• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici11: Topografia, la ciència geomètrica
Tornar

11: Topografia, la ciència geomètrica

14 desembre, 2007
En arqueologia es representen totes les estructures que apareixen al jaciment durant les excavacions, des dels murs fins els pous. Imagineu-vos quina feinada topografiar tota una ciutat i els terrenys que l?envolten!

Hola companys!!, ja som aquí un cop més i aquest cop us parlarem dels dos màxims “excursionistes” del nostre jaciment i de la nostra missió. Les dues persones que, sense cap mena de dubte, coneixen més a fons els racons i terrenys d’Althiburos i els seus voltants. Aquestes dues persones són en Josep Maria Puche, Coordinador de la Unitat de Documentació Gràfica de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), i la Paloma Aliende, la seva ajudant i també membre de l’ICAC. Ambdós formen l’equip encarregat de la topografia.

Del grec τüπος “topos” que significa lloc, i γραφειν “grafia” que vol dir dibuixar – escriure, la topografia és una ciència geomètrica que representa la “realitat física immòbil” a escala i mitjançant una projecció ortogonal sobre un plànol horitzontal o de planta.

En arqueologia,  per exemple, es representen totes i cadascuna de les estructures que es veuen o que van apareixent al jaciment durant les excavacions. Així es topografien tant les estructures positives, com ara els murs, els paviments, les canalitzacions, etc. com les negatives: el cas de les fosses,  els pous, les rases, etc. Imagineu-vos quina feinada topografiar tota una ciutat i els terrenys que l’envolten, amb els rius i rierols, muntanyes, etc…

Per realitzar aixecaments topogràfics, així mateix, es fan servir instruments de precisió com ara la nostra Estació Total. Aquest aparell permet mesurar angles horitzontals, verticals i distàncies. Coneixent les coordenades del lloc on s’ha col·locat es possible determinar les coordenades tridimensionals de tots els punts que es mesuren. Processant posteriorment les coordenades de les dades agafades es possible dibuixar i representar gràficament tots els detalls del terreny. A més es possible després, si es vol, calcular les distancies o el desnivell entre dos punts.

Eines a la teulada

Així doncs, mitjançant l’ús d’aquest instrument que al jaciment d’Althiburos tenim situat a la teulada de la  “maison des fouilles” (casa d’excavacions), en Josep Maria Puche i la seva ajudant, Paloma Aliende, recorren el jaciment i els territoris circumdants prenent punts que posteriorment traspassen a l’ordinador donant lloc a una  malla on apareixen els dits punts georeferenciats, es a dir, en coordenades tridimensionals (X, Y, i Z), on X i Y determinen el pla horitzontal (de dues dimensions, nord i est) i on Z determina l’alçada (la tercera dimensió).

De la malla de punts obtinguda, i amb l’ajut de la fotografia aèria i digital, podem realitzar el plànol topogràfic escalat de l’assentament, on queden reflexades les seves restes arqueològiques visibles i els accidents geogràfics que defineixen el seu territori (com les rieres, la vall, les muntanyes, etc.).

Afortunadament el nostre equip topogràfic està en bona forma, perquè fan molts quilòmetres diaris!!. Sense ells però, i sense la seva disciplina o especialitat, l’arqueologia queda coixa. Una prova més, doncs de la pluridisciplinarietat d’aquesta ciència nostra.

Ara, benvolguts seguidors de la nostra recerca arqueològica, us recomano fervorosament que llegiu el següent text d’ampliació de continguts, redactat personalment pel nostre topògraf en Josep Maria Puche, on d’una forma molt clara, entretinguda i entenedora, us permetrà acabar d’assimilar i entendre la seva tasca. No hi ha res millor que conèixer una disciplina de la mà dels propis especialistes, no trobeu?…

Bona lectura i fins al proper missatge!!

Un Dolmen a prop de la ciutat d'Althiburos

En aquesta imatge veiem el nostre topògraf Josep Maria Puche prenent dades al costat d’una estructura megalítica (Dolmen), localitzat a les afores del jaciment.

Estació total

Imatge d’un aparell topogràfic: Estació Total.

Aquest aparell permet mesurar angles horitzontals, verticals i distàncies. Coneixent les coordenades del lloc on s’ha col·locat es possible determinar les coordenades tridimensionals de tots els punts que es mesuren.

Treball a la teulada

En aquesta fotografia veiem  com, a la teulada, el nostre topògraf Josep Maria Puche, regula, prepara i anivella l’aparell topogràfic.

Topografia del jaciment

En aquesta imatge veiem el nostre topògraf Josep Maria Puche fent ús de l’estació total, realitzant tasques de topografia del jaciment arqueològic.

Territori del voltant

Diverses fotografies realitzades per la Paloma Aliende on veiem com l’equip fotogràfic ha de desplaçar-se pels territoris circumdants del jaciment per agafar les dades topogràfiques de l’entorn.

Més informació al missatge Topografia, la ciència geomètrica

Treball amb l'ordinador

En aquestes fotografies veiem en Josep Maria Puche, el nostre topògraf, a la tarda, passant les dades recollides al camp a l’ordinador.

Plànol topogràfic escalat

En aquesta imatge veiem el plànol complet topografiat d’Althiburos i els seus entorns (esquerra) i una ampliació d’un dels sectors principals del jaciment (dreta) on es pot veure el teatre i el capitoli entre d’altres estructures ja topografiades.

Més informació al missatge Topografia, la ciència geomètrica

Quilòmetres...

En aquesta imatge la Paloma Aliende observa l’horitzó. Queda clar que cal caminar molt i molt per completar satisfactòriament la topografia del jaciment i la seva àrea d’influència.

Etiquetes: Althiburos, Arqueologia, Art / Humanitats, Excavació d'Althiburos, Geografia, Història, Informàtica, Jaciments, Metodologia de treball, Món antic

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Daniel

Xavier

Moncef

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

17: Comiat: el “futur del passat” en les vostres mans!

16: L’exèrcit romà

15: L’estudi dels materials arqueològics

14: Llegim el passat de Barcelona des de l’aire

13: Presentem la recreació de la ciutat romana

12: La dieta romana

11: Topografia, la ciència geomètrica

10: Quines plantes feien servir els habitants d’Althiburos?

9: Hem trobat un enterrament col.lectiu númida!

8: Hem descobert una inscripció amb el nom de la ciutat!

7: La prospecció intensiva del jaciment

6: Les eines de l’excavador

5: La metodologia de les excavacions

4: La vida quotidiana de l’arqueòleg a Althiburos

3: Per què ens interessen els númides?

2: Com s’hi arriba a Althiburos?

1: Missió arqueològica a l’interior de Tunísia

Piulades recents

  • 👏 Gràcies per compartir-los! Aquí hi ha un bon planter de futurs científics i científiques. https://t.co/7Z8a4TH4Fq
  • Per a què serveix la taula periòdica? Com es pot aplicar la informació que ens dona? Descobreix-ho en aquest vídeo👉… https://t.co/bETA4impmX
  • 🌹📚S'acosta la diada de #SantJordi2021, dia de llibres i de roses. Parlant de roses... vols fer una rosa de sant jor… https://t.co/rqxREbpDQ3
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar