• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciCom era la vida familiar dels yàmana?
Tornar

Com era la vida familiar dels yàmana?

1 gener, 2010
Com eren les relacions entre les famílies yàmana? Cooperaven? Feien feines conjuntes? Possiblement la cooperació devia ser important car Darwin va observar que “La perfecta igualtat que regna entre els habitants endarrerirà durant algun temps la seva civil·lització”.

La nostra recerca busca pistes per a una de les preguntes de la nostra història. En algun moment, diferents grups humans del passat van iniciar un canvi en la seva forma de vida: es van anar fent cada cop més complexes i deixaren les formes de vida itinerants dels caçadors-recol·lectors per no sobreexplotar els recursos. S’inicia la sedentarització i la domesticació de plantes i animals.  L’agregació social (la reunió de gent que es reconeix com d’un mateix grup però que, normalment, no viu conjuntament) és un element cabdal d’aquest procés. I ha estat un dels elements explicatius proposats per a jaciments de la Península Ibèrica tant importants com Altamira, famós per les seves pintures (http://museodealtamira.mcu.es/).

Com era la vida familiar yàmana?

Emprant l’etnoarqueologia aquí volem conèixer dues coses: quins són els trets característics que ens permeten identificar un assentament d’agregació social? És a dir, volem veure en què és diferent d’un altre tipus d’assentament. I la segona és veure com eren les relacions entre diferents famílies yàmana quan es reunien  en una agregació: cooperaven? Feien feines conjuntes? Compartien el menjar? O era una vida segregada?

Les balenes varades reunien la gent

Les fonts etnogràfiques ens diuen que si una balena varava a la costa, diferents famílies, cadascuna amb la seva canoa, es reunien per a aprofitar-la completament (carn, greix, ossos…). Les excavacions del 1995 i 1996 (dirigides per A. Vila, J. Estévez i E. Piana) i del 2005 (que vam fer nosaltres) a Lanashuaia I van posar al descobert una gran quantitat de balena minke. La pregunta és senzilla i la vam fer tots dos equips de direcció : i si els concheros de la platja de Lanashuaia són una agregació? Si ho són, podrem buscar quins trets són els característics d’aquest tipus d’assentament i aconseguir hipòtesis per d’altres llocs del món.

Les datacions fetes amb la tècnica anomenada del carboni 14 ens van dir que un altre conchero a la platja era de la mateixa època.  I els treballs del passat gener ens van donar un tros de mandíbula de balena que, sembla ser, és balena minke. Les anàlisis d’ADN s’estan fent en aquests moments…

“La perfecta igualtat que regna entre els habitants”

Esperem que l’excavació d’enguany ens permeti trobar més evidències. I començar a entendre quin paper tenia l’agregació i la cooperació dins el món yàmana.

I devia ser molt important, perquè Darwin, provinent del país que va inventar el Capitalisme, va anotar al seu diari:

“La perfecta igualtat que regna entre els habitants endarrerirà durant algun temps la seva civil·lització: si se’ls hi dóna una samarreta, o qualsevol altra peça de roba, la trenquen a trossos immediatament. Fins que no sorgeixi un cap, que amb el seu poder pugui apropiar-se  d’aquests regals, així com animals, etc., s’haurà d’endarrerir l’esperança  de millora de la seva condició.”

I és que Darwin se sorprenia que la gent yàmana fes trossos d’una samarreta i es repartissin entre tothom…

Fins al proper missatge!

Ivan Briz

Etiquetes: Animals, Antropologia, Arqueologia, Art / Humanitats, De la Terra del Foc a les Galápagos, Espais naturals, Galápagos, Metodologia de treball, Terra del Foc

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Débora

Francesc

Jordi

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Biston betularia , un exemple d’evolució ‘en directe’

El punt i final de l’excavació

La maledicció de l’arqueologia

Serà el que vam dir?

Quin temps fa?

Per a excavar, el millor, un pinzell

Què hi ha avui per dinar? Menú científic o menú yámana?

Obrint un sac de sorpreses: Els pinsans de Darwin

Un crit d’eureka a Galápagos: llegenda i realitat

Intel·ligència animal: no estem sols al planeta

Geologia de les Galápagos: una història paral·lela als orígens de la Humanitat

La història d’uns ocells que Darwin va ficar dins del mateix sac

Com arribar a una illa i no morir en el intent

Us imagineu Darwin cavalcant una tortuga gegant?

Uns animals antediluvians: les iguanes marines

La decepció de Darwin

Darwin desembarca a les Illes Galápagos

El caga tió més austral del món!

Com era la vida familiar dels yàmana?

Massa vent i la moral per terra

Un campament al bell mig de no-res

Per què hem d’anar fins a Terra del Foc per a fer Arqueologia de la gent caçadora-recol·lectora?

Què és (i què no és) l’arqueologia

“Jo mai no havia vist éssers més miserables”

Indígenes segrestats per a establir la “civilització”

Comencem l’aventura a Terra del Foc

Piulades recents

  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
  • 📰40.000 infants s'han acostat a la #ciència gràcies al Lab 0-6 en els seus cinc anys de vida. 👉… https://t.co/zZ1sysBlai
  • ❄️🐤Quan arriba el fred, les menjadores poden atreure moltes espècies d’ocells afamats. 📹Aquest vídeo ens dona infor… https://t.co/uJdqUdFa8x
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar