• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciEscopinyes, peixos i cocodrils, els altres animals ...
Tornar

Escopinyes, peixos i cocodrils, els altres animals de Fumanya

9 desembre, 2009
A les cingleres del Berguedà s’hi han trobat restes fòssils de tortugues, cargols, peixos o cocodrils, entre d’altres. Són espècies pròpies de les maresmes d’aigua dolça que dominaven el paisatge fa 65 milions d’anys.

Quan fem l’exercici d’imaginar el paisatge de Fumanya fa 65 milions d’anys, hem de començar per fer desaparèixer totes les muntanyes i substituir-les per una extensa planura, solcada per rius cabalosos, que formaven en arribar a la línia de costa grans maresmes d’aigües salobres i llacunes d’aigua dolça. A aquesta imatge cal afegir una exuberant vegetació (ja que recordeu que el clima era tropical) de la que s’alimentaven els nostres Titanosaures… Però en aquesta representació hi manquen més protagonistes. Hi manquen els altres animals de Fumanya.

Cargols, peixos i escopinyes
A les maresmes i llacunes d’aigües salobres o dolces hi vivien diversos invertebrats. Per exemple, en algunes roques del cel obert de Fumanya hem descobert closques fòssils de les espècies Cerastoderma duclouxi (un avantpassat molt llunyà de les actuals escopinyes), Corbicula laletana (un bivalve que vivia parcialment soterrat en aigües salobres poc pregones) o Unio garmunica (un bivalve que vivia en fangs d’aigües dolces). Entre els fòssils de gasteròpodes s’han descobert gèneres d’aigües salobres com Certhium, Melanopsis, Pyrgulifera, o Lychnus, un cargol pulmonat que només s’ha trobat en el nord de la península Ibèrica i el sud de França. El registre fòssil també ens dóna l’evidència que les aigües marines eren l’hàbitat de peixos cartilaginosos i ossis. D’aquests animals tot i trobar poques restes s’han identificat dents i escates. Una de les últimes troballes fetes és un fibló caudal d’una rajada.

Tortugues al Berguedà…

De tornada a terra ferma, hem descobert fòssils d’altres rèptils que potser en alguna ocasió compartirien hàbitats amb els dinosaures. Un treball recent ha identificat uns fragments de closca de tortuga descoberts en el cel obert de Mina Esquirol, pertanyents al gènere Solemys. Aquest gènere s’inclou dins l’infraordre Cryptodira, que es caracteritza per que dobleguen el coll, sense girar-lo, en forma de “S”, quan l’amaguen dins la closca. Es pensa que les tortugues Solemys, viurien tant en ambients aquàtics com terrestres, ja que comparteixen caràcters morfològics amb les tortugues terrestres.

… i també cocodrils !

Uns altres personatges amb els que hem de comptar són els cocodrils. A l’àrea de Fumanya són abundants les restes fòssils de cocodrils. En diferents jaciments s’han descobert vèrtebres, ossos de les extremitats i dents. Les dents es caracteritzen per tenir una forma cònica, amb la cara lingual aplanada, el que dóna lloc a dues carenes. Les dents trobades a Fumanya mesuren entre 2 i 3 centímetres (quina queixalada!). En altres conques properes del Cretaci superior com Tremp, Fox-Amphoux (Provença) o Champ Garimond (Llenguadoc), s’han identificat restes de cocodrils pertanyents al grup Crocodyloidea i Alligatoroidea. Actualment aquest material està en procés de preparació, i el seu estudi aportarà més informació sobre la història evolutiva dels cocodrils en un període clau com és el Maastrichtià.

Bego Poza

Etiquetes: Animals, Biologia, Botànica, Cretaci, Dinosaures, Espais naturals, Fa 65 milions d'anys, Flora, Fumanya, Fòssils, Geografia, Geologia, Metodologia de treball, Paleontologia, Pirineus

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Bego

Oscar

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

A quina velocitat es movien els dinosaures?

El límit K/T

Podem comparar els jaciments?

Com donarem a conèixer la recerca que estem fent?

Què ens diuen les roques sedimentàries?

Investiguem el interior dels ous dels dinosaures

Estudiar el jaciment amb un simple clic!

Escopinyes, peixos i cocodrils, els altres animals de Fumanya

Noves tecnologies per estudiar els microfòssils

Font del Bullidor; el jaciment de niuades de dinosaure

Què menjaven els Titanosaures?

Una excavació en el laboratori; el triatge de microfòssils

De quin color són els dinosaures? La reconstrucció científica de dinosaures

Campanya de rentat de sediment: en busca de microfòssils

Peguera 1: el jaciment berguedà d’ossos fòssils de dinosaures

Els microfòssils: la clau per entendre l’extinció massiva

Els Titanosaures, els dinosaures que passejaren per Fumanya

La prospecció paleontològica; mapa geològic, gps i unes bones xiruques!

Han deixat emprentes a l’escena del crim!

Com era el Berguedà fa 65 milions d’anys?

3.000 petjades de dinosaures enmig del Berguedà

Dinosaures sorgits del carbó

Piulades recents

  • 🔝Prop de 500 de 3r i 4t de #primària de Palafrugell segueixen aprenent d’una manera lúdica i fora de l’entorn escol… https://t.co/iDHriByeOY
  • 👉I el tutorial del joc "Check or Cheat" (Comprova o enganya) per ajudar els estudiants de #secundària a millorar de… https://t.co/HcGl5j29UY
  • 👉Aquí tens disponible el primer recurs que t'ajudarà a explicar quin tipus de notícies falses hi ha a les xarxes.… https://t.co/fHV1bM8AfK
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar