• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciLa indestructible fe religiosa dels tibetans
Tornar

La indestructible fe religiosa dels tibetans

27 gener, 2009
No es pot comprendre la identitat tibetana sense entendre la seva profunda espiritualitat. El 95% de la població és budista i un 5% segueix la religió Bon, objecte de la nostre recerca científica.

Fins ara hem parlat molt sobre l'entorn geogràfic dels tibetans i potser ha arribat el moment d'intentar definir qui són els tibetans. No és una tasca fàcil definir un poble i segurament no es pot fer d'una manera matemàtica. Avui provarem de donar les claus més importants que caracteritzen els tibetans, encara que de ben segur ens caldran uns quants missatges més per acabar de retratar el més ajustadament possible la identitat tibetana.

Viure a les grans alçades

En primer lloc, hem de tenir en compte que el factor més important que ha condicionat la societat tibetana al llarg dels segles ha estat precisament l'entorn geogràfic. La major part de la població tibetana viu a altituds superiors als 3.500 metres i en un percentatge elevat per sobre dels 4.000 metres. En algunes expedicions anteriors hem pogut visitar comunitats tibetanes que viuen part de l'any a altituds de fins a 5.000 metres, especialment al Tibet Occidental i al Changtang.

Aquestes altituds condicionen la supervivència de la població i determinen l'agricultura i la ramaderia possibles. Des de temps immemorials els tibetans es van adaptar a aquest entorn organitzant-se d'una forma molt diversificada des d'un punt de vista social. Al Tibet hi trobem nòmades i agricultors, on els primers aporten productes làctics (llet, iogurt, formatges, etc.) i de carn (iac, be, cabra), mentre que els darrers produeixen principalment la farina d'ordi, element fonamental de la dieta tibetana. D'altra banda, tradicionalment han existit nuclis urbans de gran importància per al comerç com la pròpia capital Lhasa o d'altres com Shigatse i Gyantse.

El camí a l'espiritualitat

Hi ha dos trets compartits per tots aquests tibetans (pöri) i que són fonamentals per entendre llur identitat: la llengua i la religió. Sense ells no és possible comprendre el Tibet.   Avui començarem pel segon.

No hi ha dubte que el poble tibetà és conegut per la seva espiritualitat i per la seva indestructible fe religiosa forjada amb el pas dels segles. Examinem doncs amb una mica més de detall en què consisteix el seu vessant espiritual. Primer de tot, cal dir que el desenvolupament espiritual sempre ha tingut un paper primordial en la societat tibetana, per sobre del material. Sense tenir en compte aquest punt, és impossible entendre els tibetans i les seves tradicions. La immensa majoria (al voltant del 95 %) són budistes i una petita minoria (5 %) pertany a la religió bon. Tant budistes com bonpos (els fidels de la religió bon) comparteixen un ampli ventall de ritus i creences comuns a totes dues tradicions.

Budistes o bonpos?  

Llegeix el text  El budisme, o el camí cap a l'alliberament per conèixer els trets bàsics d'una religió nascuda a l'Índia fa més de 2.500 anys i que al Tibet va arrelar amb una força sense precedents.

Llegeix el text La religió Bon i l'enigma de Zhang – zhung per copsar aquesta tradició espiritual, nascuda probablement a Pèrsia i arribada al Tibet a través d'un enigmàtic regne centre – asiàtic  desaparegut.

Per saber-ne més, us convidem a veure el documental de TVC filmat a la regió de Ngari, Tibet Occidental: Antics regnes del Tibet: L'enigma de Zhang-zhung

Des de fa anys, a l'Observatori del Tibet i Àsia Central de la Universitat de Barcelona ens hem dedicat a investigar diferents aspectes de la cultura (llengua Zhang-Zhung, religió bon) i història del regne de Zhang-zhung. Al llarg de l'expedició que hem començat a relatar ens endinsarem en el territori de l'actual Tibet, que mil cinc-cents anys enrere va constituir una de les regions més importants de Zhang-zhun.

En el proper missatge ens continuarem endinsant en les misteris del Chantang. No us el perdeu!   

Josep Lluís Alay

Lama Tenzin Wangdrak

La religió bon és l’altre religió que hi ha al Tibet. El cos doctrinal bonpo és similar al budista, molt probablement a causa de la mútua influència que s'han exercit les dues tradicions en compartir un mateix territori des de fa centenars d'anys. En canvi el seu origen és molt diferent. Per conèixer una mica més aquesta religió llegeix el text La religió Bon i l'enigma de Zhang – zhung.

A la imatge veiem el Lama Tenzin Wangdrak (mort l'any 2007) abat del monestir bonpo de Gur Gyam (Tibet Occidental).

Stupa

Monument budista del monestir de Manang (Ngari, Tibet Occidental). En sànscrit se'ls anomena "stupa" i en tibetà "chörten". Inicialment es tractava de monuments funeraris que posteriorment va esdevenir al Tibet autèntiques icones de la presència budista. Els bonpo també les utilitzen amb lleugeres variacions. En aquest cas, els  monuments van ser destruïts durant la Revolució Cultural Xinesa (1966-76).
Monges del Tibet

Religioses budistes del convent d'Asarang a la vall de Kinnaur (Índia). Els kinnauris són seguidors de budisme tibetà que viuen a una de les valls de l'Himàlaia indi (Himachal pradesh).

Pintures del monestir de Piwang

Murals amb imatges de deïtats budistes del monestir de Piwang (Ngari, Tibet Occidental). Les pintures presenten una forta influència de l'art caixmiri i se les ha data als volts del segle XII.

Vols veure una autèntica icona de la presència budista al Tibet? Doncs mira la fotografia de la Stupa!

Mandala

Representació budista en forma de frescos del monestir de coves de Dungkar (Ngari, Tibet Occidental) datada als volts del segle XII.

Coneix més a fons la fe del tibetans amb el missatge La indestructible fe religiosa dels tibetans.

Etiquetes: Antropologia, Art / Humanitats, Expedició al Tibet (Zhang zhung), Filosofia, Geografia, Història, Tibet

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Josep Lluís Alay

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Recuperem un manuscrit escrit en l’oblidada llengua de ShangShung

Rera les passes del gran lama bonpo Khyungtrul Rinpotxe

La vida en una cova i una tenda nòmada

El vol dels voltors

Donem la volta a Khyungdzong

Dins les coves sagrades de Khyungdzong

L’arribada a la darrera ciutat de l’antic regne de Shangshung

Kham, la terra dels guerrers

Kunkamsang (“Tens bona salut?”)

Cap a Khyungdzong, la darrera ciutat de Shangshung

Un recorregut pel Tibet

L’enigma de l’agricultura: llegendes vora el llac

Provisions, revisions i deïtats: seguim amb l’expedició!

La indestructible fe religiosa dels tibetans

Cap al Gran Nord tibetà: Changtang

Badant pel mercat d’aliments de Lhasa

Un paisatge amb tonalitats turquesa i maragda

Molt a prop del cel

Arribada a Lhasa

Comença el viatge a Chengdu

Piulades recents

  • 📹A la sessió del programa #PetitsTalents Científics sobre experiments per treballar l’erosió, el transport i la sed… https://t.co/Wg2BDyDylE
  • 📣En marxa la 3a edició del programa #PetitsTalents Científics a Esplugues de Llobregat! https://t.co/orIrQfJ5sb
  • RT @sebll8: @sebll8 @ajesplugues @fundaciorecerca @ArnauAmat #petitstalentscientifics #pfz "Investigar per comprendre els fenòmens astronòm…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar