• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici6 – Fruits de tardor i ocells migradors
Tornar

6 – Fruits de tardor i ocells migradors

19 octubre, 2016

Molts arbusts mediterranis s’han adaptat a produir uns fruits carnosos que apareixen a la planta durant els mesos freds, a la tardor i el hivern, precisament en el moment en que l’aliment és menys abundant.

El sentit evolutiu d’aquesta adaptació és molt clar: d’una banda, els ocells troben en aquests fruits una font abundant d’aliment. Però, de l’altre, la digestió del fruit sol incloure la polpa però no la llavor, la qual sovint es transportada a certa distància dins del tub digestiu dels ocells abans de ser expulsada amb la femta.  D’aquesta manera, els ocells dispersen activament les llavors dels fruits que mengen i contribueixen a disseminar les plantes de què s’alimenten.  I tothom content: els ocells reben aliment i, a canvi, fan de jardiners, propagant selectivament aquelles plantes que els nodreixen.

A quina distància disseminen les plantes?  Sembla que ocells com els tallarols poden defecar les llavors tant sols 15 a 25 minuts després d’haver menjat el fruit. Aquesta rapidesa els permet menjar molt en poc temps, i incorporar molta energia de forma ràpida. En aquest temps, l’ocell es pot haver bellugat unes desenes o centenars de metres,  potser més. Suficient per les necessitats de dispersió de qualsevol planta.

Cal tenir present que la quantitat de fruits disponibles pot arribar a ser molt gran. En un estudi (1) fet a l’Illa de Cabrera, la biòloga Anna Traveset va estimar que a la tardor de 1992 hi havia en aquest indret uns 327.000 fruits disponibles per hectàrea, amb un pes de gairebé 600 quilograms/hectàrea.  Es tracta d’una quantitat molt apreciable, capaç d’alimentar molts ocells durant els mesos freds.  Les espècies que oferien més fruits aquell any van ser el llentiscle (Pistacea lentiscus), la savina (Juniperus phoeniciae), els aladerns (Phillyrea sp) i el ginebró (Juniperus oxycedrus), totes elles espècies arbustives freqüents als nostres ambients de terra baixa,  o zones properes.

En altres indrets d’influència mediterrània, els arbusts i plantes que aporten més fruits als ocells poden ser vegetals com ara el marfull (Viburnum tinus), típic dels alzinars, l’arboç (Arbutus unedo),  molt lligat als sols silícics,  o l’aritjol (Smilax aspera).  Els ocells també mengen moltes olives i figues allà on n’abunden, sovint d’arbres asilvestrats. De fet es coneixen poblacions de tallarols al Sud d’Espanya que durant l’hivern s’alimenten de forma gairebé exclusiva d’olives (2).  Però en principi en la dieta hivernal dels ocells hi ha fruits de moltes altres espècies, de les heures (Hedera helix) a l’arç blanc (Crataegus monogyna), propi d’ambients més freds i humits. Sense oblidar els lledoners, uns arbres que atreuen molts ocells, des dels grans tudons a les petites mallarengues, a menjar els seus deliciosos fruits.

matallentiscle

Les mates de llentiscle a la tardor i l’hivern es presenten carregades de petits fruits, que són consumits per tallarols, pitroigs i tota la munió de petits ocellets migradors i hivernants. Font de la imatge: www.floracatalana.net

Un estudi fet a la Garrotxa (3) va comprovar com les merles s’alimenten en bona mesura d’aranyons (Prunus spinosa), lledons (Celtis australis) i mores (Rubus ulmifolius), una dieta que pot competir amb la d’alguns humans amants dels fruits silvestres !

En l’estudi fet a Cabrera es va veure que el tallarol de casquet (anomenat busqueret de casquet o de capell a les Balears), Sylvia atricapilla, era l’ocell més frugivor, alimentant-se gairebé de manera exclusiva de fruits a la tardor i el hivern.  Diverses espècies de tallarols van ser observades consumint llavors de llentiscle, aladerns i figues. També els pitroigs o rupits (Erithacus rubecula)  són molt frugívors, així com els estornells (Sturnus vulgaris), i per suposat les merles i els tords (Turdus sp). Mols altres ocellets mengen fruits carnosos encara que sigui amb menys freqüència, des de les cotxes als pinsans.

En síntesi, les zones boscoses i els matolls mediterranis són un dels ecosistemes del món on hi ha una proporció més alta de plantes adaptades a la dispersió de les seves llavors per animals que se’n alimenten dels fruits.  Val la pena pensar en conservar i gestionar no només els arbres, sinó també la rica varietat arbustiva que sosté les poblacions animals. Modernament a vegades sembla que només ens fixem en el bosc, quan els matollars mediterranis són de fet molt valuosos i convé tenir-los presents quan pensem en preservar la biodiversitat.

David Segarra

 

  • Traveset, Anna. Resultats Preliminars sobre el consum de fruits per ocells a l’Illa de Cabrera (Illes Balears). Anuari Ornitològic de les Balears, vol. 7, 1992
  • Carlos M Herrera. Coevolución de plantas y frugívoros: la invernada mediterránea de algunos passeriformes. ALYTES. Vol I 177-190 (1983).
  • Rost, Josep. Dieta dels ocells frugívors i dispersors de llavors a la Garrotxa durant la migració de tardor. Revista Catalana d’Ornitologia 29: 43-48, 2013.

 

marfull

Imatge dels fruits del marfull, un arbust que al hivern manté alhora les flors blanques i els fruits foscos. Imatge: www.floracatalana.net

Etiquetes: Migradors de tardor

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Gabriel Gargallo

Abel Julien

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

15 – Temps de bernats pescaires

14 – Arriben els aligots i els esplugabous

13 – Els ocells i l’escalfament global

12 – El greix és l’energia per fer les migracions

11 – Novembre, temps de cotxes fumades!

10 – Els estornells arriben ara (1 -15 de novembre)

9 – Les grues són aquí! (setmana del 28 d’octubre al 4 de novembre)

8 – Arriben les Vanessa atalanta, les papallones migradores

7 – L’orientació dels ocells en la migració: el paper dels camps magnètics

6 – Fruits de tardor i ocells migradors

5 – Arriben els tallarols !

4- La caiguda de les fulles a la tardor i el canvi climàtic

3 – A l’octubre arriben els pitroigs en migració

2 – La migració dels rapinyaires (darrera setmana de setembre)

1 – Seguim la migració el 2016

Piulades recents

  • 👩‍🚀🚀@MarionaBadenas, l'astrofísica protagonista de l'aventura científica sobre la missió simulada al planeta Mart a… https://t.co/8lQQzsJCJf
  • 👥No et perdis la propera tertúlia del #ClubdelsLlunàticsiLlunàtiques del @museuciencies on es parlarà sobre vocacio… https://t.co/h0nMNlVA4Z
  • 🗞️L’alumnat de primer de #batxillerat de l’@INS_El_Morell crea un joc de #YouTube per conscienciar sobre els risco… https://t.co/7dywu69NEU
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar