• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciInvestiguem el interior dels ous dels dinosaures
Tornar

Investiguem el interior dels ous dels dinosaures

9 desembre, 2009
Al jaciment de la Font del Bullidor vam trobar tot de niuades de dinosaures, i ara ens preguntàvem què és el que hi hauria a l’interior de l’ou. Podria ser que hagués fossilitzat i preservat l’embrió a l’interior del ou? Com ho podríem saber sense haver de trencar-lo?

1.000 imatges per fer un model tridimensional

Tots desitjaven tenir els ulls de Superman, però va resultar més pràctic programar una sessió de TAC (una tècnica anomenada Tomografia Axial Computeritzada)  en un centre hospitalari. El TAC ens va proporcionar més de 1.000 imatges de l’interior de l’ou. L’ordinador va processar-les per a muntar-les, amb l’objectiu de crear un model tridimensional de l’interior de l’ou. Aquesta tasca és prou delicada. Tot i que ho fa l’ordinador, l’ha de supervisar un tècnic especialista, ja que s’ha de distingir correctament en la imatge entre la closca, el fòssil i el sediment, per encaixar correctament la seqüència de talls en el model tridimensional.

A la fi varem aconseguir tenir entre les mans un Cd on hi havia la solució del nostre enigma. A la pantalla de l’ordinador van poder comprovar que a l’interior de l’ou no hi havia fossilitzat cap embrió de dinosaure. El que podíem veure era una matriu homogènia que la varem identificar com sediment; on en una part s’havien acumulat fragments de closca. Per tant, podíem arribar a una conclusió: els ous s’havien obert, és a dir va arribar a néixer la cria de dinosaure, quedant a l’interior de l’ou part  del trencadís de les closques.

Què són les tomografies?

La tecnologia anomenada TAC, o Tomografia Axial Computeritzada, es va crear per a ésser utilitzada en la indústria i la medicina. La forma en què funciona un TAC és similar a la que s’utilitza per a fer una radiografia. En ambdós casos es tracta d’obtenir imatges a través de raigs X. L’única diferència és que el que fa el TAC pot obtenir moltes radiografies. És com si agaféssim un objecte  i en féssim talls consecutius molt prims. En el nostre exemple, cada tall seria una radiografia. Si després les ajuntem totes, podem reproduir l’objecte amb una precisió extraordinària.

Models 3-D de dinosaures

Si us agraden els models 3D de dinosaures, podeu veure exemples de l’aplicació de la tomografia computeritzada a la web Digital Morphology, de la Universitat de Texas. Podeu veure, entre d’altres, fragments del carni i del rostre dels dinosaures Eoraptor lunensis o Byronosaurus jaffei.

En medicina, el TAC s’aplica al diagnòstic de malalties, sobretot en la diagnosi del càncer. En la indústria, s’utilitza entre altres moltes aplicacions per a la rèplica de models en 3D o per a descobrir imperfeccions en objectes. En paleontologia es fa servir per a escanejar peces molt delicades o molt importants i obtenir un model 3D. Això permet estudiar la peça sense tenir que manipular-la, o permet fer-hi rèpliques sense tenir que fer un motlle a l’original que pugui malmetre’l. També permet estudiar els fòssils que hi són a l’interior de roques, sobretot quan aquestes són molt dures i no permeten l’extracció del fòssil. Una altra aplicació és la de poder mesurar el volum de cavitats internes. Això permet l’estudi de la morfologia i el volum del cervell per exemple en els dinosaures o en els homínids.

Bego Poza

Secció del interior d'uns ous de dinosaure

Vista d’una secció obtinguda en el TAC de l’interior dels ous. Podem veure que a l’interior hi ha una matriu homogènia que és el sediment. Si ens hi fixem, veurem l’acumulació de fragments de closques a la part baixa dels ous.

Voleu saber com s’ha obtingut aquesta imatge? Consulteu el missatge Investiguem el interior dels ous dels dinosaures.

Vèrtebra d'un dinosaure sauròpode

Model tridimensional d’una vèrtebra dorsal de Nigersaurus taqueti, un dinosaures sauròpode. Aquest model digital s’ha obtingut al fer un TAC del fòssil original.

Voleu saber com s’ha obtingut aquesta imatge? Consulteu el missatge Investiguem el interior dels ous dels dinosaures.

Etiquetes: Animals, Biologia, Cretaci, Dinosaures, Fa 65 milions d'anys, Fumanya, Fòssils, Jaciments, Metodologia de treball, Paleontologia, Tecnologia, Òptica

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Bego

Oscar

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

A quina velocitat es movien els dinosaures?

El límit K/T

Podem comparar els jaciments?

Com donarem a conèixer la recerca que estem fent?

Què ens diuen les roques sedimentàries?

Investiguem el interior dels ous dels dinosaures

Estudiar el jaciment amb un simple clic!

Escopinyes, peixos i cocodrils, els altres animals de Fumanya

Noves tecnologies per estudiar els microfòssils

Font del Bullidor; el jaciment de niuades de dinosaure

Què menjaven els Titanosaures?

Una excavació en el laboratori; el triatge de microfòssils

De quin color són els dinosaures? La reconstrucció científica de dinosaures

Campanya de rentat de sediment: en busca de microfòssils

Peguera 1: el jaciment berguedà d’ossos fòssils de dinosaures

Els microfòssils: la clau per entendre l’extinció massiva

Els Titanosaures, els dinosaures que passejaren per Fumanya

La prospecció paleontològica; mapa geològic, gps i unes bones xiruques!

Han deixat emprentes a l’escena del crim!

Com era el Berguedà fa 65 milions d’anys?

3.000 petjades de dinosaures enmig del Berguedà

Dinosaures sorgits del carbó

Piulades recents

  • 🔝Prop de 500 de 3r i 4t de #primària de Palafrugell segueixen aprenent d’una manera lúdica i fora de l’entorn escol… https://t.co/iDHriByeOY
  • 👉I el tutorial del joc "Check or Cheat" (Comprova o enganya) per ajudar els estudiants de #secundària a millorar de… https://t.co/HcGl5j29UY
  • 👉Aquí tens disponible el primer recurs que t'ajudarà a explicar quin tipus de notícies falses hi ha a les xarxes.… https://t.co/fHV1bM8AfK
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar