• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici4.- Tinc un falcó criant al balcó de casa!
Tornar

4.- Tinc un falcó criant al balcó de casa!

26 abril, 2013

Un dels objectius del projecte és donar l’oportunitat al gran públic d’informar de la troballa dels nius que té a casa seva; particularment d’espècies poc comunes o amb un nivell de protecció especial però que sovint utilitzen les vivendes per a fer-hi el niu. Una d’aquestes espècies és el xoriguer comú, un petit falcó relativament comú a Catalunya però que està en declivi a nivell d’Europa.

 

Els anys 2011 i 2012 un parella de xoriguers va criar en un tretzè pis de Via Favència a Barcelona ciutat. En concret, en un test i una petita jardinera del balco d’una habitació; el niu i tota l’activitat de la cria es podia observar i fotografiar fàcilment a través del vidre de la finestra sense molestar els ocells. Les dades del seguiment d’aquest niu s’han penjat aquesta setmana a nius.cat, i ja estan a l’abast de tothom.

En ambdós anys, la cria va tenir èxit (almenys un pollet va envolar). L’any 2011, la posta va ser de 6 ous, van néixer 5 pollets però només 2 van envolar. Al 2012, l’èxit va ser major: dels 5 ous que van pondre, van néixer i envolar 4 pollets. Els xoriguers ponen de mitjana uns 4,5 ous i els coven durant 28 dies; els pollets envolen al cap d’uns 30 dies. Poden criar en colònies o, més freqüentment, en solitari, com és el cas del niu de Via Favència.

Una espècie prou habitual a Barcelona ciutat

El xoriguer comú tenia una colònia de cria relativament gran al penya-segat de Montjuïc, però va passar d’unes 20-21 parelles l’any 2000 a només 4-5 l’any 2010. Segons l’Eduard Durany, molt bon coneixedor de l’espècie, diversos factor poden haver incidit en aquesta davallada. La pèrdua d’hàbitat en la zona agrícola del Baix Llobregat, l’increment de la població de gavià argentat al penya-segat en els últims 10 anys i la presència d’una parella de pelegrins en aquest lloc.

Per contra, les parelles nidificants a la ciutat sembla que es mantenen estables. Hi ha dades de cria a molts punts: Església del Pi, Quarter del Bruc, Palau de Justícia, diversos edificis de Nou Barris, al carrer Pallars (a prop de Diagonal Mar), Vall d’Hebrón, etc.

No és l’únic falcó que cria a Barcelona

El 1999 es va iniciar un projecte de reintroducció del falcó peregrí a Barcelona amb l’alliberament dels primers polls. L’any 2003 es va confirmar la primera cita de cria al Barcelonès. Concretament a la Central Tèrmica de Sant Adrià de Besòs. El mascle era un exemplar alliberat a Barcelona el primer any del projecte. La femella era salvatge. El 2004 dues parelles més crien a la ciutat. Concretament al penya-segat de Montjuïc i a la Torre Macosa de Diagonal Mar. En aquests dos casos el mascle també és dels alliberats a Barcelona i la femella és salvatge. L’any 2005 una nova parella cria a la Sagrada Família. També en aquest cas el mascle és alliberat i la femella és salvatge. Aquest 2013 una nova parella ha criat per primera vegada al terme municipal de l’Hospitalet. Concretament a l’edifici Realia de la plaça d’Europa. Ambdós membres de la parella van ser alliberats a la Ciutat Sanitària de Bellvitge l’any 2008.

A la web www.falconsbarcelona.net trobareu més informació de les parelles de Barcelona i sobre l’evolució de la seva cria (nombre de polls per any, proporció de sexes, dieta, etc.).  

Niada de Xoriguers al test!
Xoriguer al niu amb pollets

Un adult de xoriguer arriba al niu i alimenta als pollets.

Jovenets de xoriguer
posta d'ous de xoriguer

Etiquetes: Animals, Ciència ciutadana: projecte Nius

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Recerca en acció

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

19: Abellerols i altres ocells africans

18: Polls nidícoles i polls nidífugs

17: Curs sobre la nidificació de les aus de l’Institut Català d’Ornitologia

16: Nius poc usuals

15: El cucut, el gran estafador

Missatge 14: Nius d’orenetes de fang o sota terra: una història de l’evolució

13: Els nius, menjar habitual dels depredadors

12: Les nostres mallerengues, segons www.nius.cat

11: Ocells migradors i nius

10: Per què canten tant els ocells a la primavera?

9: Com disposar les caixes nius per als ocells

8.- Ja heu entrat les vostres observacions de nius?

7.- Seguim nius des de l’escola!

6.- Perquè uns ocells ponen més ous que altres?

5.- Com podem saber si la cria és un èxit?

3.- Qui pot estar criant ara prop de casa nostra?

4.- Tinc un falcó criant al balcó de casa!

2.- Perquè seguim la nidificació dels ocells?

1.-Participa: segueix tot el que passa al niu d’un ocell

Piulades recents

  • 👏 Gràcies per compartir-los! Aquí hi ha un bon planter de futurs científics i científiques. https://t.co/7Z8a4TH4Fq
  • Per a què serveix la taula periòdica? Com es pot aplicar la informació que ens dona? Descobreix-ho en aquest vídeo👉… https://t.co/bETA4impmX
  • 🌹📚S'acosta la diada de #SantJordi2021, dia de llibres i de roses. Parlant de roses... vols fer una rosa de sant jor… https://t.co/rqxREbpDQ3
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar