Diari de recerca

22. Serà el que vam dir?

18 febrer 2010 | Diari de recerca

Durant el temps que vosaltres heu estat viatjant fins a les Illes Galápagos, gaudint de bones temperatures i platges força diferents de les de Lanashuaia, nosaltres hem continuat aquí.

I què ha passat durant aquest temps?

Aquí no hem parat. Els nostres problemes amb el vent han continuat: tot i que, de tant en tant, hem disposat de bon temps (fins i tot dos dies de Sol!), només dir-vos que part de les estructures d’acer de l’aixopluc de l’excavació s’han deformat per l’efecte constant de la pressió del vent. Això, i que alguns arbres del bosc on tenim el campament han caigut (però cap damunt les nostres tendes… creuem els dits!).

L’excavació avança de forma constant: estem treballant en una línia de 6x2m. Que cobreix des de l’exterior del conchero fins a l’àrea on estava l’interior de la tenda yámana (anomenada Akar). Així, excavem l’exterior d’un habitatge, l’acumulació de residus que hi ha al voltant i, també, l’interior de la vivenda. Aquests 12 metres quadrats els heu d’afegir als 10 metres excavats en els mesos de desembre i part de gener (us heu perdut la “mudança” d’haver hagut de bellugar tota la tenda de campanya) més els 6 metres excavats el passat gener de 2009. 28 metres quadrats ara com ara. És molt si tenim en compte com de gran pot arribar a ser un Akar, però molt poc si el què volem és reconèixer com s’articulaven les activitats que la gent feia. Nosaltres som d’una societat eminentment urbana. Però d’altres societats desenvolupen la major part de la seva existència fora de les àrees d’hàbitat.

Què ens hi trobem, dins i fora?

Activitats. Fossil·litzades. Reflectides en els materials i la seva posició en l’espai. En aquest mes de gener ens han aparegut fogars situats a l’exterior del perímetre de l’Akar. A poca distància, una altra punta de fletxa a mig fer, abandonada perquè se’ls havia trencat en plena fabricació. I un parell de metres més al nord, a la base del conchero, barrejat amb restes de peix, aus marines, llops marins, un altre fragment d’ós de balena!! Així que, tot i que encara no s’ha analitzat al laboratori (i, per tant, no sabem si és la nostra cobejada balena minke), sembla que la nostra hipòtesi l’està encertant de ple!

Ivan Briz

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.