• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici5 – Arriben els tallarols !
Tornar

5 – Arriben els tallarols !

13 octubre, 2016

A principis i mitjans d’octubre arriben a Catalunya els tallarols, que en bona part passaran el hivern entre nosaltres, acollits a la bondat del clima mediterrani, i alimentant-se de la gran quantitat de fruits que els ofereixen les plantes de terra baixa durant els mesos freds.

Els tallarols són uns ocellets àgils, de formes elegants i afinades, que a l’estiu mengen insectes amb voracitat.  Són els reis de les mates i les bardisses, ja que busquen menjar sobretot en els arbustos i això fa que rarament els veurem en els arbres i, en canvi, sovintegen els esbarzers, els llentiscles, els marfulls i tants d’altres vegetals de curta alçada.

El més abundant a nivell europeu és el tallarol de casquet (Sylvia atricapilla). Tant el seu nom català com la seva denominació balear i valenciana (busqueret de capell) fan referència a la part superior del cap, marronosa en les femelles i negre en els mascles, que el fa molt fàcil de distingir.  És un migrador i hivernant molt comú, i això fa que durant els mesos freds sigui bastant fàcil de veure a Catalunya fressant per mates, lianes i arbustos dels marges i rieres de terra baixa.  La població europea d’aquest ocell s’estima entre 25 i 49 milions de parelles, i el màxim del seu pas migratori de tardor per Catalunya té lloc justament ara, a mitjans de tardor.

sylatr_t1

La freqüència de captures a diverses estacions ornitològiques és un indicador del pas migratori dels ocells, en aquest cas del tallarol de casquet.  Font: SIOC, ICO.

D’espècies de tallarols n’hi ha moltes més, però. I decidir quin és el tallarol més vistós i elegant no és tasca fàcil…. Parlaríem potser del tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)?  Distingim al tallarol de garriga (Sylvia cantillans)? O triem a la gràcil tallareta cuallarga (Sylvia undata)?

Aquests tres ocells són un prodigi de subtilesa i coloració.

En el tallarol capnegre,  enmig la coloració fosca profunda del cap destaca un fi cercle vermell  que emmarca l’ull. De tallarols capnegres en podem veure tot l’any, és un resident comú sobretot a les zones mediterrànies litorals. El tallarol de garriga, per la seva part, presenta la gola i el pit rogencs, una coloració grisa a les parts superiors, i l’ull emmarcat de vermell.  Finalment hi ha potser el més bonic i subtil de tots tres: la tallareta cuallarga. Les parts superiors són de color de cendra, mentre que les parts inferiors són de tons terrosos, rogencs, vinosos. Els ulls tornen a estar encerclats per un anell de color rogenc.

En tot cas, són tres ocells preciosos….. i cap dels tres és un migrador important. Per això encapçalem aquesta entrada parlant del tallarol de casquet, que és el migrador que podem veure durant la tardor a Catalunya, i que tenim com a hivernant durant els mesos freds.

tallarols

D’esquerra a dreta: tallarol capnegre, tallarol de garriga i tallareta cuallarga. Font: SIOC, ICO.

090310-tallarol-de-garriga-62854

Imatge d’un tallarol de garriga.

De tallarols n’hi ha encara d’altres…. No ens deixem la tallareta vulgar (Sylvia communis), tot i que el pas migratori principal d’aquest ocell  ja ha passat de llarg, ja que el fort de la seva migració es va produir a principis de setembre.   En queden més, de tallarols, tots d’aspecte elegant i de noms curiosos, com el rar tallarol trencamates (a Catalunya només hi viuen un miler d’individus a algunes comarques litorals).

La tardor i el hivern és una molt bona època per veure tallarols i iniciar-se en la identificació d’uns ocells preciosos que podem veure arreu de terra baixa, una meravella de subtilesa en la coloració que habita les mates ben a prop nostre.

David Segarra

Etiquetes: Migradors de tardor

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Gabriel Gargallo

Abel Julien

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

15 – Temps de bernats pescaires

14 – Arriben els aligots i els esplugabous

13 – Els ocells i l’escalfament global

12 – El greix és l’energia per fer les migracions

11 – Novembre, temps de cotxes fumades!

10 – Els estornells arriben ara (1 -15 de novembre)

9 – Les grues són aquí! (setmana del 28 d’octubre al 4 de novembre)

8 – Arriben les Vanessa atalanta, les papallones migradores

7 – L’orientació dels ocells en la migració: el paper dels camps magnètics

6 – Fruits de tardor i ocells migradors

5 – Arriben els tallarols !

4- La caiguda de les fulles a la tardor i el canvi climàtic

3 – A l’octubre arriben els pitroigs en migració

2 – La migració dels rapinyaires (darrera setmana de setembre)

1 – Seguim la migració el 2016

Piulades recents

  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
  • 📰40.000 infants s'han acostat a la #ciència gràcies al Lab 0-6 en els seus cinc anys de vida. 👉… https://t.co/zZ1sysBlai
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar