Diari de recerca

4: IA a la Terra: el robot ROOMBA

06 febrer 2015 | Diari de recerca

Durant molts anys el programa SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) ha cercat vida intel·ligent fora de la Terra. Nosaltres proposem fer al revés, anem a cercar exemples d’Intel·ligència a la Terra, però no intel·ligència humana o animal, sinó Intel·ligència Artificial. Us proposem diversos exemples, tot i que en podeu treballar d’altres, i començem per un robot aspirador, El robot ROOMBA.  Mira aquí com és el robot Roomba:

Roomba és un robot que neteja el terra de forma efectiva recollint grans quantitats de pols, brutícia i residus.
És intel·ligent? Per què? Com podem detectar la seva intel·ligència? Quines de les tasques que realitza requereixen intel·ligència? Com podríem millorar el seu comportament intel·ligent?
Per poder contestar aquestes preguntes us proposem algunes activitats, que vosaltres podeu ampliar pel vostre compte:
1.- Posa el Roomba a prop d’una paret, mirant cap a ella i engega’l. És capaç de detectar-la? Què fa exactament?
2.- Tanqueu-lo en una habitació amb bastants mobles i objectes a terra. Quin recorregut segueix? Es mou a l’atzar? Passa per tot arreu? Per quins llocs no passa mai?
3.- Si el deixeu fer la seva feina una bona estona i se li acaba la bateria, és capaç de tornar pel seu compte a la base per recarregar-se?
Consulta a Roomba la informació que et pot ajudar a entendre què són i què fan aquests robots. Roomba va sortir al mercat el 2002, i el febrer de 2014 s’havien venut 10 milions d’unitats a tot el món. No és l’únic d’aquest tipus, sorprèn la llista de robots aspiradors que han anat apareixent els darrers anys, alguns amb dissenys prou evocadors com el Trilobite.
Algunes consideracions: els experiments que us plantegem amb el robot Roomba, també els podeu fer amb altres robots i amb altres electrodomèstics. Fixeu-vos que per reaccionar de forma intel·ligent amb l’entorn és fonamental poder percebre’l. Hi ha molts electrodomèstics i objectes d’ús comú dins d’una casa que són capaços de percebre algunes característiques del seu entorn (ho fan mitjançant sensors). El termòstat per exemple, és capaç de detectar la temperatura de casa i d’encendre i apagar la calefacció. Creieu que és intel·ligent? També podeu comparar dispositius entre si, per exemple si comparem les característiques del Roomba amb les d’un aspirador normal, veureu de seguida que el primer és molt més autònom i pot fer tasques pel seu compte. La capacitat d’autonomia també està molt relacionada amb la intel·ligència.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.