Diari de recerca

14. El cas de la comunitat camperola de Porcón

06 abril 2010 | Diari de recerca

La comunitat camperola de Porcón Baix porta des del 1993 coexistint amb una de les majors empreses mineres a cel obert del món. Aquesta empresa es troba just a la part més alta de la conca fluvial que històricament ha proveït d’aigua a la comunitat de Porcón.

Menys cabal i a canvi d’una contraprestació dubtosa…

A poc a poc, la gent de la comunitat ha anat veient com els seus deus han anat desapareixent i com el cabal dels rius i canals que acaben a la comunitat, ha anat disminuint. Donat això, els camperols van decidir anar, aigües amunt, a negociar amb l’empresa minera sobre els seus rius. Volien saber que estava succeint i que es podia fer. En canvi, què van obtenir? En aquell moment ningú els hi va respondre. Al contrari d’allò ells esperaven, va passar que alguns camperols (els més destacats pel seu paper a la comunitat) es van trobar intimidats mitjançant una espècie de sicaris que amenaçaven a les seves famílies de mort.

El dret a l’aigua

Llavors, davant d’aquesta pressió, els camperols van decidir anar a la ciutat a reclamar el seu deure sobre l’aigua. Des del 2004, Porcón Bajo té llicència d’ús de les aigües que passen per la seva comunitat, per tant, la seva protesta a la fiscalia estava doblement legitimada. A partir d’aquest fet, es va obrir una investigació judicial que encara es troba oberta. No obstant això, la investigació ha determinat que l’empresa minera ha construït un pou de 150 metres de profunditat  per l’obtenció d’aigua a una de les seves instal·lacions. Això, segons la fiscalia, podria ser una causa de l’afectació dels déus a Porcón.

El setembre de 2007, els camperols ja portaven uns mesos sense cap mena de resposta. Cansats que ningú escoltes els seus problemes van decidir tallar la carretera de Porcón, que comunica la ciutat amb la mina. Aquest cop la resposta no es va fer esperar tant: la policia va arribar i el resultat va ser una confrontació que va acabar amb vàries persones ferides i amb asfíxia.

Les conseqüències de la confrontació

La conseqüència de tot plegat va ser 32 comuners denunciats, dels quals 20 van ser inicialment absolts, mentre que els 12 restants (curiosament els que més pes polític tenien a la comunitat) van ser denunciats a 8 anys de presó. Finalment, el 2009 aquests camperols han sigut condemnats a pagar uns 1.000 dòlars cadascun (procés que es troba en apel·lació) i quatre es troben esperant la seva sentència. No obstant això, la quantitat de l’aigua segueix sent cada vegada menor, i d’aquesta manera cada vegada és més gran la vulneració dels drets dels camperols alhora que una solució pacifica és cada cop més difícil d’aconseguir, ja que s’està engravant el nivell de conflictivitat a la zona.

Si voleu saber més sobre el tema, podeu consultar aquest vídeo.

Cristina Yacoub

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.