• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici7.- Seguim nius des de l’escola!
Tornar

7.- Seguim nius des de l’escola!

21 maig, 2013

Diverses escoles catalanes fan el seguiment de la cria dels ocells gràcies a la instal·lació de caixes – niu. Fins i tot han instal.lat webcams per seguir en directe la cria de les mallarengues! Aquí us n’expliquem les experiències.

Els ocells ens sedueixen amb els seus cants, formes i colors, ens ajuden a entendre l’entorn on vivim i ens emocionen amb la seva petita lluita diària per sobreviure: menjar, migrar o reproduir-se. Tot això es pot viure des de l’escola. Tot seguit us presentem dues experiències mol interessants vinculades a nius.cat

Les caixes niu de l’escola de Sant Esteve de Guialbes

Durant el curs escolar 2012-2013, els alumnes de l’escola de Sant Esteve de Guialbes (Vilademuls, Pla de l’Estany) han anat realitzant activitats setmanals relacionades amb l’ornitologia, amb la participació de pares de l’escola coneixedors d’aquest món i el suport de l’Ampa de l’escola. L’entorn natural privilegiat de l’escola ha permès observar moltíssimes espècies.

Alumnes de l’escola de Sant Esteve de Guialbes fent el seguiment de les seves caixes niu seguint el protocol del projecte Nius

S’han dut a terme activitats de dibuix, per familiaritzar-se amb la morfologia i colors dels ocells propers; un audiovisual de reconeixement de cants (en una posterior sortida al camp, els nens van identificar prop de vint espècies pel seu cant!), anellament científic, construcció i manteniment de menjadores –amb una activitat diària d’observació dels ocells durant tot l’hivern, en grups reduïts-, i també construcció i instal·lació de caixes niu.

Una recent sortida d’inspecció de les caixes va permetre comprovar que l’èxit d’ocupació de les caixes ha estat del 100% (7 de 7), per part de mallerengues blaves i carboneres: les cares dels nens i nenes en veure les “seves” caixes amb nierades d’ocells acabats de sortir de l’ou eren la millor recompensa a totes les hores invertides en l’activitat!

Webcams als nius!

En algun cas, l’observació dels ocells entrant a la caixa niu es pot fer des del propi pati de l’escola. A més, s’han instal·lat dues càmeres web que permeten fer un seguiment continuat dels polls, cosa que fan els nens diàriament connectant-s’hi des de l’aula mateix, o des de casa.  Així es pot fer un seguiment via webcam del niu de les mallarengues blaves i del niu de les mallarengues carboneres!

El seguiment del cicle reproductor es fa seguint el protocol del projecte nius.cat, de forma que les observacions contribueixen a aprofundir en el coneixement de la reproducció dels ocells a nivell general, i els alumnes es familiaritzen amb el mètode científic d’observació i recollida de dades i participen així de l’anomenada ciència ciutadana. Des d’aquest enllaç i aquest altre podeu veure els resultats de dos dels nius que s’estan estudiant en aquests moments: 123-2013 i 126-2013.

El projecte Nidum

L’any 2012, l’associació Miloca va iniciar el Projecte Nidum, un projecte educatiu que té per objectiu acostar la natura a les escoles a partir de la construcció i seguiment de caixes niu. Amb l’ajuda de Miloca, els nens i nenes participen en totes les fases del projecte, des de la construcció de les caixes i la col·locació d’aquestes en zones properes a l’escola, fins a la revisió i recollida de dades.

El fet de treballar a prop de l’escola, en un entorn conegut i abastable, propicia la motivació dels alumnes. Justament és aquesta contextualització de l’aprenentatge el que fa que els nens i nenes sentin curiositat, es motivin i participin activament en les activitats.

Com en el cas de Sant Esteve de Guialbes, el seguiment del cicle reproductor es fa seguint el protocol del projecte Nius, de tal manera que les dades obtingudes durant la revisió de les caixes també esdevenen útils per seguir els paràmetres reproductius dels ocells a nivell de tota Catalunya. Des dels següents enllaços podeu veure els resultats de dos dels nius que s’estan seguint enguany a Monistrol: Monistrol-12 i Monistrol-13.

Properament trobareu al web del projecte materials didàctics específicament preparats per a treballar la nidificació dels ocells i, en particular l’ús de caixes niu, en l’entorn escolar. Us ho farem saber aquí tan aviat com estiguin a punt!  

Gabriel Gargallo, Toni Llobet i Elisenda Navarro

 

Participants del projecte Nidum

Els participants del projecte Nidum es familiaritzen amb el mètode científic d’observació i recollida de dades a l’hora que fan valuoses aportacions al seguiment dels ocells a través de nius.cat

Seguiment de caixes niu

Alumnes de l’escola de Sant Esteve de Guialbes fent el seguiment de les seves caixes niu seguint el protocol del projecte Nius

escola i ocells

Etiquetes: Animals, Ciència ciutadana: projecte Nius

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Recerca en acció

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

19: Abellerols i altres ocells africans

18: Polls nidícoles i polls nidífugs

17: Curs sobre la nidificació de les aus de l’Institut Català d’Ornitologia

16: Nius poc usuals

15: El cucut, el gran estafador

Missatge 14: Nius d’orenetes de fang o sota terra: una història de l’evolució

13: Els nius, menjar habitual dels depredadors

12: Les nostres mallerengues, segons www.nius.cat

11: Ocells migradors i nius

10: Per què canten tant els ocells a la primavera?

9: Com disposar les caixes nius per als ocells

8.- Ja heu entrat les vostres observacions de nius?

7.- Seguim nius des de l’escola!

6.- Perquè uns ocells ponen més ous que altres?

5.- Com podem saber si la cria és un èxit?

3.- Qui pot estar criant ara prop de casa nostra?

4.- Tinc un falcó criant al balcó de casa!

2.- Perquè seguim la nidificació dels ocells?

1.-Participa: segueix tot el que passa al niu d’un ocell

Piulades recents

  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
  • 📰40.000 infants s'han acostat a la #ciència gràcies al Lab 0-6 en els seus cinc anys de vida. 👉… https://t.co/zZ1sysBlai
  • ❄️🐤Quan arriba el fred, les menjadores poden atreure moltes espècies d’ocells afamats. 📹Aquest vídeo ens dona infor… https://t.co/uJdqUdFa8x
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar