Diari de recerca

13: Comença el mostratge del fons marí

20 desembre 2006 | Diari de recerca

Els fons marins antàrtics associats a la plataforma continental es troben dominats per comunitats d’organismes suspensívors, animals que tenen distintes estratègies per a capturar partícules alimentàries en suspensió a l’aigua. Aquestes comunitats es troben dominades per grups zoològics tan coneguts com les esponges, anemones de mar i les múltiples formes de corall que es donen en aquests mars. Aquests organismes han evolucionat durant milers d’anys, aprofitant els polsos de producció primària que acaba sedimentant des de les zones il·luminades en la columna d’aigua cada any i les baixes temperatures que mantenen aquest aliment molt més temps disponible.

Quan vam finalitzar les tasques logístiques per a l’estació polar de Neumayer, ens dirigim al nostre primer i únic punt de mostratge al Mar de Weddell oriental.
En aquesta estació treballarem amb diferents aparells, entre ells un arrossegament Agassiz que ens portaria a superfície una part d’aquesta fauna que venim a estudiar. La maniobra és una mica complicada i requereix de la participació de diversos mariners. Després d’uns minuts al fons, s’inicia la pujada de la xarxa, en un lloc segur (degut a la quantitat de cables que s’alternen per a poder tenir els animals a la coberta de treball) esperem per a poder accedir a la captura.

Prèviament, els científics de bord han realitzat una reunió per tal de veure els diferents interessos i les prioritats que es poden establir. Aquells grups que necessiten per al seu treball material viu seran els primers a apropar-se a la captura i tindran uns minuts per a seleccionar aquells exemplars d’interès que puguin tenir més possibilitats de sobreviure en els aquaris. Aquests exemplars són ràpidament portats als contenidors on tenim els aquaris a temperatures de 0 ºC. Després d’aquest curt període, la resta de científics s’apropa més o menys ordenadament a la captura amb l’expectació de trobar aquells exemplars necessaris per als projectes de bord. Malgrat que cadascun va cercant un o diversos grups animals és normal escoltar entre la marea ataronjada de tratjos d’aigua: “Mol·lusc! Amfípode! Estrella! Qui volia els poliquets?”. D’aquesta forma cerquem a algun company interessat en l’exemplar que hem trobat i que, encara que no sigui del nostre interès, pot ser útil per a la seva investigació. Així es produeix un intercanvi d’exemplars i “Thanks! Danke! Merci! Muchas gracias!” entre altres exclamacions d’alegria lúdico-científica.

Al llarg dels propers missatges us anirem descrivint amb més detall la fauna que trobem, les seves peculiaritats i les experiències que realitzem per tal de comprendre com viuen en aquest ambient tan especial, almenys, per a nosaltres.

Salutacions de l’equip científic

Latitud:  -61º 2′ S
Longitud:  -54º 8′ W
Hora: 06:00 h
Velocitat del vent a coberta: 7 (m/seg)
Temperatura de l’aire: -0.5 ºC

Vida al mar de Weddell

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.