• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciDe quin color són els dinosaures? La reconstrucci ...
Tornar

De quin color són els dinosaures? La reconstrucció científica de dinosaures

20 octubre, 2009
Els dinosaures formen part de la nostra vida quotidiana, cada vegada estem més acostumats a veure dinosaures en pantalles de cinemes, en llibres, en botigues… Sobretot en les pel·lícules, les reconstruccions dels dinosaures han estat exagerades; mostrant-los a l?espectador com criatures terribles, ferotges i gegants. Aparença molt allunyada de la que transmet el registre fòssil envers els dinosaures.

Un dibuix molt rigorós!

Un dels compromisos i objectius de la il·lustració científica és "reconstruir" la informació que contenen els fòssils i que els paleontòlegs publiquen en revistes científiques especialitzades; perquè aquest coneixement sigui accessible al públic general conservant tot el seu rigor científic. Cada il·lustració és un reflex dels coneixements científics del moment en què es va realitzar i necessita d'un procés  previ de recerca bibliogràfica  per part de l'il·lustrador.

La reconstrucció d'un dinosaure

El punt de partida per a la reconstrucció d'un dinosaure no sempre és senzill, en molts casos les restes fòssils estan fragmentades i fa falta completar-les amb altres individus de la mateixa espècie o inclús amb restes d'espècies emparentades. Un cop que hem aconseguit un esquelet complert, es passa a reconstruir els teixits tous que el recobrien en vida: músculs, tendons, òrgans interns, cartílags i pell. Aquesta és la part més complicada, perquè en el registre fòssil, la majoria de les vegades, només disposem de les parts dures de l'esquelet, els ossos.

El paleoil·lustrados ha de posar especial atenció a les marques i estries de la superfície dels fòssils, que es formen per la fixació dels músculs i tendons als ossos. La potència i posició d'aquestes marques determinarà la mida i orientació dels músculs i tendons. Per corroborar aquestes deduccions alhora de fer les reconstruccions dels dinosaures, es compara la seva anatomia amb la de "parents" pròxims actuals, com els cocodrils o les aus. També una altra font d'informació són aquells fòssils que, per la seva excepcional conservació, permeten l'observació d'aquestes estructures, com per exemple la pell.  Gràcies a aquests descobriments s'ha constatat que alguns ornitisquis i saurisquis estaven "recoberts" per escames disposades seguint patrons, que els teròpodes emparentats amb les aus estaven coberts per protoplomes i plomes, fins i tot que hi havia dinosaures amb la pell llisa.

Una a una, les capes musculars, tendons, òrgans interns, cartílags són  dibuixades o situades a l'esquelet del dinosaures des de l'interior cap a l'exterior,  com si es tractés d'una dissecció a l'inversa. La nostra dissecció dibuixada finalitza quan li posem la pell, per fi podem saber quin era l'aspecte general del nostre dinosaure en vida.

De quin color serà?

Arribats al final del procés de reconstrucció d'un dinosaures, només hem de decidir el seu color. Malauradament el color original no es conserva en el registre fòssil, per tant és la característica que queda a la subjectivitat de l'artista o paleoil·lustrador i de les indicacions dels paleontòlegs. Perquè tot i que no tenim evidències directes de quin color eren els dinosaures, si que podem realitzar aproximacions i descartar aquells patrons de color improbables. Per exemple, un  dinosaure herbívor que hauria de fugir de l'atac dels carnívors en les prades de falgueres del Juràssic la seva pell possiblement tindria colors que l'afavoririen per un bon camuflatge amb l'entorn, en lloc de tenir colors cridaners. Per altra banda, un dinosaure que visques a l'interior d'un espès bosc cretaci tindria uns colors contrastats com fan en l'actualitat els tapirs o goril·les.

Les il·lustracions o reconstruccions de dinosaures de la web són fruit d'una estreta col·laboració entre els paleontòlegs i els il·lustradors; fent que cada reconstrucció sigui un pont a un passat tant sorprenent com els animals que el varen habitar.

Bego Poza i Oscar Sanisidro

Els dinosaures segons la visió antiga

Aquesta il.lustració pertany al capítol The Age of reptiles de l'obra Geology for beginners, de John Martin. És una imatge representativa de com abans la imaginació representava els dinosaures com a besties terribles i ferotges, properes a la imatge clàssica dels dracs. 
Dinosaures imaginaris

En el món de la il·lustració de fòssils, n'ha destacat l'artista Charles R. Knight amb la reconstrucció de tota mena d'animals. En destaca la seva col·lecció de dibuixos de dinosaures com el que veiem a la imatge. Avui dia, però, aquestes interpretacions es veuen desfasades perquè responen més a la imaginació de l'artista que a les dades obtingudes de la recerca en paleontologia.

Si vols saber com es fa la reconstrucció d'un dinosaure, no et perdis el missatge De quin color són els dinosaures?

Etiquetes: Animals, Art / Humanitats, Cretaci, Dinosaures, Fa 65 milions d'anys, Fumanya, Fòssils, Genètica, Jaciments, Metodologia de treball, Món microscòpic, Paleontologia

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Oscar

Bego

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

A quina velocitat es movien els dinosaures?

El límit K/T

Podem comparar els jaciments?

Com donarem a conèixer la recerca que estem fent?

Què ens diuen les roques sedimentàries?

Investiguem el interior dels ous dels dinosaures

Estudiar el jaciment amb un simple clic!

Escopinyes, peixos i cocodrils, els altres animals de Fumanya

Noves tecnologies per estudiar els microfòssils

Font del Bullidor; el jaciment de niuades de dinosaure

Què menjaven els Titanosaures?

Una excavació en el laboratori; el triatge de microfòssils

De quin color són els dinosaures? La reconstrucció científica de dinosaures

Campanya de rentat de sediment: en busca de microfòssils

Peguera 1: el jaciment berguedà d’ossos fòssils de dinosaures

Els microfòssils: la clau per entendre l’extinció massiva

Els Titanosaures, els dinosaures que passejaren per Fumanya

La prospecció paleontològica; mapa geològic, gps i unes bones xiruques!

Han deixat emprentes a l’escena del crim!

Com era el Berguedà fa 65 milions d’anys?

3.000 petjades de dinosaures enmig del Berguedà

Dinosaures sorgits del carbó

Piulades recents

  • 📣Tret de sortida virtual de la fira científica i tecnològica Robotseny 2021 centrada en la problemàtica de les aus… https://t.co/QEtY8vpYP8
  • 🔝Prop de 500 de 3r i 4t de #primària de Palafrugell segueixen aprenent d’una manera lúdica i fora de l’entorn escol… https://t.co/iDHriByeOY
  • 👉I el tutorial del joc "Check or Cheat" (Comprova o enganya) per ajudar els estudiants de #secundària a millorar de… https://t.co/HcGl5j29UY
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar