• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici4: Quina mena de ciència mostren els dibuixos fets ...
Tornar

4: Quina mena de ciència mostren els dibuixos fets pels nens?

27 setembre, 2007
La majoria dels joves catalans veuen la ciència com una activitat col·lectiva, centrada sobretot en la biologia i la química, i sense gaires limitacions de gènere. Això, almenys, es el que es pot deduir de l’observació dels dibuixos rebuts pel concurs Dibuixa un científic o científica.

Molta química i biologia

Tot i la riquesa de coneixement que hem pogut observar en els participants d’aquest concurs, que han mostrat des de ciències experimentals (química, física,…) fins a Art i humanitats (arqueologia), cal destacar que els dos referents predominants han estat la química i la biologia en múltiples categories i entorns com veurem més endavant.

Dins la química sobretot es mostren provetes i experiències, i en el cas de la biologia apareixen diferents situacions: des d’una persona que fa servir una pipeta en un laboratori fins a una personalitat científica, Josefina Castellví, a l’Antàrtida, o una rata gegant fent de científica amb humans.

En un segon nivell trobàvem astronomia  i matemàtiques (aquells dibuixos que només apareixen fórmules). L‘aparició -molt baixa- d’un sol Einstein i un Galileu (fet tres vegades segurament recomanats pel mestre) mostra una tendència de desaparició de referents “herois”.

En un tercer grup apareixen, geologia,  arqueologia, medicina i algun missatge  genèric entorn la ciència. En tan sols un cas va aparèixer un científic donant classes o en un entorn docent.

La no aparició de cap nau espacial fa pensar la falta d’actualitat d’aquesta àrea de coneixement

Coneixement científic

En aquest aspecte cal destacar la important identificació de gènere dels diferents autors/es  així força noies dibuixaven científiques i en el cas de dibuixar equips de recerca tots ells eren mixtes.

Respecte el tema de la composició dels equips de recerca ha resultat força sorprenent que hi hagués un elevat, tot i ser minoritari, nombre de dibuixos amb equips d’investigadors, ja que el títol del concurs “dibuixa un científic” indueix a dibuixar una persona aïllada. Fins i tot un dibuix en fa una al·lusió directe dient que és i que no és fer recerca, assenyalant a un científic sol i un equip de recerca.

En la majoria de dibuixos, tal com hem indicat, hi apareixen elements de laboratori de química, provetes sobretot. En molts casos fins i tot representen experiments coherents com la barreja de dos colors (verd i groc per obtenir blau). En d’altres casos aquests estris per si sols representen la ciència, sobretot les parts més negatives.

Dins la química/biologia la bata blanca apareix de forma molt marcada en una gran quantitat de dibuixos, tot i que en la majoria de casos descordada. De fet, en el cas d’un ratolí gegant que fa de científic la caracterització passa per la bata blanca.

Les formules matemàtiques i els números tenen una presència molt significativa des de decorat de fons fins a element principal. En aquest aspecte ha sorprès l’ús força extrem d’aquest element: des de alguns dibuixos amb notació científica molt diversa (sumatoris, integrals, lletres gregues,…) fins a dibuixos a on les sumes de dues xifres no eren correctes (3+5=14). En la gran majoria posen les formules sobre pissarres i no tan sobre papers o ordinadors.

Els microscopis són una constant que sorprèn per la seva “fidelitat”, de ben segur que quan el van fer servir la impressió fou bastant alta. De fet fins i tot en un dibuix el microscopi apareix de la mateixa mida que la científica.

El telescopi ha estat l’ instrumentació de ciències físiques més emprada, i ens hem trobat des de models senzills en equips multidisciplinars com element de decoració fins a grans telescopis.

Respecte l’aparició de tecnologia, hem pogut observar com hi ha una aparició força freqüent d’ordinadors i una presencia molt més baixa d’altres aparells, la majoria electrònics.  L’aspecte més de detall d’instrumentació científica potser ha estat la imatge d’un científic fent servir una pipeta i un despatx de científic descrit amb tots els detalls des de llibres i terraris fins a ordinador, telèfons i fax,… De totes formes aquest dos darrers casos en són l’excepció.

Entorn

Un dels aspectes que més ha gratificat al jurat ha estat la diversitat d’escenaris outdoor (fora del laboratori) que s’han presentat. En tots els casos els científics presentaven eines d’observació (quasi sempre llibreta i llapis). Concretament podem destacar:

·        Sota el mar

·        L a Base antàrtica

·        L’explosió d’un volcà

·        Al bosc

·        A las piràmides

Els laboratoris apareixen en molts formats i tot i que la tendència és a presentar-los ordenats. Hi ha un parell de casos en que apareixen llibreries totalment buides, no se sap amb quina intenció.  En general la gran majoria els presenten com espais no bruts (no evidencien pols ni teranyines, ni taques) , les portes sempre surten tancades i en alguns casos apareixen zones privades o restringides,  però és en una minoria.

Conclusions

El material visionat dels participants al concurs “Dibuixa un científic” permet pensar que una majoria dels joves veuen la ciència com una cosa professionalment col·lectiva, de laboratori ordenat i de treball de camp, sense limitacions de gènere, sobretot centrat en biologia i química amb un perfil força jove.

Fins al proper missatge!

Pau Senra

El Ratolí Científic

El món a l’inrevés: un ratolí gegant fa de científic amb humans. El seu aspecte benevolent deixa pocs dubtes sobre la qualitat benefactora de la seva recerca.

El dibuix ha estat realitzat per Martí Rosés, un noi de 16 anys.

Aquest excel·lent dibuix és un bon exponent de la predilecció que senten els joves catalans pels temes relacionats amb la química i la biologia, tal i com s’explica a Quina mena de ciència mostren els dibuixos fets pels nens?

Científica i microscopi

Els microscopis són una constant en molts dibuixos fets pels nens. De ben segur que quan el van fer servir la impressió que va deixar en els joves fou bastant alta, tal i com es comenta al text Quina mena de ciència mostren els dibuixos fets pels nens?

En aquest dibuix, el microscopi fins i tot apareix de la mateixa mida que la científica!  El dibuix ha estat realitzat per Sabina Vilagut, una nena de 14 anys.

Astrònom

Un astrònom al seu laboratori, envoltat de fòrmules i estris diversos, segons el dibuix realitzat per Anna Bach Valls, de 13 anys.

Destaca la presència d’un potent telescopi, l’instrument de ciències físiques més emprat.

Etiquetes: Art / Humanitats, Educació, El científic dibuixat, Percepció de la ciència

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Jordi

David Segarra Mediavilla

Maria Teresa Escalas

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

14: Quin aspecte tenen els científics segons els nens catalans?

13: Els nois dibuixen científics, i algunes noies dibuixen científiques

12: Faetont o Frankenstein? La ciència com a creadora de mites moderns

11: Lliçons apreses del test Draw a Scientist

10: Dissenya el teu propi científic

9: Científics de cartró

8: Què expressen els rostres dels científics dibuixats?

7: Bates blanques per a l’eternitat

6: Millorar la cultura científica, tot un repte!

5: Metges dolents i arqueòlegs bons: els savis de les pel·lícules

4: Quina mena de ciència mostren els dibuixos fets pels nens?

3: Com analitzem el significat d’una imatge

2: Què volem analitzar en els dibuixos?

1: Científics de debò o científics de pel·lícula?

Piulades recents

  • 👏 Gràcies per compartir-los! Aquí hi ha un bon planter de futurs científics i científiques. https://t.co/7Z8a4TH4Fq
  • Per a què serveix la taula periòdica? Com es pot aplicar la informació que ens dona? Descobreix-ho en aquest vídeo👉… https://t.co/bETA4impmX
  • 🌹📚S'acosta la diada de #SantJordi2021, dia de llibres i de roses. Parlant de roses... vols fer una rosa de sant jor… https://t.co/rqxREbpDQ3
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar