  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar