• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici13: Presentem la recreació de la ciutat romana
Tornar

13: Presentem la recreació de la ciutat romana

20 desembre, 2007
Voleu saber quin aspecte tenia Althiburos? Hem fet un dibuix ideal de la imatge que devia tenir la ciutat en temps de l’imperi romà, al segle II dC.

Consulteu un detall de la recreació dibuixada de la ciutat d’Althiburos que hem preparat expressament per a Recerca en Acció. Veureu que hem numerat i identificat els edificis principals, per tal que pogueu entendre millor com era la ciutat i com hi vivia la gent. Què us sembla? Us la imaginàveu així?

Dins del nostre projecte de recerca per investigar el món númida també pretenem impulsar i promocionar el nostre jaciment d’Althiburos. Per tant, i com ha de ser, també donem importància i mirem de treure-li el suc a les restes millor conservades de la ciutat museitzant-les perquè els visitants les entenguin més ellà de les runes: les restes de la ciutat romana.

Un dels mètodes per aconseguir-ho és mitjançant la recreació de la imatge que havia de tenir la ciutat en temps de l’imperi romà; una imatge ideal de l’indret executada a partir de la observació i l’estudi de totes les restes que encara avui són visibles. Fixeu-vos en aquest video, on veureu, grosso modo, el procés de creació del primer cròquis per part de l’equip de Didàctica del Patrimoni constituït per Joan Santacana i en Francesc Xavier Hernàndez.

L’urbanisme romà

Una cosa us ha de quedar clara, la fundació de ciutats per part dels romans i els models d’urbanisme emprats depenien de la ocupació indígena de l’indret anterior a llur arribada.  Això sí, sempre es caracteritzava per una acurada planificació prèvia. Amb tot, cal destacar les fundacions que es coneixen com de “nova planta”, caracteritzades per un traçat regular de carrers i vials (cardines i decumani) organitzats a través dels sobradament coneguts Cardo Maximus, orientat en sentit nord – sud, i Decumanus Maximus, est – oest, i ubicats i comformant els eixos centrals de la urbs. Tota la trama urbana aquesta  delimita les insulae (illes de cases, forum, etc…). Així, les cases, o domus, eren els espais de vivenda, reunió, etc… D’altra banda, l’esmentat forum era l’indret on s’hi localitzaven els monuments, els edificis oficials, on s’hi feia mercat i, generalment, tot plegat s’organitzava  al voltant d’una gran plaça pública situada si fa no fa a la zona centre de la ciutat.

Barcelona, Empúries, Tarragona

De ciutats de nova planta ben properes a casa nostra podem destacar la nostra propia ciutat de Barcelona, o, com ja sabeu que l’anomenaven els romans: Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino. Així mateix també tenim la ciutat romana d’Empúries, a la qual anomenaven  Municipium Emporiae i, finalment, la que fou capital imperial: Tarragona (Colonia Iulia Vrbs Triumphalis Tarraco).

De fet, però, com hem dit, de vegades la fundació de la ciutat romana quedava supeditada a ocupacions anteriors i per tant la planificació urbana, forçosament, havia d’adaptar-se a les condicions especials que requereix un emplaçament on ja hi ha una ciutat prèvia. És el cas de Leptis Magna, per exemple, a Libia, construïda al damunt d’un important enclau cartaginès, i, com suposo que haureu deduït, és també el cas de la nostra ciutat d’Althiburos.

Ciutats noves i ciutats velles

Suposo que ara, un cop vista la recreació de la nostra ciutat i vistos, així mateix, els plantejaments de restitució hipotètica de les altres presentades us ha quedat ben assimilades les diferències entre una ciutat de nova planta i una ciutat que es construeix a sobre d’una d’anterior…

Us proposem ara un exercici: Barcelona, és clar, es troba construïda a  sobre de la Barcinona medieval i, a l’hora, al damunt de la Barcino romana… Això ha de quedar fossilitzat en la trama urbana actual, i de fet ho està. Sabrieu identificar el traçat romà i el medieval?. És tot un joc d’investigació molt engrescador…

Esperem que probareu de fer-ho. Sort i fins a la propera!

Recreació d'Althiburos
Recreació de Barcino

En aquesta imatge veiem la recreació de la ciutat romana de Barcino, l’actual Barcelona, que probablement ja coneixeu. Barcino tenia la característica forma ortogonal de l’època, i aquest patró encara es pot reconèixer en la ciutat actual.  La imatge pertany al Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona
Reconstrucció d'Empúries

Heus ací una imatge on apareix la ciutat romana d’Empúries  a dalt, i la petita colònia de la Neàpolis grega a baix.
Recreació de Tarragona

Aquesta recreació mostra la imponent ciutat de Tarragona, que fou capital de la Província Hispania Tarraconensis a l’Imperi romà.
Reconstrucció de Leptis Magna

En aquesta imatge veiem la recreació de la ciutat romana de Leptis Magna, actual Líbia, que fou construïda sobre les restes d’una antiga ciutat de la República de Cartago.

Etiquetes: Althiburos, Arqueologia, Art / Humanitats, Excavació d'Althiburos, Història, Jaciments, Món antic, Romans

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Núria

Joan

Marta

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

17: Comiat: el “futur del passat” en les vostres mans!

16: L’exèrcit romà

15: L’estudi dels materials arqueològics

14: Llegim el passat de Barcelona des de l’aire

13: Presentem la recreació de la ciutat romana

12: La dieta romana

11: Topografia, la ciència geomètrica

10: Quines plantes feien servir els habitants d’Althiburos?

9: Hem trobat un enterrament col.lectiu númida!

8: Hem descobert una inscripció amb el nom de la ciutat!

7: La prospecció intensiva del jaciment

6: Les eines de l’excavador

5: La metodologia de les excavacions

4: La vida quotidiana de l’arqueòleg a Althiburos

3: Per què ens interessen els númides?

2: Com s’hi arriba a Althiburos?

1: Missió arqueològica a l’interior de Tunísia

Piulades recents

  • RT @CrecimUab: Avui @victorlopezsbd reflexionarà amb docents colombians de la @Unimagdalena sobre “Los retos de la Educación STEM” aprofu…
  • 📣Docent! Vols saber com preparar una xerrada (o una classe) virtual per comunicar, divulgar o ensenyar #ciència? In… https://t.co/jRDVlMKcRy
  • 👏El @termcat , amb la col·laboració de l'@ICOcells i del @ZooBarcelonaa, ha creat la infografia interactiva🐦 "Oce… https://t.co/Yj2Gu63qhb
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar