• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMissatge 14: Atrapats al gel!
Tornar

Missatge 14: Atrapats al gel!

29 maig, 2008
Encallat l’Amundsen en el glaç marí, la tripulació es dedica a fer forats al gel amb grans barrines per mirar de treure’l.

En el missatge anterior la Raquel Rodríguez ens explicava la poca llum que veia durant el seu torn de Nadal i Cap d'Any. Durant el mateix torn van passar altres coses. Per exemple que l'Amundsen va quedar atrapat pel gel. Recordeu els primers missatges? Allà us explicava com en Karl Weyprecht va haver d'abandonar el Tegetthoff a les Terres de Francesc Josep cap a 1875. Uns quaranta anys després Ernest Shackleton va tenir el mateix problema a l'altra punta del Món, a la Mar de Weddell, on va veure com el gel marí esclafava el seu Endurance com una nou en un trencaclosques. Tot això per culpa de la força descomunal del gel.

Com es va aconseguir treure el vaixell atrapat

Quant el vent i el fred juguen al mateix equip, fins i tot un trencaglaç pot tenir problemes. La Montse Coll ho va viure així:  "… M'agrada la imprevisibilitat de les situacions que es poden donar estant en un lloc com aquest… L'altre dia estàvem avançant trencant el gel i ens vam quedar ben encallats en un lloc no previst. El vaixell ja no tirava. No vegis la que es va muntar per desencallar el vaixell! Es veu que sinó aconseguíem sortir ens havia de venir a ajudar un submarí americà o bé un vaixell nuclear rus. Però es veu que els canadencs són molt orgullosos i abans de demanar ajut sabeu que fan fer? Van començar a fer forats al gel al voltant del vaixell amb grans barrines, igual que els retallables de paper on hi han tot de puntets foradats i llavors tu només has d'arrancar-ho, doncs ben igual. A més a més, per ajudar a la causa, el vaixell expel·lia l'aigua calenta que circula pel motor per tal de refrigerar-lo. Al final de tot un dia de treball el vaixell estava envoltat per tot de petits foradets. I sabeu lo millor de tot? Va funcionar. L'Amundsen va ser alliberat!"

L'expressió dels gens a l'hivern Àrtic

La Montse, però, havia de continuar la seva feina. El que està estudiant és com canvien els patrons d'expressió gènica en l'espai i el temps. Els patrons de què, direu? Doncs és fàcil. Els éssers vius han d'anar adaptant el seu metabolisme a les condicions que els envolten. En el cas de les algues, per exemple, no és el mateix el dia que la nit. Durant les hores de llum, han de tenir en marxa tot l'aparell per fer la fotosíntesi, amb la clorofil·la i moltes proteïnes funcionant a ple rendiment. Mitjançant la fotosíntesi, les algues agafen el CO2 i el converteixen en substàncies de reserva com el midó. En canvi, durant la nit, es dediquen a aprofitar aquest midó acumulat durant el dia i fabricar la resta de components cel·lulars com proteïnes i greixos.

Per regular aquests canvis en el funcionament de la cèl·lula cal que en cada moment s'expressin només els gens necessaris i que els demés s'estiguin quiets. La Montse ja ha vist com canvien els gens que s'expressen durant el dia i la nit a la costa catalana. Però, hi haurà canvis en els gens que s'expressen durant l'hivern Àrtic? Um. Si pràcticament no hi ha llum, potser no n'hi ha de canvis, oi? Però, i si hi ha altres factors que canvien? La veritat és que no ho sabem. Justament això és el que vol esbrinar la Montse.

Atrapats al gel

Aquest hivern passat, durant el torn de Nadal i Cap d'Any, tot un trencaglaç com l'Amundsen va quedar encallat al gel. Per sortir-ne de la situació, la tripulació es va dedicar a fer forats al gel amb grans barrines. La solució va funcionar, i el vaixell va poder seguir navegant.

Més informació al Diari de Viatge de l'expedició a l'Àrtic

L'Amundsen envoltat de gel

Una preciosa imatge de l'Amundsen de nit, atrapat al gel. Aquest hivern el vaixell va quedar atrapat al gel però va poder sortir-ne, tal i com expliquem al missatge 14 Atrapats! 

Etiquetes: Biologia, Expedició a l'Àrtic, Metodologia de treball, Zones polars, Àrtic

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Josep Maria

Maria Montserrat

Raquel

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 21: La veritable aventura del segle XXI

Missatge 20: Les escoles també van a l’Àrtic

Missatge 19: Viure en condicions extremes

Missatge 18. Conseqüències de l’escalfament de la Terra sobre l’Àrtic

Missatge 17: Es pot treballar a 70 sota zero?

Missatge 16: Créixer a 34 graus sota zero

Missatge 15: Canvis i més canvis

Missatge 14: Atrapats al gel!

Missatge 13: Treballar a les palpentes

Missatge 12: El pont de glaç

Missatge 11: una campanya molt llarga

Missatge 10: La selva de cristall – Part II

Missatge 9. La selva de cristall

Missatge 8: Canvi de plans

Missatge 7: Del pou lunar al laboratori de filtració

Missatge 6: Agafant mostres al pou lunar

Missatge 4: Presentem la base de l’ecosistema àrtic: les algues

Missatge 3: Arribada a l’Amundsen, la casa flotant dels científics

Missatge 2: Què hi anem a fer, a l’Àrtic?

Missatge 1: Comença l’aventura de viatjar al pol nord!

Piulades recents

  • 👏 Gràcies per compartir-los! Aquí hi ha un bon planter de futurs científics i científiques. https://t.co/7Z8a4TH4Fq
  • Per a què serveix la taula periòdica? Com es pot aplicar la informació que ens dona? Descobreix-ho en aquest vídeo👉… https://t.co/bETA4impmX
  • 🌹📚S'acosta la diada de #SantJordi2021, dia de llibres i de roses. Parlant de roses... vols fer una rosa de sant jor… https://t.co/rqxREbpDQ3
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar