• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMissatge 10: La selva de cristall – Part II
Tornar

Missatge 10: La selva de cristall – Part II

20 maig, 2008
Us ensenyem espectaculars imatges de les algues diatomees que emplenen el gel marí.

En l'últim missatge us vaig explicar que el gel marí és un gran ecosistema: una selva de cristall. "Apa! Com et passes!" vaig sentir que dèieu uns quants. "D'aquestes algues microscòpiques en dius selva?" Doncs perquè veieu que tinc raó li he demanat a en GordonT. Taylor, un professor de la Universitat de Nova York a Stony Brook que està fent un any sabàtic a l'ICM, que us expliqui les fotografies que va fer al gel marí de l'Antàrtida ja fa alguns anys. Creieu-me, són espectaculars.

Experiments a l'Antàrtida

 "Quan era al laboratori de professor C.W. Sullivan, de la Universitat de California del Sud, vaig participar en una sèrie d'experiments de camp de llarga duració, que consistien a manipular la coberta de neu en uns quadrats de gel de 100 m2 (els podeu veure a la aquesta imatge) prop de la base McMurdo, Antàrtida. Hi havia quadrats sense neu, o amb 5, 10, 25 o 100 cm de neu, i els vam estudiar durant la primavera i l' estiu austral.

Capbussant-nos 5 m sota del gel veiem que la il·luminació varia dramàticament entre els quadrats. En el quadrat sense neu (en primer pla superior de la imatge), han crescut un munt de diatomees colonials formant una matriu mucilaginosa que s'exten més de 10 cm sota el gel (veieu un primer pla). En els altres quadrats, hi havia una capa de plaquetes de gel colonitzada per diatomees no colonials.

Les comunitats del gel solen estar dominades per grans diatomees cèntriques o pennades. Els cristalls de gel les protegeixen de la majoria dels seus depredadors. Això permet l'acumulació estacional de les algues, fins que el gel es fon i comencen a "ploure" sobre una comunitat béntica morta de fam – mannà del cel!"

Estareu d'acord que el creixement d'aquestes algues és prou espectacular!

Sota el gel antàrtic

En un experiment dut a terme a l'Antàrtida es va manipular la coberta de neu en uns quadrats de gel de 100 m2. Hi havia quadrats sense neu, o amb 5, 10, 25 o 100 cm de neu.

Aquesta imatge ha estat presa uns 5 metres sota del gel, i es veu com la il·luminació varia dramàticament entre els quadrats. En el quadrat sense neu (en primer pla superior de la foto), han crescut un munt de diatomees colonials formant una matriu mucilaginosa que s'exten més de 10 cm sota el gel.  

Diatomees sota el gel

En un tros de gel antàrtic no recobert per la neu han crescut un munt de diatomees colonials formant una matriu mucilaginosa que s'exten més de 10 cm sota el gel. Aquesta imatge us en mostra un primer pla.  
Les diatomees del gel

Les comunitats del gel solen estar dominades per grans diatomees cèntriques o pennades. Els cristalls de gel les protegeixen de la majoria dels seus depredadors. Això permet l'acumulació estacional de les algues, fins que el gel es fon.
Experiments a l'Antàrtida

A prop de la base Mc Murdo, a l'Antàrtida, es van dur a terme un seguit d'experiments de camp de llarga duració, que consistien a manipular la coberta de neu en uns quadrats de gel de 100 m2. Hi havia quadrats sense neu, o amb 5, 10, 25 o 100 cm de neu.

Sota el gel es veia que la Il.luminació varia dràsticament entre els quadrats. En conseqüència, també ho fa el tipus d'algues que hi viuen. Vegeu el Missatge La selva de cristall Part II per a comprovar-ho.

Etiquetes: Antàrtida, Expedició a l'Àrtic, Experiments, Mar, Món subaquàtic, Zones polars

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Maria Montserrat

Montse

Marta

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 21: La veritable aventura del segle XXI

Missatge 20: Les escoles també van a l’Àrtic

Missatge 19: Viure en condicions extremes

Missatge 18. Conseqüències de l’escalfament de la Terra sobre l’Àrtic

Missatge 17: Es pot treballar a 70 sota zero?

Missatge 16: Créixer a 34 graus sota zero

Missatge 15: Canvis i més canvis

Missatge 14: Atrapats al gel!

Missatge 13: Treballar a les palpentes

Missatge 12: El pont de glaç

Missatge 11: una campanya molt llarga

Missatge 10: La selva de cristall – Part II

Missatge 9. La selva de cristall

Missatge 8: Canvi de plans

Missatge 7: Del pou lunar al laboratori de filtració

Missatge 6: Agafant mostres al pou lunar

Missatge 4: Presentem la base de l’ecosistema àrtic: les algues

Missatge 3: Arribada a l’Amundsen, la casa flotant dels científics

Missatge 2: Què hi anem a fer, a l’Àrtic?

Missatge 1: Comença l’aventura de viatjar al pol nord!

Piulades recents

  • Vols aprendre a simular circuits amb plaques de tipus #Arduino? Apunta't al taller gratuït del 21/04 a la Bibliotec… https://t.co/xEsVWbZk6O
  • 🗞️La IX Mostra de Treballs de #Recerca de la Selva omple de joves talents acadèmics el Teatre de Blanes.👉… https://t.co/nGZ79CUMjc
  • RT @CrecimUab: Avui @victorlopezsbd reflexionarà amb docents colombians de la @Unimagdalena sobre “Los retos de la Educación STEM” aprofu…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar