• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMissatge 1: Benvinguts a l’Observatori Astro ...
Tornar

Missatge 1: Benvinguts a l’Observatori Astronòmic del Montsec!

26 març, 2008
Benvolguts amants de l’astronomia i la recerca, benvinguts a aquest projecte. Avui us presentarem el Robot Astrònom del Montsec. Se’l coneix amb aquest nom perquè està situat a la Serra del Montsec; es dedica recollir dades d’objectes astronòmics, i pot moure’s tot sol, és a dir, com un robot.

Durant els propers dies anirem explicant la història del Robot Astrònom amb més detall. Així coneixerem què té de diferent el Montsec que el fa tan especial per observar l'Univers, com s'ho fa el robot per "caminar" tot sol, de quina manera "mira" cap el cel i quins són els seus astres preferits.

Un robot dins una cúpula

El robot astrònom està ubicat en un edifici circular, cobert per una cúpula de color blanc que s'obre quan es fa de nit. Té diverses estacions meteorològiques i unes antenes que permeten la comunicació a través d'internet amb qualsevol punt del món. També disposa de diversos ordinadors que l'ajuden a comunicar-se amb tot els instruments i a saber què cal fer en cada moment.

Però l'element principal de l'observatori és el telescopi Joan Oró. El telescopi va rebre el nom d'aquest científic lleidatà, un dels impulsors del projecte, i està format per un tub d'uns tres metres de llargada a l'extrem del qual es subjecta un mirall de 80 centímetres de diàmetre. Aquest mirall, juntament amb altres elements òptics, una camera digital de gran format i un conjunt de filtres (vidres de colors diferents) són les eines que permeten captar objectes llunyans i dèbils en la foscor de la nit.

Dels meteorits a les galaxies

Entre els astres preferits pel Robot per a realitzar observacions hi ha els planetes, les galàxies i, evidentment, les estrelles. Alguns dels programes d'observació que fem cerquen planetes extrasolars, observen noves i supernoves o estudien nuclis actius de galaxies o fonts eruptives gamma.  Aviat us explicarem més detalls d'aquestes recerques i us mostrarem algunes imatges perquè les pugueu conèixer millor.

Però a l'observatori també hi ha alguns altres aparells per fer recerca, com ara una camera digital que veu tot el cel i que permet detectar objectes petits (meteorits) que penetren a l'atmosfera de la Terra i una estació que mesura les partícules de l'aire, de l'Institut Jaume Almera – CSIC . Ara mateix s''està construint un altre telescopi que es coneixerà com el Telescopi Fabra-ROA .

On és troba l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) ?

El robot astrònom del Montsec es troba exactament a 00°43'763 de longitud Est, a 42°03'079 de latitud Nord i a 1.570 metres d'alçada… Us ha quedat clar? Bé, potser dit d'aquesta manera pot sonar una mica confús si no teniu un mapa del món al vostre costat. També us podriem dir que el robot és un veí del poble de Sant Esteve de la Sarga, en un dels cims del Montsec d'Ares (a 1250 m del Coll d'Ares), i que el següent nucli de població més proper és Àger. Si ens allunyem una mica, també és correcte dir que està a mig camí entre les ciutats de Balaguer i Tremp.

Potser haureu sentit a parlar de la Serra del Montsec pel seu magnífic entorn natural, per les restes paleontològiques o pels rastres que hi van deixar els dinosaures….. L'any 2007 vam fer el seguiment del rapinyaire anomenat trencalòs (Gypaetus barbatus) al Pirineu, i una part de la seva població habita justament aquestes contrades.

Com veieu, no falten motius per venir a veure aquesta terra…

El Parc Astronòmic del Montsec

L'observatori forma part del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), que és una iniciativa de desenvolupament científic, formativa i lúdica que va emprendre la Generalitat de Catalunya i que va construir el Consorci del Montsec .

Per la seva construcció, el Consorci va rebre l'assessorament d'un equip de científics de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Fundació Joan Oró . I un cop aquesta es va acabar, l'IEEC es fa fer càrrec del projecte per aconseguir que el funcionament com un robot fos una realitat. I són ara els científics i els tècnics d'aquest centre de recerca els que l'estan posant apunt per tal que pugui "caminar" tot sol. Els podeu conèixer millor consultant l' equip de recerca. Ep! I el robot ja ha començat a fer els seus primers passos! Però això us ho explicarem un altre dia…

Fins al proper missatge!

L'equip científic

Serra del Montsec

Visió panoràmica de la Serra del Montsec d'Ares, situat entre el congost de Montrebei (que separa Catalunya d'Aragó) i el congost de Terradets, que permet l'accés a la Conca de Tremp.

  

Telescopi Joan Oró

El telescopi Joan Oró està format per un tub d'uns tres metres de llargada a l'extrem del qual es subjecta un mirall de 80 centímetres de diàmetre. Aquest mirall, juntament amb altres elements òptics, una camera digital de gran format i un conjunt de filtres (vidres de colors diferents) són les eines que permeten captar objectes llunyans i dèbils en la foscor de la nit.

Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM)

L'Observatori Astronòmic del Montsec s'ubica a 1.570 metres d'alçada en un dels cims del Montsec d'Ares que pertany al municipi de Sant Esteve de la Sarga.  Destaca l'edifici circular, cobert per una cúpula de color blanc. Té diverses estacions meteorològiques i unes antenes que permeten la comunicació a través d'internet amb qualsevol punt del món.

Etiquetes: Astronomia, El robot astrònom del Montsec, Robòtica, Tecnologia, Òptica

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Josep Maria

Josep

Ignasi

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 10: Us esperem al Montsec!

Missatge 9: Planetes al voltant d’altres estrelles

Missatge 8: Veïns que cal tenir controlats.

Missatge 7: El color de les estrelles

Missatge 6: I què es pot veure mitjançant aquest telescopi?

Missatge 5: Com fer que un telescopi es comporti com un robot

Missatge 4: Telescopis de tota mena

Missatge 3: Per què al Montsec? La problemàtica de la contaminació lumínica

Missatge 2: Pot ser un cometa més gran que el Sol?

Missatge 1: Benvinguts a l’Observatori Astronòmic del Montsec!

Piulades recents

  • 📣Es posa en marxa a l'Hospitalet el programa #PetitsTalentsCientífics per fomentar l’interès per les #ciències entr… https://t.co/0Dlpgobl79
  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar