Diari de recerca | Turisme científic

Museu de paleontologia de Ribesalbes

04 setembre 2009 | Diari de recerca, Turisme científic

El centre aplega una col·lecció de fòssils de plantes i animals que van viure fa 21 milions d’anys. És una mostra exquisida per l’excepcional qualitat de conservació dels organismes fossilitzats.
Al poble de Ribesalbes (Castelló) hi ha el Museu de la Baronia de Ribesalbes que aplega una interessant col·lecció de fòssils. La millor manera d’arribar és per la A-7 eixida Vila-real/Borriana o per l’autovia de la Mediterrània eixida Onda. Arribats a Onda (vila coronada per un excepcional castell), cal anar en direcció Ribesalbes per la carretera que va a Montanejos.
Un antic llac on ara hi ha el riu Millars
Tot just abans d’aplegar al poble de Ribesalbes (Castelló), el riu Millars fa un meandre on es troba el jaciment de fòssils conegut com “La Rinconada”. La Rinconada s’emmarca en la conca miocena de Ribesalbes-L’Alcora. Fou declarat mina l’any 1894 i s’explotà durant 11 anys (1904-1914) per a l’obtenció d’olis minerals mitjançant la destil·lació d’esquists lignits i pissarres. Durant la dècada dels anys 50 fins 1962, s’usà per a la fabricació de cal hidràulica. Actualment està en desús. El jaciment fou citat per primera vegada en els anals de la Història Natural (1799), i ha segut posteriorment objecte de nombrosos estudis que apleguen a l’actualitat. És una mostra exquisida dels rars jaciments de tipus Konservat-Lagerstätte caracteritzats per d’excepcional qualitat de conservació dels grups d’organismes que contenen fossilitzats.
Es tractava d’un llac meromíctic; hi ha una massa d’aigua en el fons que s’hi troba aïllada de la massa d’aigua de la superfície degut a l’existència d’una haloclina i termoclina. A la massa d’aigua inferior (monimolimnion) no li aplega la llum solar ni l’oxigen. Aquesta circumstància, a més de justificar l’absència de peixos, ha resultat fonamental per a la preservació de la fauna i flora fòssils que hi trobem.
Fa 21 milions d’anys
El registre fòssil del jaciment és força ample i la seua riquesa permet estudiar la paleoflora i la paleoentomofauna, factors que ens permeten imaginar com era el clima d’aquesta comarca fa només 21 milions d’anys. Al respecte hi havia estius secs que es perllongaven fins a dos mesos i hiverns temperats i humits; el clima ja no era tan diferent a l’actual. Cal ressaltar l’aparició freqüent de fulles (Angiospermes i Gimnospermes), llavors i fruits. Les troballes d’insectes registrades són força variades i, de moment, comprenen 13 ordres, essent el dípter de la família Chironomidae Nomochirus sampelayoi el més comú del jaciment. S’han descrit sis espècies noves entre les que figuren Oligaeschna saurai i Pronothochysa vivesi. Apareixen també plomes d’aus, ostracodes i vertebrats amfibis.
La col·lecció museística de la Rinconada alberga un ample repertori de mostres d’espècimens reals i li permet al visitant fer-se una idea perfecta dels aspectes esmentats. A més, l’espai físic on s’alberga la col·lecció, inclou també un tomb preciós sobre la història de la ceràmica a Ribesalbes. Aquesta visita es pot completar apropant-se a la vila d’Onda, a escassament 7 kilòmetres, per visitar la Col·lecció Municipal de Paleontologia i Mineralogia de l’Ajuntament d’Onda, ubicada en el Molí de la Reixa (s. XVII)  i que alberga una interessant mostra d’eriçons fòssils del Cretaci castellonenc.
Manuel Saura Vilar. Codirector de la col·lecció museística La Rinconada (Ribesalbes)
Joan Castany i Àlvaro. Coordinador GRUP AU. Dr. CC. Biològiques.

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.