• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMissatge 13: La paleontologia virtual
Tornar

Missatge 13: La paleontologia virtual

28 desembre, 2010

Abans, l’única manera d’observar l’anatomia interna d’un fòssil era tallant-lo. Ara, l’ús dels TAC’s i els làsers ens ha descobert un nou món.

‘…doncs els hi farem TAC’s d’alta resolució’

Aquesta va ser una de les conclusions que varem arribar durant la reunió. Ens havíem reunit per discutir sobre les noves dades que ens podien aportar unes dents de primats recuperades al jaciment de Can Mata (Hostalets de Pierola) d’ara fa uns 12 milions d’anys. Algunes d’aquestes dents ja han estat descrites i publicades en revistes científiques especialitzades.

Però  aquestes dents encara contenien una valuosa informació que volíem descobrir

En els darrers anys, diferents equips científics han publicat treballs en els quals es dedueix la dieta d’aquests animals i les seves relacions de parentesc basant-se en l’estructura interna de les dents.

I com es pot desvelar tota aquesta informació?

Durant molts anys l’única manera d’observar i analitzar l’anatomia interna d’una dent era tallant-la. Ras i curt, un tall que seccionés per la meitat la dent. Portar a terme el tall és senzill, però…s’ha de seccionar una dent que s’ha preservat durant milions d’anys, i per tant, malmetre el nostre patrimoni paleontològic? Un cop tallada per la meitat, una dent que normalment és única ja no es pot tornar a unir, ni serà mai més la mateixa. Aquest dilema és el que va provocar durant molt de temps que totes aquestes dades fossin inaccessibles pels científics.

Els TAC’s i els làsers són eines extremadament valuoses, també en Paleontologia

Afortunadament, en els darrers anys la paleontologia ha trobat en la tecnologia més puntera una de les seves eines més útils per obtenir noves i inaccessibles dades pel seu estudi. Tècniques com la Tomografia Axial Computeritzada (TAC), el raig laser o fins i tot aplicacions tradicionalment utilitzades en enginyeria han demostrat ser eines extraordinàriament potents per la paleontologia.
         
Per estudiar les dents fòssils de primats, varem acordar de realitzar un TAC d’alta resolució a cadascuna de les dents. El TAC es basa en una font de raigs X que travessa una mostra. Gràcies a aquesta tècnica, es fan centenars de ‘talls virtuals’, que posteriorment processats mostren l’anatomia interna del objecte estudiat.

La unió de tots els talls ens permet obtenir una representació tridimensional de l’objecte

Per l’estudi d’una dent de primat, amb una mida d’uns pocs centímetres, necessitàvem un aparell d’alta resolució capaç de mostrar-nos amb gran precisió i detall la morfologia d’estructures com ara l’esmalt o la dentina de la dent. I així ho varem fer gràcies a l’ús d’un TAC de tipus industrial (molt més potent que els que podem trobar als centres hospitalaris).

Un cop analitzades totes les dents, varem concloure que les dents assignades als gèneres de primats fòssils Pierolapithecus catalaunicus (popularment conegut com a Pau) i Anoiapithecus brevirostris (popularment conegut com a Lluc) mostraven uns índexs d’esmalt molt alts, mentre que el primat conegut com a Dryopithecus fontani (popularment conegut com a Jordi) presentava uns índexs d’esmalt molt més prim en relació a la dentina.

Però, què significa que una dent presenti molt esmalt o per contra molta dentina?

L’estructura interna de qualsevol dent (la quantitat d’esmalt o de dentina per exemple) marquen la seva capacitat mecànica.  Un animal amb una dent amb molt d’esmalt podrà alimentar-se d’un aliment més dur que no pas d’una dent amb molta dentina i poc esmalt. Amb totes aquestes dades sobre la taula, varem comparar els valors obtinguts amb els de primats actuals (com els propis humans) i les dades publicades d’altres espècies de primats fòssils d’altres parts del món.

Conclusió: en ‘Pau’ i en ‘Lluc’ són més pròxims als homínids que en ‘Jordi’

Tot plegat, ens va permetre concloure que en Pau i en Lluc son primats més pròxims als homínids i que la seva dieta es basava en aliments molt més durs. Per contra, les relacions de parentesc d’en Jordi són encara poc clares, amb una dieta possiblement basada en aliments més tous.

En paleontologia, l’ús de la tomografia cada dia és més habitual. A l’Institut Català de Paleontologia (ICP) estem realitzant moltíssimes tomografies de tot tipus de material fòssil (com ara cranis, fèmurs, vertebres…etc). En l’actualitat l’ICP té un conveni de col·laboració amb l’Hospital Mútua de Terrassa, on realitzem tomografies de cranis (de cocodrils, tortugues, cabres, dents de sabre i un llarg etcètera), o fins i tot ous de dinosaure per veure’n el seu interior.

Molta informació encara espera dins dels fòssils per poder ser revelada

I els paleontòlegs treballem de valent per descobrir-la i donar-la a conèixer. Així sabrem com eren i com vivien moltes espècies que avui dia s’han extingit.

Josep Fortuny

 

A punt de realitzar un TAC a peces fòssils d'un cocodril
TAC de cocodril

Etiquetes: Biologia, Cretaci, Evolució, Fòssils, Paleontologia, Viatgers del temps

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Àngel Galobart Lorente

Salvador Moyà Solà

Joan Madurell i Malapeira

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 16: Final

Missatge 15: Enginyeria i Paleontologia

Missatge 14: L’ajuda del làser

Missatge 13: La paleontologia virtual

Missatge 12: Sobre els noms dels fòssils

Missatge 11: Fòssils de carn i ossos

Missatge 10: Un cervell realment petit

Missatge 9: Les peculiaritats de les illes

Missatge 8: LLegint els “anells” de creixement dels ossos

Missatge 7: Myotragus, la peculiar cabra nana de Mallorca

Missatge 6: La hiena gegant de Terrassa

Missatge 4: Trobem una tíbia de dinosaure

Missatge 5: Temps al temps

Missatge 3: Bones notícies

Missatge 2: Desenterrant dinousaures

Missatge 1: Viatgers del temps

Piulades recents

  • 📰Drons a l'aula: una cooperativa de mestres forma en noves tecnologies als escolars➡️ https://t.co/561Yin6odh via… https://t.co/2EwLwT8kdA
  • RT @Ciencia_cat: L'ús de làsers podria ajudar a aconseguir la fusió nuclear a baixa temperatura https://t.co/KW4aOIyXtC via @MonPlaneta #Fi…
  • 🎥Interessant vídeo sobre recursos y experiències per treballar l’emergència climàtica des de l’aula #STEM 👉… https://t.co/BT4qYgBMOq
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar