Diari de recerca

Observa i classifica les galàxies

16 setembre 2013 | Diari de recerca

Ciència participativa per aconseguir caracteritzar centenars de milers de galàxies

Galaxy Zoo és un projecte online d’astronomia que invita la gent a classificar les galàxies segons la seva forma.
 
Fes clic aquí per accedir al web.
Galaxy Zoo és un projecte online d’astronomia que invita la gent a classificar les galàxies segons la seva forma. Així, gràcies a l’esforç col•lectiu dels usuaris, es possible classificar enormes quantitats d’imatges de galàxies, cosa que seria impossible fer d’altra manera. La informació obtinguda ajuda als científics a comprendre millor la seva distribució i estructura. De fet s’han publicat ja una bona colla d’articles científics a partir de la feina de milers de persones anònimes.
Però pot un usuari sense cap experiència astronòmica classificar correctament la forma d’una galàxia? La resposta és si, ja que la tasca a realitzar és prou senzilla. Però, a més, hi ha un mecanisme de seguretat, que es basa en la quantitat: cada galàxia haurà estat analitzada per almenys 30 usuaris. I aquesta és la gràcia: potser alguns usuaris no han fet bé la classificació, però la mitjana de 30 classificacions independents ha demostrat ser tan fiable com la que fan els astrònoms professionals.
Galaxy Zoo és una col•laboració entre científics de diverses institucions, com ara la Universitat d’Oxford, Nottingham, John Hopkins, Yale, Berkeley…. Es fan servir imatges del telescopi Hubble i del anomenat Sloan Digital Sky Survey, una iniciativa científica que porta ja recopilades imatges de 930.000 galàxies.
A la web de galaxy Zoo hi ha un tutorial per aprendre a fer les classificacions. També hi ha un espai per a escoles i educadors, amb una eina interactiva per a compratir la tasca i recursos docents. També hi ha un bloc, molt important a l’hora d’aclarir dubtes.
David Segarra
GalaxyZoo
Galaxy Zoo

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.