Notícies

Primers resultats antàrtics

18 juliol 2008 | Notícies

…la recerca continua!

Fa un any i mig varem anar de campanya a l’Antàrtida compartint la recerca amb l’equip científic de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). Va ser el primer projecte que varem compartir amb vosaltres a Recerca en Acció i que ja ha obtingut els primers resultats!
El gener del 2007, varem tenir la gran oportunitat de visitar i investigar la zona on, fa pocs anys, hi havien dos grans plataformes de gel, conegudes com a plataformes de gel Larsen A i B. Aquesta zona ha perdut en 20 anys uns 11.000 km2 de plataforma de gel! Si ho voleu comparar, penseu que Catalunya té una superfície de 31.930 km2. El col·lapse d'aquestes plataformes ha generat canvis dràstics en la superfície del mar que comencen a reflexar-se en el sòl marí. Conèixer aquests canvis i associar-los a la resposta de l'ecosistema és l'objectiu principal del projecte CLIMANT. Aquest projecte s'emmarca dins de la iniciativa de l'Any Polar Internacional, una acció internacional que pretén promocionar la investigació polar i apropar els seus resultats a la societat.
 
Una de les característiques interessants del col·lapse de les plataformes Larsen és que va ser provocat per l'escalfament de l'atmosfera que és una conseqüència de l'activitat humana, per la qual cosa, l'estudi dels canvis en aquest ecosistema polar ens ajudarà a entendre com el sistema polar respon a la influència industrial i cap a on podria derivar, si la tendència climàtica continua en la mateixa direcció.

Per tal d'aconseguir tot això, CLIMANT es va idear com a una estratègia multidisciplinària que ens permetés abordar els canvis de l'ecosistema des de diferents punts de vista. Això també va servir per a dotar-lo d'un caràcter internacional ja que s'han realitzat anàlisis a laboratoris de 3 països diferents: França, Estats Units i Espanya, on s'apliquen tècniques analítiques d’avantguarda. I està previst fer-ne més en un futur proper.

Elisabet Sañé ha publicat els primers resultats del projecte en dues reunions científiques internacionals, on va explicar com les característiques químiques del sediment estan canviant a partir del col·lapse de les plataformes de gel.

Quan ja s'ha desintegrat la plataforma de gel, la superfície del mar resta descoberta, la qual cosa permet que la comunitat fitoplanctònica, que és la primera baula de la xarxa tròfica marina, floreixi. A partir d'aquesta explosió de vida, tot el sistema viu, tant a la columna d'aigua com al fons del mar, entra en una dinàmica més ràpida que, pas a pas, desenvoluparà comunitats marines més riques en biomassa i en diversitat.

Elisabet ha estudiat la clorofil·la, el pigment que permet al fitoplàncton realitzar la fotosíntesi i, mitjançant aquest procés, transformar el diòxid de carboni en matèria orgànica. Ella ha descobert, en cooperació amb el Laboratoire Aragó de Banyuls sur Mer , a França, que la quantitat de clorofil·la trobada a la superfície del sediment presenta quantitats comparables amb el sediment de zones que fa milers d'anys varen estar descobertes de gel i que tenien una producció biològica relativament alta. A més, ha observat que aquest pigment només es troba en el primer centímetre del testimoni de sediment, a diferència d'altres regions antàrtiques, on la clorofil·la es troba fins els 12 cm de profunditat.

 
Aquests resultats comproven que el fons del mar, a les zones de Larsen, comença a rebre bones quantitats de matèria orgànica que permetran el desenvolupament de comunitats bentòniques on, avui, amb prou feines s'hi troba algun organisme. També ha trobat que la concentració d'aminoàcids té una distribució similar, la qual cosa reforça les conclusions anteriors.
 
Properament. L'Elisabet anirà al Marine, Earth and Atmospheric Sciences Department de la North Carolina State University on datarà la columna sedimentària i estudiarà el ritme de sedimentació a la zona. Serà més ràpid després del col·lapse?
 
Tot l'equip estem expectants per a conèixer nous resultats!
 
 
Fins aleshores!
 
Seguirem enviant-vos novetats de la nostra recerca!
 
Península Antàrtica

L'objectiu d’aquesta expedició ANTXXIII/8 va ser dur a terme un estudi pioner i multidisciplinari sobre la relació entre els organismes vius del plàncton i els del fons marí a l’Est de la Península Antàrtica.
 
Concretament, a la zona que es coneix com la plataforma Larsen. Actualment, aquesta àrea al nord del Mar de Weddell està lliure de la cobertura permanent de gel i està subjecta als canvis estacionals típicament antàrtics a la superfície de la mar.La plataforma Larsen A va patir un retrocés aproximat de 1400, 2100 i 3800 anys. I es va col·lapsar el gener del 1995 (4200 km2). Mentre que la plataforma Larsen B va ser estable durant els últims 10.000 anys i es va col·lapsar el març del 2002. I la previsió per a Larsen C, és que, aproximadament en 100 anys, la plataforma de gel podria disminuir fins el mateix gruix que tenia Larsen B, al moment del col·lapse.

logo IPY

Imatge que representa l'Any Polar Internacional (en anglès: IPY: International Polar Year).Una acció internacional que pretén promocionar la investigació polar i apropar els seus resultats a la societat.
 Logo CLIMANT

El gener del 2007, varem tenir la gran oportunitat de visitar i investigar la zona on, fa pocs anys, hi havien dos grans plataformes de gel, conegudes com a plataformes de gel Larsen A i B.

Aquesta zona ha perdut en 20 anys uns 11.000 km2 de plataforma de gel! Si vols comparar, pensa que Catalunya té una superfície de 31.930 km2. El col·lapse d'aquestes plataformes ha generat canvis dràstics en la superfície del mar que comencen a reflexar-se en el sòl marí. Conèixer aquests canvis i associar-los a la resposta de l'ecosistema és l'objectiu principal del projecte CLIMANT .

Testimoni de sediment

Els fons dels oceans poden ser rocosos o estar recoberts per sediment fi. Als sediments hi ha compostos orgànics que cauen des de la columna d'aigua. Els animals que viuen al fons del mar utilitzen aquests compostos orgànics com a aliment. L'anàlisi de la composició química i de les dimensions dels grans en el sediment ens dóna informació sobre les organismes que viuen als sediments o sobre el sòl marí.

En els vaixells d'investigació oceanogràfica hi ha la instrumentació necessària per a recollir mostres de sediment provinent de zones profundes. El sediment es mostreja emprant uns cilindres de plàstic de 10 cm de diàmetre i 40 cm de longitud.
 

 

Detall de sediment

En els vaixells d'investigació oceanogràfica hi ha la instrumentació necessària per a recollir mostres de sediment provinent de zones profundes. El sediment es mostreja emprant uns cilindres de plàstic de 10 cm de diàmetre i 40 cm de longitud. 

Aquí es mostra un detall transversal del sediment.

Si vols més informació, clica aquí! 

St. Petersburg-2008

L'Elisabet Sañé , membre de l'equip científic antàrtic, mostra el pòster que es va presentar amb els primers resultats obtinguts de l'expedició Lo, al Congrés XXX SCAR Open Science Conference a St. Petersburg, Rússia, realitzat del 8 al 11 de Julio de 2008.
 
Les sigles SCAR significa Scientific Committee on Antarctic Research.
 

Trajectòria de l'expedició

En aquesta fotografia vista des del satèl·lit es pot veure la trajectòria del Polarstern des que va salpar amb l'expedició ANTXXIII/8.
Visió paquet fecal

Fotografia obtinguda al microscopi electrònic d'escandallatge on es mostren paquets fecals de zooplàncton i el seu contingut. En l'ampliació que es mostra en el requadre blanc es poden observar troços de diatomees i, inclús, algunes de senceres.