Diari de recerca

17. Investiguem el interior dels ous dels dinosaures

09 desembre 2009 | Diari de recerca

Al jaciment de la Font del Bullidor vam trobar tot de niuades de dinosaures, i ara ens preguntàvem què és el que hi hauria a l’interior de l’ou. Podria ser que hagués fossilitzat i preservat l’embrió a l’interior de l’ou? Com ho podríem saber sense haver de trencar-lo?

1.000 imatges per fer un model tridimensional

Tots desitjaven tenir els ulls de Superman, però va resultar més pràctic programar una sessió de TAC (una tècnica anomenada Tomografia Axial Computeritzada)  en un centre hospitalari. El TAC ens va proporcionar més de 1.000 imatges de l’interior de l’ou. L’ordinador va processar-les per a muntar-les, amb l’objectiu de crear un model tridimensional de l’interior de l’ou. Aquesta tasca és prou delicada. Tot i que ho fa l’ordinador, l’ha de supervisar un tècnic especialista, ja que s’ha de distingir correctament en la imatge entre la closca, el fòssil i el sediment, per encaixar correctament la seqüència de talls en el model tridimensional.

A la fi vàrem aconseguir tenir entre les mans un Cd on hi havia la solució del nostre enigma. A la pantalla de l’ordinador van poder comprovar que a l’interior de l’ou no hi havia fossilitzat cap embrió de dinosaure. El que podíem veure era una matriu homogènia que la vàrem identificar com sediment; on en una part s’havien acumulat fragments de closca. Per tant, podíem arribar a una conclusió: els ous s’havien obert, és a dir, va arribar a néixer la cria de dinosaure, quedant a l’interior de l’ou part  del trencadís de les closques.

Què són les tomografies?

La tecnologia anomenada TAC, o Tomografia Axial Computeritzada, es va crear per a ésser utilitzada en la indústria i la medicina. La forma en què funciona un TAC és similar a la que s’utilitza per a fer una radiografia. En ambdós casos es tracta d’obtenir imatges a través de raigs X. L’única diferència és que el que fa el TAC pot obtenir moltes radiografies. És com si agaféssim un objecte  i en féssim talls consecutius molt prims. En el nostre exemple, cada tall seria una radiografia. Si després les ajuntem totes, podem reproduir l’objecte amb una precisió extraordinària.

Models 3-D de dinosaures

Si us agraden els models 3D de dinosaures, podeu veure exemples de l’aplicació de la tomografia computeritzada a la web Digital Morphology, de la Universitat de Texas. Podeu veure, entre d’altres, fragments del carni i del rostre dels dinosaures Eoraptor lunensis o Byronosaurus jaffei.

En medicina, el TAC s’aplica al diagnòstic de malalties, sobretot en la diagnosi del càncer. En la indústria, s’utilitza entre altres moltes aplicacions per a la rèplica de models en 3D o per a descobrir imperfeccions en objectes. En paleontologia es fa servir per a escanejar peces molt delicades o molt importants i obtenir un model 3D. Això permet estudiar la peça sense haver de manipular-la, o permet fer-hi rèpliques sense haver de fer un motlle a l’original que pugui malmetre’l. També permet estudiar els fòssils que hi són a l’interior de roques, sobretot quan aquestes són molt dures i no permeten l’extracció del fòssil. Una altra aplicació és la de poder mesurar el volum de cavitats internes. Això permet l’estudi de la morfologia i el volum del cervell per exemple en els dinosaures o en els homínids.

Bego Poza

Secció del interior d'uns ous de dinosaure

 

Vista d’una secció obtinguda en el TAC de l’interior dels ous. Podem veure que a l’interior hi ha una matriu homogènia que és el sediment. Si ens hi fixem, veurem l’acumulació de fragments de closques a la part baixa dels ous.
Voleu saber com s’ha obtingut aquesta imatge? Consulteu el missatge Investiguem l’interior dels ous dels dinosaures.
Vèrtebra d'un dinosaure sauròpode

 

Model tridimensional d’una vèrtebra dorsal de Nigersaurus taqueti, un dinosaure sauròpode. Aquest model digital s’ha obtingut en fer un TAC del fòssil original.
Voleu saber com s’ha obtingut aquesta imatge? Consulteu el missatge Investiguem l’interior dels ous dels dinosaures.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.