Diari de recerca

52. Imminent arribada d’aus migradores a Catalunya (2012)

10 abril 2012 | Diari de recerca

Els ornitòlegs preveuen un notable augment en l’arribada d’ocells a Catalunya durant els propers dies. Aquest és el resultat de projectar vers el nord les dades recollides al Marroc.
Des de principis d’abril, la campanya de seguiment de la migració primaveral que s’està duent a terme al Marroc es va animar definitivament. Si comparem els anellaments amb els d’anys anteriors sembla que enguany la migració de petits ocells va endarrerida una setmana o uns deu dies. Ara mateix, però, els nombres d’anellaments ja indiquen que ens trobem en un moment àlgid de la migració.

Taula d’anellaments diaris a Yasmina (Marroc).
La situació d’aquesta estació de seguiment de la migració ens permet de preveure amb una certa antelació el que passarà a Catalunya els propers dies. D’aquesta manera, doncs, esperem que durant aquests dies la migració de passeriformes augmenti molt en el nostre país, tal com ja comencen a indicar les dades dels anellaments de les estacions dels Aiguamolls de l’Empordà i del Delta de l’Ebre, així com també les dades que anem recollint en el portal d’observacions ornitològiques www.ornitho.cat.
Si ens donem d’alta en aquest portal i afegim alguna observació podrem consultar moltes coses respecte de les observacions ornitològiques que es fan arreu de Catalunya. Per exemple, si busquem totes les observacions de mosquiter de passa fetes el 2012 i demanem que ens ho mostri en el mapa ens apareix una imatge d’aquest estil:

Mapa de les observacions de mosquiter de passa durant el 2012 a http://www.ornitho.cat.

Tenint en compte que el mosquiter de passa Phylloscopus trochilus és una de les espècies més abundants a Catalunya durant la migració primaveral, aquesta imatge ens dóna una idea del bon moment de la migració en què ens trobem.
El fet que ja comenci a haver-hi forces observacions de boscarla de canyar, un altre gran migrador transsaharià també és un bon indicador que ja estem en plena migració.

La boscarla de canyar Acrocephalus scirpaceus és un dels migradors transsaharians més abundants durant el pas primaveral a Catalunya.


Ús de geolocalitzadors pel seguiment dels moviments migratoris dels ocells
Darrerament, la tecnologia ha permès de crear petits aparells que emmagatzemen informació de localització geogràfica i que es poden col·locar als ocells. Si recuperem l’ocell al cap d’un temps podrem veure els moviments que ha fet amb una precisió força acurada tal com podem veure en les imatges de sota.


Rutes migratòries de tres exemplars de xatrac àrtic marcats amb geolocalitzadors.

Oriol Baltà

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.