• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciEl límit K/T
Tornar

El límit K/T

9 desembre, 2009
Fent recerca en l’àrea de Fumanya és inevitable parlar molt sovint del límit K/T, però, què volem dir el geòlegs amb aquesta expressió?

L’expressió prové de l’abreviatura que fem del període Cretaci (Kreide en alemany) i del període Terciari (o en alemany Tertiär); i fem referència al canvi d’Era que es produeix entre els dos períodes. És a dir, volem expressar el “límit” entre el final del Mesozoic i l’inici del Cenozoic, fa 65 milions d’anys. El límit K/T el trobem en forma de capa de roca sedimentària i s’ha localitzat en diferents indrets de l’escorça terrestre.

L’iridi, l’element “delator” del límit K/T

La recerca paleontològica i geològica envers el límit K/T ha atret a moltes persones investigadores. Per exemple a finals de la dècada dels 70, l’equip format per Luis Walter Álvarez i el seu fill Walter Álvarez, centraven la seva recerca en les causes que provocaren l’extinció dels dinosaures. Treballen a la zona de Gubbio (Itàlia) i varen detectar en els sediments del límit K/T l’acumulació d’iridi o “pols còsmica”. L’iridi és un element molt rar en l’escorça terrestre, però abundant en elements del sistema solar, com per exemple els meteorits. Comprovat en altres àrees geogràfiques hi havia acumulació d’iridi en el límit K/T, varen proposar que la presència d’iridi provenia de l’impacte d’un gran meteorit sobre la superfície terrestre. I aquestes no varen ser les úniques evidències, en els anys 90 treballs geofísics determinaven l’existència d’un gran cràter d’uns 300 km de diàmetre, en la península del Yucatán (Mèxic); el punt on hauria impactat el meteorit.

La capa del canvi de l’Era

El registre sedimentari en el àrea de Fumanya ens preserva ambients continentals i és continu, és a dir els estrats estan ordenats cronològicament i ens preserva la seqüència temporal dels 5 últims milions d’anys del Maastrichtià, que ens marca el final del Cretaci. Però quina és la capa que conté el canvi d’Era o límit?

Aquesta recerca es va desenvolupar en la dècada dels anys 80, pocs anys després dels treballs de Walter, però malauradament en la nostra zona d’estudi no existia cap acumulació o nivell d’iridi, fet que hauria facilitat la localització del límit K/T o el que és el mateix trobar l’estrat que es va sedimentar fa 65 milions d’anys. Científics com Colombo, Feist o Medus, varen fer estudis paleobotànics amb l’objectiu de datar el límit K/T en la zona de Fumanya, concretament en l’àrea del sinclinal de Vallcebre. L’estudi va consistir en mostrejar la seqüència d’estrats i analitzar les especies de caròfites i pol·len.

El pol·len i algunes algues en poden donar la pista…

En la dècada dels anys 80, es varen fer estudis paleobotànics amb l’objectiu de datar el límit K/T en el sinclinal de Vallcebre, l’estudi estava centrat en l’estudi de pol·len i carofites (algues), els datadors fòssils. És a dir, existeixen gèneres de pol·len i caròfites que apareixen en el Paleogen (Cenozoic) i altres que s’extingeixen al final del Cretaci. Es varen analitzar i identificar a nivell de gènere i espècie el pol·len i caròfites que es recuperaven de cada estrat al llarg de la sèrie. Una vegada analitzada l’associació de gèneres de caròfites i pol·len es va establir que el límit K/T és a l’interval entre una capa de gresos i la base de la capa coneguda com “calcaries de Vallcebre.”

Bego Poza

L'impacte d'un meteorit a la península del Yucatán

L’impacte d’un cos extraterrestre a la península del Yucatán, actual Mèxic, és un fet ben documentat gràcies a la descoberta del cràter provocat pel meteorit fa uns 65 milions d’anys.

Vols conèixer com podem saber el límit entre el final del Mesozoic i l’inici del Cenozoic? No et perdis el següent missatge del diari de recerca!

El límit K/T de Fumanya

Aquests són els estrats on els geòlegs han localitzat el liímit K/T, com podeu veure la capa de roca de color blanc és la capa anomedada com ” calcaries de Vallcebre”.

Si en voleu saber més, no us perdeu el missatge El límit K/T!

Etiquetes: Cretaci, Dinosaures, Fa 65 milions d'anys, Fumanya, Fòssils, Geologia, Metodologia de treball, Paleontologia

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Bego

Oscar

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

A quina velocitat es movien els dinosaures?

El límit K/T

Podem comparar els jaciments?

Com donarem a conèixer la recerca que estem fent?

Què ens diuen les roques sedimentàries?

Investiguem el interior dels ous dels dinosaures

Estudiar el jaciment amb un simple clic!

Escopinyes, peixos i cocodrils, els altres animals de Fumanya

Noves tecnologies per estudiar els microfòssils

Font del Bullidor; el jaciment de niuades de dinosaure

Què menjaven els Titanosaures?

Una excavació en el laboratori; el triatge de microfòssils

De quin color són els dinosaures? La reconstrucció científica de dinosaures

Campanya de rentat de sediment: en busca de microfòssils

Peguera 1: el jaciment berguedà d’ossos fòssils de dinosaures

Els microfòssils: la clau per entendre l’extinció massiva

Els Titanosaures, els dinosaures que passejaren per Fumanya

La prospecció paleontològica; mapa geològic, gps i unes bones xiruques!

Han deixat emprentes a l’escena del crim!

Com era el Berguedà fa 65 milions d’anys?

3.000 petjades de dinosaures enmig del Berguedà

Dinosaures sorgits del carbó

Piulades recents

  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
  • 📰40.000 infants s'han acostat a la #ciència gràcies al Lab 0-6 en els seus cinc anys de vida. 👉… https://t.co/zZ1sysBlai
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar