Arts i Humanitats | Diari de recerca

4: A la recerca de la prehistòria pernambucana

23 març 2011 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

Motxilles a la camioneta! Ens hem decidit! Iniciem la recerca de camp a la regió de Caruarú, a l’Agreste Pernumbacano.
Ahir a la nit, amb els mapes a la mà i la darrera informació de la situació de les pluges, ens vam animar a començar la recerca al camp. Canviarem la ruta i deixarem pels darrers dies  les zones més afectades per les pluges.
Tots els països tenen els seus estereotips i si pensem en la història del Brasil segurament ens vindrà al cap el futbol, el carnaval i la samba. Alguns potser hi afegiran l’Amazones i la moderna ciutat de Brasília, però Brasil no és només això sinó molt més.
Brasil és el cinquè país més gran del món, amb una riquesa cultural i natural impressionant
En aquest context es desenvoluparen una sèrie de cultures indígenes de les quals en sabem poca cosa abans de l’arribada dels europeus, sobretot portuguesos, però també castellans i holandesos.
Ara ens n’anirem cap a l’Agreste, una petita regió de l’estat de Pernambuco que compta amb evidències de pintures rupestres realitzades per les poblacions antigues.
El nostre projecte no se centra només a conèixer el passat sinó també en donar-lo a conèixer
Tant a les poblacions que viuen al seu voltant com a nosaltres mateixos.  És una de les coses que també venim a fer:  veure com podem establir col·laboracions amb les poblacions per a poder endegar  actuacions que serveixin per  generar un millor coneixement del seu passat, protegir-lo i donar-lo a conèixer.
No podem protegir allò que no coneixem i tampoc ho podem conèixer si no ens hi apropem
Així que… ara sí que comencem a suar i caminar. Adéu a les autopistes i l’hotel i benvinguts als camins de terra i l’hamaca! Anem caminant per la Vall de Catimbau , Buíque i Alcobaça… noms que anem introduint a la nostra recerca.
Ens acompanyen guies locals que ens expliquen i ens mostren  els llocs on hi ha pintures rupestres de fa més de 5.000 anys. Veiem des de dibuixos geomètrics fins a representacions de grups humans en escenes de caça, festivitats… i també d’altres que no reconeixem.
Preguntem, preguntem i preguntem…

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.