• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici12: El trencalòs torna a Andalusia
Tornar

12: El trencalòs torna a Andalusia

3 abril, 2007
L’any 1986 es va observar per darrera vegada un trencalòs solitari a la serra de Cazorla. Durant 20 anys el trencalòs ha estat absent d’Andalusia. Fins que el maig del 2006, tres exemplars varen ser alliberats de nou a Cazorla.

Els animals s’han adaptat bé al seu medi. I enguany, al proper mes de maig, dos o tres exemplars més seran alliberats per a reforçar la població.

El projecte de reintroducció dels trencalossos a Andalusia va molt més enllà del simple alliberament dels ocells. S’ha endegat una important campanya per intentar eliminar l’ús del verí, per exemple. I es que cal restaurar la qualitat del hàbitat i disminuir els factors de mortalitat per tal d’aconseguir que la població que ara es comença a alliberar sigui viable.

L’article El quebrantahuesos vuelve a los cielos de Andalucía explica aquest interessant procés. Ha estat escrit per Miguel A. Simon Mata , Director del projecte de Reintroducció del trencalòs a Andalusia. Fa uns dies també vam presentar el procés de reintroducció als Alps, una iniciativa internacional que ha aconseguit l’establiment d’un mínim de 9 parelles reproductores a aquesta gran serralada europea.

Mentrestant, als Alps, un pollet de trencalòs va néixer el passat dia 26 de febrer al centre de Reproducció de l’Alta Savoia (França).  El seu pare, de 21 anys d’edat, i la seva mare, de 25, els dos originaries del centre de cria de Viena, en tenen cura i l’alimenten cada dia, a l’espera que el poll es faci gran i pugui ser introduït de nou a la natura.

En el moment de néixer, un pollet de trencalòs pesa en prou feines 200 grams. Quan sigui adult, pesarà entre 25 i 35 vegades més (entre els 5 i els 7 quilos de pes). Una part essencial d’aquest creixement es produeix en tant sols quatre mesos, el període necessari per que un fràgil pollet esdevingui un jove capaç de volar fora del niu.

Però aquest es tema per a un proper missatge…

L’Equip Científic

Tono, un jove trencalòs alliberat a Cazorla

Aquest es en Tono, un dels joves trencalossos alliberats el 2006 a Cazorla. Algunes plomes de l’ala han estat descolorides per tal de marcar aquest individu amb un disseny característic i així poder reconèixer-lo fàcilment.
El poll anomenat 'Andalucía'

Aquest és ‘Andalucía’ , el primer poll nascut en captivitat al Centro de Cria Guadalentin, creat el 1996 per la Junta de Andalucía gràcies a acords signats amb la Generalitat catalana, la Diputación General de Aragón i la Foundation for the Conservation of the Bearded Vulture.
En Cabús, un trencalòs trobat ferit en un aparcament andorrà.

Aquest trencalòs és en Cabús, un mascle cedit per la Generalitat a la Junta de Andalucía. Fou trobat en un aparcament d’Andorra amb la mandíbula inferior trencada, probablement a conseqüència d’un tret. Fou operat amb èxit a Catalunya i enviat al centro de Cria Guadalentín, on ha estat pare de 4 polls.
Centro de Cria Guadalentin

Vista parcial del Centro de Cria Guadalentin, de la Junta de Andalucía, on es duu a terme la reproducció en captivitat del trencalòs.
Paisatge de Cazorla (Andalusia)

La fotografia mostra la cinglera on es van mantenir els pollets de trencalòs durant les setmanes prèvies al seu alliberament.

Miguel A. Simón amb un trencalòs a punt d'ésser alliberat

En Miguel A. Simón, director del projecte de reintroducció del trencalòs a Andalusia, presenta el 2006 els alliberaments de diversos exemplars joves, com el de la imatge, en un acte públic que va aplegar 200 persones.

Etiquetes: Animals, Dins el niu del trencalòs, Rapinyaires, Trencalòs

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Daniel Crespo

Diego García

José Antonio Donázar

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 24: Rescatat per primer cop el segon poll d’un niu de trencalòs

21: Balanç provisional de la reproducció l’any 2007

20: Cal investigar per a conservar?

19: Establint una meta-població de trencalòs al Sud – Oest d’Europa

18: El retorn del voltor negre al Pirineu català

17: Morts poc naturals

16: Visita a la Vall dels Voltors

15: Localitzada una nova parella de trencalòs a l’Alt Urgell

14: Blanc, groc o taronja? El color del trencalòs

13: Rapinyaires necròfags i bestiar domèstic

12: El trencalòs torna a Andalusia

Ménage à trois (els trios poliàndrics en el trencalòs)

10: Comprovem dos nous fracassos reproductors

Germans mal avinguts: el cainisme del trencalòs

8: Balanç provisional de la temporada reproductora

7: el trencalòs torna als Alps

6: Baixem al niu d’un trencalòs

La (baixa) productivitat del trencalòs

La reproducció del trencalòs

3: Per què ho fem, tot això?

L’alimentació del trencalòs

1: Comencem el seguiment del trencalòs

Piulades recents

  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
  • 📰40.000 infants s'han acostat a la #ciència gràcies al Lab 0-6 en els seus cinc anys de vida. 👉… https://t.co/zZ1sysBlai
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar