• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici15: Entre expedició i expedició al Centre ValBio; ...
Tornar

15: Entre expedició i expedició al Centre ValBio; un oasi a la selva

8 març, 2016

Imatge: Teixidor malgaix (Ploceus nelicourvi) picant a la porta. Fotografia de Daniel Burgas.

…”ahir ens va visitar un grup de lèmurs mentre dinàvem, i un ocell ens ve cada dia a picar a la porta del balcó, com si volgués participar en els nostres afers”…

 

En aquesta expedició ens hem agrupat una bona colla d’investigadors que frisem per anar al camp a recollir dades. Per molts de nosaltres, estar en contacte amb la natura i amb els habitants de la zona són unes de les raons principals de continuar treballant en aquest ram. Però treballar en zones remotes sovint és dur i està farcit de reptes. Després de dies seguits al camp dormint poc i a deshores, amb accés limitat a aigua i exposats a múltiples agents infecciosos (especialment digestius!), fins i tot el més entusiasmat ecòleg de camp agraeix una petita pausa.

ValBio

Imatge: Centre ValBio, una estació puntera en recerca tropical.  Fotografia de Daniel Burgas.

Després dels intensos dies a Amboasary, hem tornat uns dies a l’estació biològica. Com ja esmentàvem anteriorment, per sort nostra podem fer ús del Centre ValBio, situat just a la vora del parc de Ranomafana.

ValBio és el nostre petit oasi entre expedició i expedició. És una estació única al món, que va ser construïda amb disseny sostenible, representant el compromís del centre amb el medi ambient: teulades verdes amb coberta enjardinades, panells solars a tort i a dret, i materials de construcció locals, com ara el granit. A més, a l’estar al bell mig del ric bosc tropical és inevitable tenir tota mena de trobades amb la fauna en qualsevol moment. Sense anar més lluny, ahir ens va visitar un grup de lèmurs mentre dinàvem, i un ocell ens ve cada dia a picar a la porta del balcó, com si volgués participar en els nostres afers (o potser només intenta barallar-se amb el seu propi reflex al cristall de la porta…).

Lemur

Imatge: Lèmur de front vermell (Eulemurrufifrons) des del menjador del Centre ValBio. Fotografia de Daniel Burgas.

No obstant això, un cop nets i empolainats no tenim gaire temps per esbargir-nos durant aquest impàs d’un parell de dies fora del camp; hi ha un munt de feina abans de marxar altre vegada al camp. Avui en dia ens hem tornat dependents de l’electricitat per a fer anar una gran varietat d’instruments de mesura i enregistrament. Quan som a ValBio tots els carregadors de bateries funcionen sense parar! També és important entrar diligentment les dades recollides a l’ordinador i fer-ne còpies de seguretat; la informació és massa valuosa per arriscar-se a perdre-la!

logistica

Imatge: Les nostres expedicions són logísticament complicades, donada la gran quantitat de material i intendència que es necessita al camp. Fotografia de Daniel Burgas.

Però possiblement el paper més important que té el centre ValBio per al nostre projecte és en matèria de logística, és a dir, a l’hora de planejar les vàries expedicions que fem durant la nostra estada a Ranomafana. Dins d’aquest projecte necessitem treballem amb molta proximitat amb els habitants de diferents poblats. Això requereix un treball de fons importantíssim amb la gent local. En Pascal Rabeson, un dels principals exponents del centre pel que fa a promoure les comunitats de persones que habiten al voltant de Parc, ens comenta que ha vist ja massa projectes que acaben essent un desastre perquè els forasters (investigadors, organitzacions no governamentals…) no aconsegueixen connectar amb les comunitats que els acullen. El Pascal ens acompanya sempre que anem a treballar de nou amb un poblat. A ell li tenen un gran respecte i l’aprecien per tots els anys que porta treballant a Ranomafana. A nosaltres ens reben també amb grans somriures; un indici de que l’expedició anirà bé!

Demà marxem altra vegada cap al camp amb entusiasme, energies renovades, i segurs de que si hi ha algun imprevist infranquejable, els professionals de ValBio sempre són a l’abast per a donar un cop de mà.

Etiquetes: Madagascar natura i biodiversitat al vuitè continent

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Mar Cabeza

Daniel Burgas i Riera

Joan de la Malla

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

21: De tornada cap a casa!

20: Enlairem el dron!

19: La selva s’empassa el nostre dron

18: Drons per investigar la desforestació i la biodiversitat

17: Ratpenats i malalties

16: Desforestació i salut

15: Entre expedició i expedició al Centre ValBio; un oasi a la selva

14: Convivim amb la gent d’Amboasary

13: Vivint amb les comunitats locals de Madagascar

12: Un incendi envolta el campament

11: Imatges de ratpenats a la nit

10: Fotografia de ratpenats

9: Recerques en la foscor

8: Explorant els ratpenats de Madagascar

7: Alimentació i ecologia dels ratpenats

6: Els ratpenats, un grup fascinant!

5: La fragmentació dels boscos tropicals

4: Una expedició científica al tròpic (arribem a Ranomafana)

3: La desforestació de la selva a Madagascar

2: Madagascar, el Vuitè Continent: un rebost de biodiversitat

1: Arribada a Antananarivo: L’expedició comença!

Piulades recents

  • 👉I el tutorial del joc "Check or Cheat" (Comprova o enganya) per ajudar els estudiants de #secundària a millorar de… https://t.co/HcGl5j29UY
  • 👉Aquí tens disponible el primer recurs que t'ajudarà a explicar quin tipus de notícies falses hi ha a les xarxes.… https://t.co/fHV1bM8AfK
  • 💻📱Vols tractar les #fakenews a l'aula? Aquí tens uns recurs educatius molt útils per veure quin tipus de notícies f… https://t.co/AGwc6UNVOw
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar