basic | Notícies

Petits talents científics

13 gener 2014 | basic, Notícies

Programa d’actualització científica per a mestres d’educació primària

El projecte Petits talents científics vol fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències de l’alumnat d’educació primària. L’objectiu d’aquesta proposta és proporcionar als centres educatius un seguit de recursos i orientacions pedagògiques per tal que puguin desenvolupar la pràctica experimental.
Es tracta d’un curs coorganitzat per l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona i per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, i s’adreça a les escoles de Barcelona.
La presentació del projecte i sessió informativa per als docents interessats en la proposta serà dijous 23 de gener de 2014, a les 18 hores, a la sala d’actes de l’Institut Municipal d’Educació (IMEB), plaça d’Espanya, 5. Adolf Cortel, químic i pedagog, realitzarà el conjunt de demostracions científiques Observar, mesurar i calcular que constituiran els tallers d’experiments, un dels recursos del programa.
A qui s’adreça?  Petits talents científics s’adreça als docents de cicle mitjà i superior d’educació primària dels centres educatius sostinguts amb fons públics de Barcelona.
Què s’ofereix?  Seminari de metodologia científica: on s’exposaran propostes d’experiments que els mestres podran dur fàcilment a l’aula. Alhora, els experts actualitzaran els coneixements científics bàsics que cal disposar per comprendre’ls. Curs de 15 hores de formació reconegut pel Consorci d’Educació de Barcelona
Tallers in situ: cada escola acollirà un taller d’experiments realitzat pel químic i pedagog Adolf Cortel i que es durà a terme en el mateix centre docent.
Trobada d’experiències per tal que els centres participants mostrin els projectes elaborats i puguin intercanviar vivències.
Altres recursos: els centres gaudiran d’assessorament personalitzat per engegar projectes propis. També podran sol·licitar una xerrada–taller sobre “Ciència quotidiana” per tal d’informar i implicar-hi les famílies.
 
Programa del Seminari
5 de febrer de 2014 – Aprendre a investigar i investigar per comprendre. A càrrec de Jordi Martí i Arnau Amat, professors de Didàctica de les Ciències de la Universitat de Vic.
19 de febrer de 2014 – La caixa de fum, els espaguetis i altres històries (o com ensenyar òptica a primària). A càrrec de Victor Grau, físic, Departament de Didàctica de les Ciències, Universitat de Vic.
5 de març de 2014 – L’alè del cor. Models i disseccions per entendre i viure el funcionament del nostre cos: el cor i els pulmons. A càrrec de David Bueno, professor de Genètica de la Universitat de Barcelona i Maria Tricas biòloga i mestre de primària.
19 de març de 2014 – Experiments low cost sobre física de l’atmosfera. A càrrec de Jordi Mazón, professor de Física Aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya.
2 d’abril de 2014 – Valoració dels projectes presentats pels participants. A càrrec de Jordi Martí i Arnau Amat, professors de Didàctica de les Ciències, Universitat de Vic.
 
Horari: de 18 a 20 hores.
Lloc: Les sessions es duran a terme a la seu de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (Pg. Lluís Companys, 23) excepte la sessió del 5 de març, que serà a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (Av. Diagonal, 643).
Organització: Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona i Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació
Col·laboració: Fundació “la Caixa”, Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona
Informació i inscripcions:    Per inscriure-s’hi i confirmar l’assistència, cal adreçar-se a imebatencio@bcn.cat, indicant nom i cognoms, correu i centre educatiu o bé trucar al 934 023 669. Més informació de la proposta a www.bcn.cat/educacio