Museu d’Història Natural de Nova York

15 novembre 2015 | basic, Turisme científic

On podreu veure l’esquelet fòssil sencer d’un Tyrannosaurus rex ? I d’un mastodont, d’un mamut, d’un felí de dents de sabre…? Doncs davant mateix de Central Park, al cor de Nova York. Si mai hi aneu a aquesta ciutat, val la pena apropar-vos a fer-hi una visita al American Museum of Natural History.

 
I és que el American Museum of Natural History concentra una de les millors col·leccions de fauna del món. Especialment interessant és la secció de fòssils del centre. Aquí hi ha, per exemple, l’esquelet fòssil d’un Apatosaurus (o Brontosaurus) descobert el 1890 i muntat el 1905. Es tracta d’un dinosaure que amida 22 metres de llarg, de manera que el seu esquelet aconsegueix que ens sentim molt petits, i fins i tot empetiteix una mica l’enorme Tyrannosaurus que té al costat. És clar que en una altra sala trobem els esquelets d’un Barosaurus protegint la seva cria de l’atac d’un Allosaurus, una de les imatges més emblemàtiques del Museu i més espectaculars si tenim en compte que el Barosaurus és tan gran que el seu cap queda a uns 17 metres del terra de la sala.
Barosaurus_mount_1
Més enllà de l’anècdota de determinades espècies espectaculars, el Museu és un bon lloc per veure exemplars d’aquells que sempre hem vist als llibres. Hi ha impressionants esquelets fòssils de Stegosaurus, Triceratops i molts altres rèptils del passat, que conviuen amb impressionants mostres de mamífers fòssils, com ara els Glyptodonts (armadillos gegants cuirassats, que poden arribar a la mida d’un cotxe) o Lestodons (peresosos terrestres gegants, de 4 tones de pes, extingits fa uns 30.000 anys).  També hi ha placoderms (peixos cuirassats primitius) i molts altres elements zoològics d’importància en la història evolutiva de la Terra.
IMG_20150803_161609
Aquest diorama mostra dos mascles d’ant en una escena de lluita
Si els fòssils són un dels atractius del American Museum of Natural History de Nova York, un altre punt fort del centre són sens dubte els seus diorames. Es tracta de composicions extraordinàries, on es pot veure els animals dissecats en un entorn que sembla de debò, on s’ha cuidat la perspectiva de tal manera que l’espectador es troba submergit en escenes de la vida natural.
Els més antics són els 28 diorames que es concentren al Akeley Hall de fauna africana, que es va inaugurar el 1936. També n’hi ha de dedicats a la fauna asiàtica, a la fauna americana, o a la fauna marina.
El Museu hi ha encara molt més que tot això: col·leccions etnogràfiques, col·leccions d’aus, roques i minerals, sales de biodiversitat…. Les seves col.leccions de meteorits són de les millors del món. És difícil copsar tot el que hi ha, i es que es tracta d’un centre enorme composat per 27 edificis interconnectats que allotja 32 milions d’elements de tot tipus, des de plantes a artefactes humans. El Museu fou fundat el 1869.
Per visitar-lo, però, cal superar una prova d’entrada: el sistema Pay what you wish. Resulta que el visitant té dret a pagar allò que consideri oportú, per exemple un dollar, per entrar al Museu. Però si no ho sap, el personal de les taquilles li demanarà que pagui el “suggested prize” de 22 dollars per adult (preu agost 2015). Es tracta, per tant, d’apropar-se a la taquilla i plantar un dollar amb decisió davant de la persona que ens atén deixant anar “One ticket, general admission, please”.  Sona un xic pel·liculero,  però som a Nova York, una ciutat que té un regust a pel.lícula a cada passa que donem.
David Segarra
IMG_20150803_160626
Aquest diorama reprodueix l’ambient dels còndors als Andes