Diari de recerca

19. Com donarem a conèixer la recerca que estem fent?

09 desembre 2009 | Diari de recerca

L’última etapa de tot el procés de recerca paleontològica és la publicació dels nostres resultats o conclusions de la nostra recerca.

Però no us penseu que per ser al final és la part més fàcil, tot el contrari. Aquí s’ha d’endreçar totes les dades que s’han obtingut al camp i escriure-les, és a dir has de construir un discurs argumentat explicant la teva recerca, i s’ha de seguir unes pautes establertes per l’editorial de la publicació. I a més a més en les revistes anteriorment citades la publicació ha de ser en anglès.

Com fer una novel·la

Escriure un treball en una revista científica és com escriure una novel·la. Has de fer una introducció, una trama i un desenllaç. En aquest cas les peculiaritats d’aquesta estructura són que la trama descriu la part forta de la nostra investigació (els objectius, la metodologia, les dades) i el desenllaç sol estar dividit en dues parts: la discussió i les conclusions. Així un treball científic s’estructura primer en un resum que es desenvoluparà àmpliament després. Tot seguit hi ha una introducció del tema investigat. Per exemple aquí es pot parlar de l’estat de les investigacions actuals sobre el tema. Després ve la part forta del treball en què s’exposen les nostres dades i els resultats de les nostres investigacions. Finalment, en l’última part desenvoluparem la discussió, en la qual el que es fa és comparar els nostres resultats amb els d’altres investigacions, per finalment acabar en les conclusions en què resumirem el més destacat de la nostra investigació i la importància que té.

A partir d’aquest moment, una vegada enviat l’article a l’editorial de la revista, comença una llarga espera. Primer l’han d’acceptar i després ha de passar una revisió per altres investigadors experts en el tema, que en la majoria d’ocasions et fan correccions del text o suggeriments, fet que implica refer part del text amb l’objectiu de millorar el teu treball.

Un rànquing molt científic!

Avui en dia hi ha un rànquing de revistes científiques. Aquestes es divideixen en revistes SCI (Science Citation Index) i revistes no SCI. En paleontologia les revistes del SCI solen ser en anglès, encara que hi ha unes poques en altres idiomes, com el francès o el castellà. Dins d’aquestes publicacions de l’Index de Citació també hi ha un rànquing que canvia cada any, segons hagi estat més o menys citats els articles publicats pels paleontòlegs en cada una de les revistes.

Això sí, com que l’accés a les revistes científiques sol ser difícil per a aquelles persones que no formen part d’aquest món particular, és important la divulgació científica, ja que permet fer arribar a la societat el resultat de tots aquests estudis. I per això aquí ens teniu!

Bego Poza

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.