• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici19: La selva s’empassa el nostre dron
Tornar

19: La selva s’empassa el nostre dron

29 març, 2016

Imatge: nens locals encuriosits pel dron. Fotografia d’Andriamitandrina Santatra.

…llencem el comandament, llencem el paraigües i engeguem tots a córrer, amb la sang bullint…..sis mesos d’intensa feina que s’acaben d’estavellar davant dels nostres nassos…

 

Tornem-hi. Tornavís, connector, mesurador de voltatge, canviem alguns dels números a l’ordinador, revisem alguns paràmetres…i finalment, ja som a punt per tornar-ho a provar.

Aquesta vegada ens enfilem al terrat de l’estació de Valbio per evitar un públic tan gran. El terrat queda per sobre de la canòpia de la selva tropical, a uns 50m del terra. Nervis. Fa calor, i el Sol fa que no puguem veure la pantalla. Un paraigües intenta desfer-se dels reflexes. Les mans ens suen. Els ulls dels pocs espectadors que ens acompanyen brillen amb esperança. Creuem els dits. “Ara sí, ara sí”, pensem tots en silenci… I l’hexacòpter comença a aixecar-se, primer poc a poc, després més i més ràpid. S’enlaira. Cinc metres, deu metres, vint-i-cinc… Cinquanta metres! Aplaudiments i rialles, emocions a flor de pell. I copets a l’esquena que duren tan sols uns instants: els motors s’apaguen sobtadament, i l’aparell comença a caure en picat!

No el podem controlar. Cau i cau, fins que topa amb la capçada d’un arbre, rebota de branca en branca, s’esmicola… La selva verda se l’empassa. Pànic. Llencem el comandament, llencem el paraigües i engeguem tots a córrer, amb la sang bullint. Mig alleujats perquè ningú s’ha fet mal, però enrabiats pels sis mesos d’intensa feina que s’acaben d’estavellar davant dels nostres nassos.

Correm muntanya avall amb l’esperança de salvar-lo. Entre bardisses i lianes, punxes i sangoneres, ens fem camí amb les mans i les cames cap al lloc on creiem que deu estar el dron. Relliscades al fang, caigudes i esgarrapades, només volem recuperar-lo… Ja el veiem! Alguns trossos estan pel terra, els altres encara pengen a vint-i-cinc metres d’alçada, entre les branques d’un immens palissandre. Sacsegem l’arbre. Tirem cordes i estirem els braços per atrapar al vol el que cau. “Ho tenim tot?”, pregunta algú des de l’altre cantó d’una bardissa.“No, encara no”, respon l’Andrajna, el nostre guia, assenyalant cap a dalt del palissandre. Falta una peça, que ha quedat entortolligada entre les branques. L’Andrajna s’enfila a l’arbre, com un lèmur, abraçant-se al tronc i fent força amb els braços. I salva l’ultima peça: el peu d’aterratge.

Tristos i decebuts tornem cap a l’estació. No ens podem pas rendir. La resignació no va amb nosaltres. Després de treure’ns el fang, desfer-nos d’unes quantes sangoneres i guarir les ferides, ens arromanguem les mànigues, avaluem les destrosses, i ens posem mans a la feina. Passen tres hores, i amb escuradents, esparadraps i cinta americana, ja el tornem a tenir a punt per provar un altre vol.

Però no ens acabem de decidir… I si torna a caure sense avís? Trobem l’error: el connector de la bateria. Ho arreglem, i decidim tornar-ho a provar  l’endemà. Ningú ens havia dit que seria fàcil. Toca arriscar-nos. Aquesta nit, mentre una part de l’equip estén les xarxes i captura ratpenats, altres proven de dormir entre malsons d’helicòpters engolits pel bosc.

(continuarà)

Etiquetes: Madagascar natura i biodiversitat al vuitè continent

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Mar Cabeza

Ricardo Rocha

Aili Pyhälä

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

21: De tornada cap a casa!

20: Enlairem el dron!

19: La selva s’empassa el nostre dron

18: Drons per investigar la desforestació i la biodiversitat

17: Ratpenats i malalties

16: Desforestació i salut

15: Entre expedició i expedició al Centre ValBio; un oasi a la selva

14: Convivim amb la gent d’Amboasary

13: Vivint amb les comunitats locals de Madagascar

12: Un incendi envolta el campament

11: Imatges de ratpenats a la nit

10: Fotografia de ratpenats

9: Recerques en la foscor

8: Explorant els ratpenats de Madagascar

7: Alimentació i ecologia dels ratpenats

6: Els ratpenats, un grup fascinant!

5: La fragmentació dels boscos tropicals

4: Una expedició científica al tròpic (arribem a Ranomafana)

3: La desforestació de la selva a Madagascar

2: Madagascar, el Vuitè Continent: un rebost de biodiversitat

1: Arribada a Antananarivo: L’expedició comença!

Piulades recents

  • 🎨Ajudem a emplenar les xarxes amb dibuixos de 👩‍🔬científiques! Participa en el concurs de @icmabCSIC! 👇 https://t.co/YZlpECZfDY
  • 📣Es posa en marxa a l'Hospitalet el programa #PetitsTalentsCientífics per fomentar l’interès per les #ciències entr… https://t.co/0Dlpgobl79
  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar