Experimenta

Provoquem miratges: 4 experiments sobre la refracció de la llum

06 agost 2016 | Experimenta, Física, Infantil i Primària

Monedes que pugen, que es multipliquen, que apareixen on no hi són, boles invisibles… la refracció de la llum dóna joc a realitzar experiments que juguen amb la percepció.  Aquí us presentem 4  exemples senzills.

 
En el fenomen de la refracció, les ones canvien de direcció quan passen d’un medi a un altre. Això, en el cas de la llum, fa que puguem veure  un objecte en una posició quan, en realitat, es troba en un altre.  Habitualment, quan percebem un fenomen d’aquest tipus, diem que es tracta d’un miratge.
Us presentem quatre experiments en vídeo que expliquen aquest fenomen des de diversos aspectes.


1. La moneda que puja


El primer és un experiment fet pel físic Tavi Caselles, membre del CRP del Gironés, autor del bloc FisLab, i anomenat La moneda puja. És un enfocament ben original: en emplenar un gibrell amb aigua, a poc a poc ens apareix la imatge de l’euro que hi ha dins, i que sense l’aigua no podíem pas veure.  Per entendre perquè passa, veieu els gràfics que hi ha a  La moneda puja.
 
2.  Fem un miratge ‘low cost’


Aquest és un experiment realitzat pel físic Jordi Mazon, professor de la UPC,  per a la televisió 8TV. Posem aigua en un cossi, i la moneda sembla ocupar un lloc on, de fet, no hi és, degut al canvi de direcció ocasionat per la reflexió de la llum. És el mateix principi que explica els miratges del desert o de les carreteres asfaltades i calentes, degut a capes d’aire de diferents temperatures.


3. Les boles invisibles


Un objecte serà transparent si té el mateix índex de refracció que el material que l’envolta. Aprofitant aquesta propietat, podem aconseguir atorgar la invisibilitat a un seguit de boles de gel incolores de jardineria si les submergim en aigua (boles i aigua tenen el mateix índex de refracció)  i llavors deixen al descobert un bombó, tal i com ens mostra de nou el físic Tavi Caselles en aquest vídeo (vegeu tota l’explicació a Les boles invisibles).


4. Tres monedes es tornen quatre


Aquest altre vídeo (fet per l’escola Immaculada Concepció d’Horta, premi X(p)rimenta 2012) presenta el mateix fenomen des d’una perspectiva molt interessant: submergim 3 monedes, i gràcies a la refracció podem arribar a veure’n 4. Sembla ben bé cosa de màgia!  El vídeo també presenta d’altres fenòmens òptics.


 

2 Comentaris

  1. Marc

    On és veu el vídeo de experiment 4 ho necessito ja ho suspenc el curs!!!

    Respon
    • reaadm

      Bon dia Marc. Ja tens disponible el vídeo de l’experiment 4 en aquesta mateixa pàgina.

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.