• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici6: Baixem al niu d’un trencalòs
Tornar

6: Baixem al niu d’un trencalòs

12 març, 2007

Necessitem 6 hores per arribar-hi i recollir-ne les mostres.

Divendres passat vam fer una inspecció a un dels nius on la reproducció ha fracassat, concretament el 62. Ens ajuden els membres de la UEME (Unitat d’Especialistes de Muntanya i Escalada) del cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.

La UEME és una unitat especialitzada dels Agents Rurals que col·labora estretament en l’estudi i conservació del trencalòs donat que totes les tasques verticals (baixades als nius per instal·lació de cameres, recollida de mostres…) les realitzen sempre ells.

Més de la meitat de les parelles de trencalòs que inicien la reproducció cada any acostumen a fracassar per diversos motius. Una de les actuacions que duem a terme sistemàticament és baixar als nius on s’ha produït un fracàs per tal de recollir totes les restes que trobem i fer anàlisis que ens permetin esbrinar els motius que han provocat el fracàs reproductor.

Per què fracassa la reproducció?

Les analítiques que fem ens permeten aprofundir en la problemàtica de l’espècie i en els factors que ocasionen fracassos reproductors. Entre aquests, la infertilitat de l’ou, la ingesta de preses contaminades i les interrupcions durant la incubació que afecten el desenvolupament de l’embrió són alguns dels casos que ens hem trobat. Els més freqüents semblen ser els que tenen lloc durant el procés d’incubació i o eclosió com a conseqüència de la infertilitat dels ous i el delicat període que suposa els primers dies de vida del pollet immediatament desprès de la desclosa.

6 hores de descens

La de divendres passat és la tercera intervenció en el que portem d’any.  Aquest cop han vingut tres membres de la UEME (Àngel Monsó, Carles Barri i Miquel Flores) adscrits a les comarques de l’Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Alt Urgell, respectivament. L’operació s’ha dilatat per espai de 6 hores, donat que l’arribada a peu a la vertical del niu i el descens no han estat fàcils. Finalment s’han pogut recollir restes de closques que, un cop analitzats, ens permetran esbrinar si la posta era d’un o dos ous, si apareixen nivells de contaminants per damunt del que seria tolerable, si l’ou era fèrtil o infèrtil etc…

Aquest any coneixem ja 5 casos de fracàs. Encara no en sabem les causes, tot i que al niu 62 sembla ser que es tractava d’un problema de infertilitat de l’ou que no va arribar a descloure’s. Estem preparant un missatge amb el balanç provisional de la temporada reproductora 2007, que us oferirem ben aviat.

Fins al proper missatge,

Antoni Margalida

Restes trobades a un niu de trencalòs

Restes diverses trobades en un niu de trencalòs. Es poden apreciar restes òssies, que permeten als investigadors determinar la dieta. A la part superior esquerra es pot apreciar un excrement (sembla talment un guix) i a la central-dreta un crotal d’una resta d’un animal domèstic.

Imatge: Antoni Margalida

Escalada

Miquel Flores (a la dreta) i Carles Barri (a l’esquerra) inicïen el descens a un niu de trencalòs.  Tots dos son membres de la Unitat d’Especialistes de Muntanya i Escalada del cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya. El seu paper és essencial a l’hora de recollir restes dels nius que fracassen o d’instal.lar les pètites cameres de video que ens ofereixen imatges de les interioritats del niu.

Consulteu el projecte Dins el niu del trencalòs per a més informació.

Imatge: Diego García Ferrer

Aproximació a la vertical d'un niu

Aproximació a la vertical d’un niu de trencalòs per tal d’instalar-hi una camera de vídeo. El grup està format per Antoni Margalida (en primer terme), Lluís Miquel Martí, Carles Barri (a l’esquerra) i Joan Majoral al final.

Des de l’any 2000, el Grup d’Estudi i Protecció del Trencalòs ha realitzat un estudi pioner a Europa que ha consistit en la instal·lació de micro-càmeres als nius d’aquest amençada espècie per tal de documentar aspectes inèdits de la seva biologia. Aquest estudi s’està realitzant a les comarques pirinenques i pre-pirinenques de Catalunya. L’objectiu bàsic és descriure aspectes de la seva ecologia que amb altres mitjans (telescopis) no és possible i aportar eines de conservació que ens permetin millorar el seu status.

Font: Antoni Margalida

En plena feina a la cova on hi ha el niu de trencalòs

En Miquel Flores es troba a mitja paret, just on hi ha la cavitat on s’amaga el niu de trencalòs. En Miquel és membre de la Unitat d’Especialistes de Muntanya i Escalada del cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya. La tasca dels membres d’aquesta Unitat és essencial per tal de poder estudiar els nius i, en cas de fracàs reproductor, recollir-ne les restes que s’hi troben. També són els membres de la UEME els que instal.len les cameres de vídeo que ens proporcionen imatges de l’interior dels nius.

Consulteu el projecte Dins el niu del trencalòs per a més informació.

Imatge: Diego García Ferrer

Etiquetes: Animals, Catalunya, Dins el niu del trencalòs, Pirineus, Rapinyaires, Reproducció, Trencalòs

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Daniel Crespo

Jordi Bas Casas

Joan Bertran

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 24: Rescatat per primer cop el segon poll d’un niu de trencalòs

21: Balanç provisional de la reproducció l’any 2007

20: Cal investigar per a conservar?

19: Establint una meta-població de trencalòs al Sud – Oest d’Europa

18: El retorn del voltor negre al Pirineu català

17: Morts poc naturals

16: Visita a la Vall dels Voltors

15: Localitzada una nova parella de trencalòs a l’Alt Urgell

14: Blanc, groc o taronja? El color del trencalòs

13: Rapinyaires necròfags i bestiar domèstic

12: El trencalòs torna a Andalusia

Ménage à trois (els trios poliàndrics en el trencalòs)

10: Comprovem dos nous fracassos reproductors

Germans mal avinguts: el cainisme del trencalòs

8: Balanç provisional de la temporada reproductora

7: el trencalòs torna als Alps

6: Baixem al niu d’un trencalòs

La (baixa) productivitat del trencalòs

La reproducció del trencalòs

3: Per què ho fem, tot això?

L’alimentació del trencalòs

1: Comencem el seguiment del trencalòs

Piulades recents

  • 🎨Ajudem a emplenar les xarxes amb dibuixos de 👩‍🔬científiques! Participa en el concurs de @icmabCSIC! 👇 https://t.co/YZlpECZfDY
  • 📣Es posa en marxa a l'Hospitalet el programa #PetitsTalentsCientífics per fomentar l’interès per les #ciències entr… https://t.co/0Dlpgobl79
  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar