Diari de recerca

L'espectacle dels rapinyaires i les aus planadores

25 agost 2009 | Diari de recerca

XX Campanya d’observació i seguiment al Parc de Collserola

Cada tardor milers de rapinyaires i altres aus planadores creuen Catalunya durant el seu viatge migratori cap a les àrees d’hivernada del sud d’Espanya i Àfrica. L’hivern s’acosta i a les àrees de cria els recursos tròfics començaran a davallar ràpidament; a l’Àfrica, en canvi, l’hivern ofereix gran quantitat d’aliment i molt millors condicions climàtiques als milions d’ocells europeus, no només rapinyaires, que decideixen migrar fins allà cada any.

Les aus planadores

Les aus planadores, a diferència dels ocells més petits, solen migrar de dia perquè necessiten els corrents tèrmics per sustentar i facilitar el seu característic vol. Aquests corrents tèrmics se solen formar a les solanes de les muntanyes, on s’acumulen grans masses d’aire calent ascendent. Els rapinyaires i altres aus planadores són grans expertes en localitzar i aprofitar aquests masses d’aire calent que, en bona part, venen determinades per l’orografia del terreny. És per això que els ocells planadors solen seguir unes rutes migratòries força ben definides a l’hora que eviten creuar extenses superfícies d’aigua per l’absència de corrents tèrmiques.

Més de 20 espècies rapinyaires i aus planadores

El Parc de Collserola és un molt bon indret per observar en directe aquest fenomen migratori i per això des de l’any 1988 s’hi realitza una campanya de seguiment que des de 2004 forma part i ha estat referent del projecte de seguiment de la migració de rapinyaires d’àmbit català anomenat PERNIS. El lloc on es fan les observacions és el turó de la Magarola, un indret molt ben situat per veure el pas de rapinyaires i altres aus planadores que ressegueixen les carenes litorals durant el seu viatge de retorn a les àrees d’hivernada. El punt d’observació està en una carena on els ocells concentren el seu pas gràcies a l’efecte de les masses d’aire calent que es formen al vessant de la muntanya i a l’efecte barrera que crea el mar.

A la Magarola es poden observar més de 20 espècies de rapinyaires i aus planadores durant la tardor. Se solen comptabilitzar al voltant de 30-40 exemplars al dia, però els dies amb més pas es pot sobrepassar fàcilment el centenar (en aquest enllaç trobareu els resultats de l’any passat). Les espècies migradores més freqüents a la zona són l’aligot vesper, l’esparver vulgar, l’arpella i el xoriguer. I s’hi poden detectar altres de tan curioses com la cigonya negra o el falcó de la reina. Aquesta darrera espècie nidifica a les Illes Balears i retarda el seu període de cria per alimentar-se, justament, de la gran quantitat de petits ocells migradors que passen per allà durant la tardor; desprès de criar el falcó de la reina creua diagonalment tota l’Àfrica per arribar a les seves àrees d’hivernada de Madagascar!

L’activitat d’observació i seguiment dels rapinyaires és gratuïta i està oberta a tothom tots els caps de setmana i els dies festius entre l’11 de setembre i el 4 d’octubre. L’horari de l’activitat és de 10 a 13 i hi ha monitors especialitzats que us ajudaran a identificar els ocells. Aquesta fitxa també us pot ser útil per anar-vos familiaritzant amb la coloració i la silueta de vol de les espècies més freqüents a la zona.

Com arribar-hi?

Per arribar al turó de la Magarola cal agafar la pista del Pas del Rei (la que va de la carretera de la Rabassada, km 3,8, a la carretera de Cerdanyola a Horta). Des del Pas del Rei al turó hi ha cinc minuts a peu.

Més informació: Parc de Collserola (93 280 35 52  ci@parccollserola.net   www.parccollserola.net)

Gabriel Gargallo

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.