• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciNoves tecnologies per estudiar els microfòssils
Tornar

Noves tecnologies per estudiar els microfòssils

29 octubre, 2009
Gràcies al microscopi electrònic podem esbrinar els detalls més íntims dels fòssils més petits.

La utilització de les noves tecnologies ha estat una revolució en el camp de la paleontologia. Un bon exemple  d'això és l'estudi del microfòssils. Com molt bé ens indica el seu prefix "micro", aquests fòssils són molt petits. I, alhora que delicats, necessitem un seguit d'aparells especials per fer una acurada descripció per tal de publicar-la en una revista especialitzada.

De les lupes als microscopis electrònics

Abans de que les noves tecnologies estigueren a l'abast d'un major nombre d'investigadors, el seu estudi es feia amb lupes binoculars. Els fòssils més petits es dibuixaven amb l'ajut de càmeres clares. Una càmera clara és un aparell que et permet fer un dibuix a ma alçada mentre observes el microfòssil a traves de la lupa binocular. L'aparició de lupes binoculars amb càmeres digitals incorporades, i el fet que cada vegada el seu preu és més assequible, ha permès que els investigadors puguin treure fotos de les peces directament al microscopi i fer els dibuixos amb programes d'ordinador a partir d'aquestes fotos.

Un cas semblant ha succeït amb una altra eina molt útil: el microscopi electrònic de rastreig (o com es coneix entre els investigadors, el SEM, la forma abreujada de la denominació anglesa Scanning Electron Microscopy). El microscopi electrònic és molt útil ja que permet arribar a augmentar molt els detalls d'una peça, fins a límits on no poden arribar les lupes binoculars. Alguns poden arribar a augmentar una imatge fins i tot 500.000 vegades!!!  Si vols fer-te una idea de què suposen aquestes magnituds, pots jugar al magnífic interactiu Potències de deu i descendir fins als 10 elevat a -5 metres. Respira a fons i… bon viatge!

 Fa uns anys el principal inconvenient era que hi havia pocs SEM a les universitats. Per tant, les sessions eren cares i calia suportar llargues llistes d'espera per a realitzar una sessió. En els últims anys, però, les universitats han anat adquirint aquest tipus de tecnologies i ara són a l'abast dels investigadors.

Tot esperant el sincrotró

Això ha fet que el SEM esdevingui una eina indispensable per als micropaleontòlegs, ja que els permet estudiar detalls molt concrets de peces molt petites. Però a més et permet fer fotografies d'allò que estàs visualitzant en la pantalla de l'ordinador. Fins i tot en alguns casos pots anar més enllà i realitzar un altre tipus d'anàlisi. Alguns microscopis electrònics de rastreig estan equipats amb un detector de raigs-X. Aquest aparell fa possible que els investigadors puguin analitzar partícules i materials que troben en la peça que estan estudiant i per tant puguin saber quin tipus de materials hi tenen en la mostra. Aquest darrer anàlisi es molt útil per exemple alhora de conèixer els processos que han permès que el fòssil s'hagi conservat fins avui dia.

Un exemple de com l'evolució de les noves tecnologies pot obrir nous camps d'investigació la trobem en l'aplicació del sincrotró. El sincrotró és un accelerador de partícules. Aquesta tecnologia s'ha revelat molt útil, per exemple, en l‘estudi de petit fòssils ficats a dins de sediments durs i que son molt difícils d'extreure de la seva matriu rocosa. Avui en dia la utilització d'aquest aparell és encara complicada car el paleontòleg ha de desplaçar-se a Grenoble, a França, la localitat més propera on hi ha un aparell d'aquest tipus. Però d'aquí a pocs anys, això ja no caldrà per que els paleontòlegs catalans podrem analitzar les nostres mostres al sincrotró ALBA, que s'està enllestint a la Universitat Autònoma de Barcelona, a Bellaterra. Esperem que la seva  creació obri les portes a noves línies de recerca dintre del món de la paleontologia.

Juga a accelerar electrons!

Vols jugar a fer funcionar un accelerador de partícules com l'ALBA? Entra en aquest joc interactiu preparat pel CERN (Organisation Européenne pour la Recherche Nuclear), et sorprendràs a tu mateix accelerant electrons !

Closca d'ou de dinosaure vista al microscopi electrònic

El microscopi electrònic en permet coneixer l'ultraestructura de les closques d'ou de dinosaure.  A lo fotografia podem veure la disposició dels canals dels porus de la closca d'ou. 

El microscopi electrònic pot arribar a augmentar les imatges fins a 500.000 vegades! Ho expliquem a Noves tecnologies per a estudiar els microfòssils.  

Microscopi electrònic

Sessió d'observació al microscopi electrònic a la Universitat de Barcelona.

Aquesta mena d'aparell pot arribar a augmentar les imatges fins a 500.000 vegades! Ho expliquem a Noves tecnologies per a estudiar els microfòssils.  

Etiquetes: Animals, Cretaci, Dinosaures, Enginyeria, Fa 65 milions d'anys, Fòssils, Metodologia de treball, Món microscòpic, Nanotecnologia, Paleontologia, Tecnologia, Òptica

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Oscar

Bego

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

A quina velocitat es movien els dinosaures?

El límit K/T

Podem comparar els jaciments?

Com donarem a conèixer la recerca que estem fent?

Què ens diuen les roques sedimentàries?

Investiguem el interior dels ous dels dinosaures

Estudiar el jaciment amb un simple clic!

Escopinyes, peixos i cocodrils, els altres animals de Fumanya

Noves tecnologies per estudiar els microfòssils

Font del Bullidor; el jaciment de niuades de dinosaure

Què menjaven els Titanosaures?

Una excavació en el laboratori; el triatge de microfòssils

De quin color són els dinosaures? La reconstrucció científica de dinosaures

Campanya de rentat de sediment: en busca de microfòssils

Peguera 1: el jaciment berguedà d’ossos fòssils de dinosaures

Els microfòssils: la clau per entendre l’extinció massiva

Els Titanosaures, els dinosaures que passejaren per Fumanya

La prospecció paleontològica; mapa geològic, gps i unes bones xiruques!

Han deixat emprentes a l’escena del crim!

Com era el Berguedà fa 65 milions d’anys?

3.000 petjades de dinosaures enmig del Berguedà

Dinosaures sorgits del carbó

Piulades recents

  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
  • 📰40.000 infants s'han acostat a la #ciència gràcies al Lab 0-6 en els seus cinc anys de vida. 👉… https://t.co/zZ1sysBlai
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar