• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici7: Els viatges al Japó i l’experiment T2K
Tornar

7: Els viatges al Japó i l’experiment T2K

7 febrer, 2008
Hola neutrins!L’activitat principal del grup de neutrins de l’IFAE és, en aquests moments, l’experiment T2K (de Tokai a Kamioka). Us he parlat d’aquest experiment al missatge 3 i al missatge 5 . Però ara, podem profunditzar-hi una mica més.

Experiment T2K
Aquest és el futur experiment d’oscil·lacions de neutrins al Japó. L’oscil·lació de neutrins és un fenomen d’interferència entre els neutrins mentre aquests es desplacen. Aquesta interferència provoca que els neutrins canviïn la seva naturalesa, o sigui, comencen com a neutrins de tipus muó i acaben com a neutrins de tipus electró (o tau). (Si no us recordeu dels noms de les partícules, llegiu de nou el missatge 2). Això és una mica difícil d’entendre, és com una transmutació, però s’ha observat ja moltes vegades. L’experiment consisteix, per tant, a produir un feix de neutrins molt intens en un punt per a detectar-los varis cents de kilòmetres més lluny!
I això és el que fem, produïm els neutrins (de tipus muó) en un accelerador en un laboratori de Japó que s’anomena Jaeri (i que està a Tokai, a la costa est de Japó, al nord de Tokio) i els detectem com a neutrins de tipus electró al Superkamiokande. Per a estar segurs que sabem el què produïm, hem de posar un detector de neutrins prop de la producció dels mateixos, el detector ND280 del qual us vaig parlar al missatge 3. 
Reunions a Japó
Com que T2K és una col·laboració de molts països, ens hem de reunir de quant en quant al Japó, per tal de discutir el desenvolupament del projecte i prendre decisions. A més, així sabem que està succeint als diferents grups de treball. Aquestes reunions les fem 3 vegades a l’any, una al Gener, una altra al Maig i l‘altra al Setembre i duren una setmana, més o menys.El viatge des de Barcelona és molt cansat. Primer s’ha de volar a una ciutat europea (Zurich, Frankfurt, Paris,…) i allí agafar un avió que et porta fins a Tokio en 11 hores. Allà s’ha de prendre un autobús que triga dues hores fins a arribar a la ciutat de Tsukba. Aquí s’ha d’agafar un taxi per tal d’arribar al laboratori. Tot plegat són unes 20 hores de viatge des d’un lloc a l’altre! I, a vegades, hi ha reunions que comencen tot just quan tu arribes!
Després et passes la setmana lluitant contra la son (degut a les diferències horàries entre els continents, les reunions comencen a les 11:00 h  de la nit a Barcelona!) degut al jetlag. Però són reunions molt importants, en les quals es prenen decisions fonamentals i en les quals veiem el procés de les instal·lacions. Hi ha poc temps per a la diversió: dorms, menges i sopes al laboratori i la majoria de les reunions són de treball! Malgrat tot, de quant en quant, ens escapem a Tokio durant 1 dia: és una ciutat fascinant! I una setmana després ja estem volant de tornada a casa.

Estat de l’accelerador al Japó
L’última setmana que vaig estar al Japó ens varen dur a veure la construcció de l’accelerador a Tokai. Aquestes instal·lacions són enormes i suposen un esforç tecnològic considerable.

La construcció va començar fa uns 3 anys i està previst el seu acabament per a finals del 2008. Un accelerador no és més que un tub de buit amb imans i fonts d’ones electromagnètiques que empenten a les partícules (protons, en aquest cas), tal com si fos una taula de surf en una onada!

Si vols seguir el meu viatge al Japó, mira les fotografies que hi ha aquí a sota.
Fins al proper missatge!
Federico Sánchez 

 

Oscil·lació de neutrins.

Aquesta imatge és una oscil·lació de neutrins (els neutrins canvien de naturalesa!). I què vol dir això?

Els neutrins, com totes les partícules, es propaguen en l’espai com una ona. Aquest és un dels aspectes més cridaners de l’anomenada mecànica quàntica i que, a vegades, es defineix com “dualitat ona-partícula”. O sigui, totes les ones són partícules i totes les partícules es comporten com a ones.

Ja sabem que els neutrins són 3 i que tenen massa. Però, el més curiós és que els tres tipus de neutrins que hi ha (electró, muó i tau) no es corresponen amb masses concretes dels neutrins. O sigui, que un neutrí de tipus electró és una barreja de neutrins de masses distintes, i viceversa, un neutrí d’una massa en concret és una barreja de neutrins de diferents tipus. De nou, això  és una propietat que ve de la mecànica quàntica.

Doncs si ara ja sabem això, quan produïm un neutrí de tipus muó, estem produint una proporció de neutrins de diferents masses. Com que tenen massa distinta, viatgen  a velocitats diferents i, per tant, les ones es desplacen amb distintes velocitats. Això ens duu al fenomen de la interferència que, com a les ones normals, canvien el patró de l’ona. En aquest moment, el neutrí (l’ona) ja no és com l’original (o sigui, el muó) i pot interaccionar com a neutrí electró o tau (o sigui, els hi ha canviat el patró de l’ona!).

Esperant l'avió.

En Federico Sánchez ens va fer aquesta fotografia tot esperant l’avió a l’aeroport de Zurich.
Volant sobre Sibèria.

Estic volant sobre Sibèria. La major part del vol s’esdevé sobre la gelada sibèria i si el temps acompanya, la visió és sobreacollidora!

Laboratori KEK (Japó).

Entrada al laboratori KEK a Tsukuba (Japó).
Pantalla de vídeo.

Pantalla de vídeo a Shibuya (Tokio).
Instal·lació del volum

Instal·lació del volum on els pions es desintegren produint els neutrins.
Interior de l'accelerador.

Vista interior de l’accelerador. El tub que transporta les partícules està en l’interior dels blocs blau i groc que és un imà que manté les partícules en la seva trajectòria.
Detall de l'accelerador.

Vista en detall de l’accelerador. El tub de buit que transporta les partícules és visible.

Més informació

  • Experiment T2K

Etiquetes: Electrònica, Els neutrins !, Energia, Enginyeria, Física, Món microscòpic, Nanotecnologia, Tecnologia

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Enrique

Thorsten

Federico

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 15 – El projecte s’acaba…

Missatge 14 Una mica d’històries de neutrins!

Missatge 13 – NEMO 3: Investigant la naturalesa dels neutrins.

Missatge 12 – El Laboratori Nacional de Canfranc.

Missatge 11 – Un imant per al T2K.

10: Fer guàrdies en l’experiment SciBooNE

9: Els butlletins sobre Neutrins

8: Els Neutrins i la Supernova 1987A

7: Els viatges al Japó i l’experiment T2K

6: Reconstrucció del Superkamiokande

5: Construint un detector

4: Construint un detector al nostre laboratori!

3: Com podem observar els neutrins?

2: Quines són les partícules elementals?

1: Us donem la benvinguda al món dels neutrins!

Piulades recents

  • 📣Tret de sortida virtual de la fira científica i tecnològica Robotseny 2021 centrada en la problemàtica de les aus… https://t.co/QEtY8vpYP8
  • 🔝Prop de 500 de 3r i 4t de #primària de Palafrugell segueixen aprenent d’una manera lúdica i fora de l’entorn escol… https://t.co/iDHriByeOY
  • 👉I el tutorial del joc "Check or Cheat" (Comprova o enganya) per ajudar els estudiants de #secundària a millorar de… https://t.co/HcGl5j29UY
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar