• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciDe Salou a Mallorca
Tornar

De Salou a Mallorca

29 setembre, 2008
El maig del 1229 es comença a preparar la flota que havia de sortir de Salou, Cambrils i Tarragona cap a Mallorca. Componen l?estol 150 embarcacions de diverses mides i tonatges entre galeres, tarides, busses i galiots, sense incloure-hi les barques més menudes.

Si voleu escoltar i llegir aquest episodi, feu clic a aquest fragment de la versió digital del Llibre dels Fets. 

El Llibre dels fets, que evita amb cura fer la més mínima referència al fracàs del setge de Peníscola quatre anys abans, narra de forma detallada la preparació de l'expedició i, sobretot, el viatge per mar. El text Cent cinquanta naus i uns pocs milers d'homes explica amb més detall la composició de la flota i de l'exèrcit.

   Jaume I es recrea en la descripció de la disposició estratègica de l'estol, amb la galera de Guillem de Montcada al capdavant; les galeres de Montpeller, on anava el rei, i d'En Carrós darrere de tot, i la resta de les galeres a una banda i altra per protegir la flota d'un atac sobtat. El detallisme no impedeix l'aparició de breus imatges líriques, com la descripció, des del punt de vista de la galera de Montpeller, l'última a sortir, de les veles de les naus escampades per tot arreu: «tota la mar semblava blanca de les veles: tant era gran l'estol!».

Al text La Flota salpa us oferim diverses descripcions de sortides similars al llarg dels segles XII i XIII, com ara el relat de Robert de Clari de la sortida de Venècia de la flota de la IV Croada en direcció cap a Constantinoble (1204).

Crònica d'una obstinació

   La descripció del viatge cap a Mallorca és la crònica de l'obstinació d'un heroi messiànic que creu que ha de complir, passi el que passi i costi el que costi, el destí que li ha estat assignat. No hi fa res el temporal de llebeig que dura un dia i mig i que dificulta de mala manera la navegació -el refranyer encara conserva proverbis com ara «Llebeig? Mariner, perdut et veig!»-; com tampoc no hi fa res el consell dels experts, que li recomanen la tornada a Salou per refer el camí més endavant amb més bon temps. El rei fa el viatge «en fe de Déu», convençut que té el camí marcat, i no està disposat a recular davant de res ni de ningú. Les dificultats posen a prova l'heroi, que les supera amb una voluntat de ferro i al final veu com els signes li donen la raó: la nit del dimecres 5 de setembre, el dia de la sortida, la galera de Montpeller, que havia estat l'última de salpar de Salou, supera la galera de Guillem de Montcada, que era la primera, i es situa a la capdavantera de l'estol.

Mallorca, finalment

El divendres 7 de setembre al vespre, just abans de la posta del sol, el vent deixar de bufar i apareix davant dels ulls meravellats del rei, i del lector, l'illa de Mallorca. Com havia dit el rei uns mesos abans en el seu discurs a les corts de Barcelona: "la claror de les bones obres desfa l'escuredat".

Xavier Renedo

Pere II a Sicília

Arribada a Sicília de les tropes de Pere II durant les Vespres Sicilianes (1282).

El dimecres cinc de setembre del 1229 va salpar dels ports de Cambrils, Salou i Tarragona una flota formada, segons Jaume I, que és l'única font de què disposem, per «vint-i-cinc naus complides, e divuit tarides e dotze galeres e, entre buces e galiots, cent. E així foren cent cinquanta llenys cabdals, menys de les barques menudes». Les ‘naus complides' sembla que eren, segons F. Soldevila, naus de gran tonatge, ideals pel transport de queviures i armament. Les ‘tarides' eren naus destinades, sobretot, al transport de cavalls. Les ‘galeres' eren naus de rems que en el cas de l'estol de Jaume I tenien una funció defensiva davant de l'eventualitat d'un atac musulmà. Els ‘galiots' eren vaixells de rems de petites dimensions, mentre que les ‘busses' sembla que eren naus planes, dedicades també al transport de cavalls.

 

La flota de sant Lluís ataca Damieta

La flota de sant Lluís ataca Damieta.

Quan Jaume I narra la sortida de la seva flota des de Salou recorda sobretot dos fets: la disposició estratègica de les naus i que la mar «semblava blanca de les veles: tant era gran l'estol», és a dir, per una banda, la lògica militar i, per l'altra, la lírica, cristal·litzada en una imatge lligada a l'emoció que devia sentir el rei en aquells moments, just a l'inici de la seva primera gran expedició militar.

Altres autors, com ara Joinville, mariscal de Xampanya, va exposar entermes similars la partida de les naus de Lluís IX de França, dins un nou projecte de croada que tenia com a destí Egipte

Etiquetes: Art / Humanitats, Catalunya, El "Llibre dels Fets" digital, Història, Illes Balears, Jaume I, Literatura, Llengua, Món medieval

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Marco

Oriol

Ernest

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Qui va escriure el “Llibre dels fets”?

La (bona) mort de Jaume I

Amb 66 anys, Jaume I encara vol fer una croada a Terra Santa

Odi entre germans

L’intent frustrat de croada catalana de 1269

Múrcia cau sense lluitar

Confessió d’adulteri a les portes d’envair Múrcia

El dia que una fletxa gairebé mata Jaume I

Converses i banquets a la Torre Forcada

Diplomàcia i trobades d’amor a Almenara

Qui no da ço que dol, no pren ço que vol

Tambors de guerra

Mallorca, 31 de desembre del 1229

L’Oreneta en el tendal

Atacs nocturns i atacs a trenc d’alba

Un atac nocturn dels sarraïns i una intervenció quirúrgica d’urgència

La batalla de Portopí

De Salou a Mallorca

Un banquet a Tarragona i unes corts a Barcelona per decidir la conquesta de Mallorca

Plors i intents de fuga al Palau de la Suda

Els problemes d’un rei i d’un marit massa jove

Un engendrament i un naixement providencials

Un casament frustrat i un greuge reparat

Comencem a divulgar la vida de Jaume I !

Piulades recents

  • 🎨Ajudem a emplenar les xarxes amb dibuixos de 👩‍🔬científiques! Participa en el concurs de @icmabCSIC! 👇 https://t.co/YZlpECZfDY
  • 📣Es posa en marxa a l'Hospitalet el programa #PetitsTalentsCientífics per fomentar l’interès per les #ciències entr… https://t.co/0Dlpgobl79
  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar