• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciDiplomàcia i trobades d’amor a Almenara
Tornar

Diplomàcia i trobades d’amor a Almenara

20 octubre, 2008
Si els setges, com havia passat amb el de Medina Mayurqa i estava passant en aquells mateixos moments a València, són llargs, les negociacions i els pactes per aconseguir la capitulació d?una plaça i estalviar-se el setge no s?acabaven, ni de bon tros, en un dia.

Almenara n’és un bon exemple: després d’haver arribat a un acord amb l’alfaquí, i d’haver-li fet a mans una grua magnífica, continuen els tractes amb l’arribada al campament del Puig, de nits i d’amagat, d’una carta duta per un missatger musulmà. El rei s’afanya a preparar amb cura el bestiar i els draps promesos als sarraïns d’Almenara. En tot el Llibre dels fets es presenta com un home que compleix sempre la seva paraula, fins i tot en els seus tractes amb els sarraïns, i aquí ho torna a posar en relleu.

Si vols escoltar i llegir aquest episodi, fes clic a aquest fragment de la versió digital de El Llibre dels fets.

Una rendició ràpida

Si la població civil d’Almenara, encapçalada per l’alfaquí, ja se li ha rendit, la guarnició del castell, a les ordres de Zayyan, rei de València, encara es manté en peu de guerra. Jaume I convida el cap de les forces musulmanes a rendir-se i acudeix a una entrevista amb ell acompanyat dels seus homes i armat fins a les ungles per prevenir qualsevol traïció o emboscada. No hi ha, però, cap trampa: en realitat el cabdill i els seus estan tan morts de gana que negocien amb Jaume I una rendició ràpida. De fet estan tan afamats que fins i tot s’han vist obligats a menjar-se els cavalls. En tota la literatura relacionada amb les guerres, i per descomptat en les cròniques de les croades, es recullen anècdotes com aquesta: menjar-se la carn de cavall com l’últim recurs, quan ja no queda res més. El mariscal Kutuzov, el cap de l’exèrcit rus quan les tropes napoleòniques van envair Rússia, es vanta a les planes de Guerra i Pau (X,16) d’haver obligat uns anys abans els soldats turcs a menjar carn de cavall: «I amb els francesos serà igual. Creu-me —féu Kutuzov tot animant-se i tustant-se el pit―: ací menjaran carn de cavall!». (L’alfaquí i els partidaris de pactar la rendició no devien pas haver convidat el governador i els seus soldats al magnífic festí que devien fer amb la grua que Jaume I els havia regalat!).

L’amor que els unia

Quan les converses per guanyar Almenara tot just començaven, el rei va fer una visita a Borriana perquè la reina Violant, la seva esposa, «fos ben alegre». Ara, un cop obtinguda la capitulació, el rei vol que sigui la reina qui es desplaci a Almenara per prendre possessió plegats del castell i de la plaça. Quan arriben els missatgers, la reina ja té el dinar gairebé a taula, i demana d’anar-hi després de dinar, però Jaume I, que ja ho devia tenir tot previst, li mana a través dels missatgers que vingui de seguida, que podran dinar plegats. Violant obeeix sense oposar més resistència: «e nós e ella entram alegrement dins lo castell e amb gran alegria menjam». Una vegada més, com deia Góngora, «a batallas de amores, campos de plumas».

És molt interessant veure el paper que va jugar la dona de Jaume I. Per descobrir-ho podeu llegir el text Violant d’Hongria. I per conèixer més a fons l’amor que hi havia entre ells, us convidem a llegir el relat La trobada dels amants.

Xavier Renedo

Etiquetes: Art / Humanitats, El "Llibre dels Fets" digital, Història, Jaume I, Món medieval, País Valencià

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Antònia

Oriol

Enric

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Qui va escriure el “Llibre dels fets”?

La (bona) mort de Jaume I

Amb 66 anys, Jaume I encara vol fer una croada a Terra Santa

Odi entre germans

L’intent frustrat de croada catalana de 1269

Múrcia cau sense lluitar

Confessió d’adulteri a les portes d’envair Múrcia

El dia que una fletxa gairebé mata Jaume I

Converses i banquets a la Torre Forcada

Diplomàcia i trobades d’amor a Almenara

Qui no da ço que dol, no pren ço que vol

Tambors de guerra

Mallorca, 31 de desembre del 1229

L’Oreneta en el tendal

Atacs nocturns i atacs a trenc d’alba

Un atac nocturn dels sarraïns i una intervenció quirúrgica d’urgència

La batalla de Portopí

De Salou a Mallorca

Un banquet a Tarragona i unes corts a Barcelona per decidir la conquesta de Mallorca

Plors i intents de fuga al Palau de la Suda

Els problemes d’un rei i d’un marit massa jove

Un engendrament i un naixement providencials

Un casament frustrat i un greuge reparat

Comencem a divulgar la vida de Jaume I !

Piulades recents

  • 🎨Ajudem a emplenar les xarxes amb dibuixos de 👩‍🔬científiques! Participa en el concurs de @icmabCSIC! 👇 https://t.co/YZlpECZfDY
  • 📣Es posa en marxa a l'Hospitalet el programa #PetitsTalentsCientífics per fomentar l’interès per les #ciències entr… https://t.co/0Dlpgobl79
  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar