Diari de recerca

4. Presentem la base de l’ecosistema àrtic: les algues

01 maig 2008 | Diari de recerca

L’oceà Àrtic sembla un desert absolut. Però de fet amaga una gran munió d’organismes, que tenen en les algues microscòpiques la base de tot plegat.

Des de la coberta de l’helicòpter de l’Amundsen no es veu altra cosa  que el mar congelat, una immensitat blanca en qualsevol direcció. Cap al nord-oest, gairebé amagada sota l’horitzó, s’endevina la costa de l’Illa de Banks. Però entre aquesta Illa al nord i la costa del Canadà al sud no hi ha res més que el mosaic de gel anual, gel multi anual i aigua oberta que us descrivia ahir. Què hi fa un biòleg  en aquest desert absolut, em demanareu? No se suposa que un biòleg  estudia els éssers vius? No faria millor d’anar a la selva tropical  empaitant ocells amb coloraines de carnestoltes?

Un ecosistema desconegut

Resulta que l’Àrtic és un desert només en aparença. De tant en tant  veiem un ós polar o una guineu. Sota el gel hi ha milers de foques i  milions de peixos. A terra també hi ha óssos i guineus i ratolins i  esquirols. Però a terra aquests animalons viuen gràcies al fet que  les  plantes fan la fotosíntesi: hi ha herbes, arbusts i arbres. On són les  plantes que alimenten els óssos polars i les foques? En realitat a l’Àrtic no hi ha cap planta, sinó que la fotosíntesi la fan les algues  microscòpiques que viuen a l’aigua de mar i a dins del gel. “Ah!”, direu “es tracta de plantes microscòpiques”. De cap manera! Les algues  porten milers de milions d’anys fent la fotosíntesi, mentre que les  plantes només van aparèixer fa 475 milions d’anys. On s’ha vist que algú digui que l’avi s’assembla al net? En tot cas, les plantes són  algues macroscòpiques i no a l’inrevés!

La base de tot plegat

En qualsevol cas, aquestes algues són la base de l’ecosistema Àrtic.
Gràcies a les seves activitats en condicions extremes de fred i poca
llum poden viure peixos i foques, guineus i óssos. I és clar, el  mosaic que us comentava és molt important per les algues. Si hi ha  molt gruix de gel amb molta neu a sobre, hi arribarà poca llum a les  algues i no podran créixer gaire. Si hi ha aigua oberta, en canvi,  podran créixer molt més de pressa, i si hi ha gel sense neu a sobre,  podran créixer algues a dins del gel. Precisament per això ens  interessa fer aquesta campanya al bell mig del mosaic blanc-i-blau,  per poder estudiar les activitats d’aquestes algues i dels altres  microorganismes que les acompanyen en totes les condicions possibles.

Demà us portaré a prendre mostres d’aquests microorganismes sobre el  gel.

Carles Pedrós Alió

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.