• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciKham, la terra dels guerrers
Tornar

Kham, la terra dels guerrers

11 febrer, 2009
Fem un parèntesi en la nostra expedició per tal de continuar-vos explicant algunes de les poblacions que hi trobem al Tibet. La setmana passada vam iniciar la descripció de U-Tsang, que és la zona més erma de l’altiplà tibetà, i el seguir per Amdo, el regne de l’estepa, bressol d?intel?lectuals que és on ens vam quedar. Seguim doncs!

Kham: terra de guerrers

A l'est tibetà hi trobem Kham, una regió habitada pels khampa, llegendaris guerrers coneguts pels seu coratge en la batalla. Kham està format per una complexa xarxa de valls farcides de boscos, que reben abundoses i generoses precipitacions gràcies a la influència dels vents humits del monsó indi. També hi trobem importants nuclis urbans com Chamdo, Litang, Dartsedo, Kandze i Jyekundo.

En paral·lel a la divisió tradicional, corre l'administrativa xinesa i per tant l'única oficial actualment, de manera que és fonamental conèixer-la per poder-se moure pels diversos territoris tibetans. Consulteu aquest mapa per veure quina és.

D’on prové el nom del Tibet?

Les regions que havíem comentat, conjuntament amb la de Kham, formen l'enorme territori que conforma allò que els tibetans anomenen senzillament Bod (pronunciat Phö, en els dialectes del centre) i que els àrabs i perses coneixien amb el nom de "Tibbat" d'on prové l'actual TIBET. Són aproximadament sis milions de tibetans que ocupen un territori de prop de 2.200.000 quilòmetres quadrats, una quarta part del territori de l'actual República Popular de Xina.

Encara ens mancaria parlar dels territoris de cultura tibetana que no considerem inclosos dins el Tibet, però aquest serà un tema de discussió per a un altre missatge, on traspassarem les actuals fronteres xineses i parlarem de territoris inclosos a Pakistan, Índia, Nepal, Bhutan i, fins i tot, Birmània.

Josep Lluís Alay

La divisió administrativa xinesa del Tibet

Segons la divisió administrativa xinesa, el Tibet es troba dividit en cinc entitats administratives diferents: la totalitat de la Regió Autònoma del Tibet i de la província de Qinghai, així com parts de les províncies de Gansu, Sichuan i Yunnan.

La Regió Autònoma del Tibet inclou tot Ü-Tsang i la meitat occidental de Kham. La província de Qinghai inclou la major part d'Amdo i una petita regió (al voltant de Jyekundo) de Kham. Una petita part de la província de Gansu també és d'ètnia tibetana i correspon a Amdo, mentre que la meitat oest de la província de Sichuan conforma la meitat oriental de Kham. Finalment, l'àrea nordest de la província de Yunnan també forma part de Kham.

Aquesta divisió administrativa contrasta amb la segmentació tradicional que els tibetans fan del seu país en tres regions.

El Tíbet dels tibetans

Els tibetans han dividit tradicionalment el seu país en tres gran regions: Ü-Tsang (o Tíbet Central), Amdo i Kham.

Ü-Tsang és la regió central del Tíbet, on hi ha la capital històrica del país: Lhasa. També es tracta de la zona més erma i àrida de tot l'altiplà. Amdo és una àrea muntanyosa on hi trobem les zones estepàries més riques de l'altiplà i alguns dels monestirs més grans del país. A l'est tibetà hi trobem Kham, una regió formada per una complexa xarxa de valls farcides de boscos, que reben abundoses i generoses precipitacions.

Tot plegat contrasta amb la divisió administrativa xinesa del Tíbet, que compartimenta el país en 5 entitats administratives diferents.

Etiquetes: Art / Humanitats, Expedició al Tibet (Zhang zhung), Geografia, Història, Tibet

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Josep Lluís Alay

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Recuperem un manuscrit escrit en l’oblidada llengua de ShangShung

Rera les passes del gran lama bonpo Khyungtrul Rinpotxe

La vida en una cova i una tenda nòmada

El vol dels voltors

Donem la volta a Khyungdzong

Dins les coves sagrades de Khyungdzong

L’arribada a la darrera ciutat de l’antic regne de Shangshung

Kham, la terra dels guerrers

Kunkamsang (“Tens bona salut?”)

Cap a Khyungdzong, la darrera ciutat de Shangshung

Un recorregut pel Tibet

L’enigma de l’agricultura: llegendes vora el llac

Provisions, revisions i deïtats: seguim amb l’expedició!

La indestructible fe religiosa dels tibetans

Cap al Gran Nord tibetà: Changtang

Badant pel mercat d’aliments de Lhasa

Un paisatge amb tonalitats turquesa i maragda

Molt a prop del cel

Arribada a Lhasa

Comença el viatge a Chengdu

Piulades recents

  • 👩‍🚀🚀@MarionaBadenas, l'astrofísica protagonista de l'aventura científica sobre la missió simulada al planeta Mart a… https://t.co/8lQQzsJCJf
  • 👥No et perdis la propera tertúlia del #ClubdelsLlunàticsiLlunàtiques del @museuciencies on es parlarà sobre vocacio… https://t.co/h0nMNlVA4Z
  • 🗞️L’alumnat de primer de #batxillerat de l’@INS_El_Morell crea un joc de #YouTube per conscienciar sobre els risco… https://t.co/7dywu69NEU
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar