Diari de recerca

1: Sortim cap a Fogo

18 febrer 2015 | Diari de recerca

Sis persones som a punt de començar el viatge a l’illa de Fogo, amb l’objectiu de col·locar uns GPS de 10 grams a l’esquena dels petrells Gongon.

 
Som a punt de començar el viatge. Portem setmanes preparant el material i tota la logística. Finalment viatjarem 6 persones a Fogo, una de les 10 illes de Cap Verd, formada per un espectacular volcà de 2.829m d’alçada. La feina més important serà col·locar i recuperar aparells GPS als petrells Gongon (Pterodroma feae).
Els GPS són aparells que pesen uns 10g i es col·loquen adherits a les plomes de l’esquena amb un esparadrap especial. Per fer aquesta feina, quatre de nosaltres, el David, la Marina, en Sergi i l’Adrià, es traslladaran a Sao Felipe (Fogo) per 3 mesos i aniran cada nit a vigilar els pocs nius coneguts d’aquesta espècie, situats a més de 2.000 m d’alçada. Amb aquests viatges-GPS podrem saber quines són les àrees d’alimentació de l’espècie i d’aquesta manera contribuir a definir les àrees més importants per als ocells marins a l’Oest Africà. A més a més, els primers dies posarem xarxes japoneses al cim de la caldera de Fogo per tal de capturar alguns adults, anellar-los, mesurar-los i prendre algunes mostres biològiques.
geolocalitzador (dalt) i gps (baix)
Cada nit durant 3 mesos, el David, la Marina, en Sergi i l’Adrià aniran a vigilar els pocs nius coneguts d’aquesta espècie, situats a mes de 2.000 m d’alçada, a Sao Felipe (Fogo).
Però no tots ens quedarem a Fogo, dos de nosaltres, la Laura i jo, al cap de dues setmanes marxarem a un illot proper, Ilheu da Cima, un petit paradís deshabitat on només hi ha nius d’ocells marins i de tortugues. Allà ens quedarem uns deu dies, col·locant i recuperant geolocalitzadors de diverses espècies d’ocells marins. Aquests aparells tan sols pesen 3 g, es col·loquen en una anella a la pota de l’ocell durant tot l’any i ens diran els seus moviments migratoris.
Ilheu da Cima
Arribar a Fogo vol dir agafar tres vols i fer una nit a l’Illa de Santiago, l’illa principal de Cap Verd. Jo seré el primer en sortir i arribaré a Fogo el dilluns 16 de febrer. Allà, el personal del Parc Natural de Fogo, l’Alexander Nevsky i l’Herculano Dinís, m’estarà esperant per començar a organitzar aquesta campanya. Com sempre, el Denís Montrond, nascut al poble situat dins la caldera de Fogo (Cha das Caldeiras), serà la nostra mà dreta durant tota la campanya amb el petrell Gongon. Ell es coneix cada pedra d’aquella caldera i ha conviscut amb els petrells Gongon des que va néixer.
Jacob González-Solís
 
 

4 Comentaris

  1. Dirk Troost

    Very interesting reading. Thanks to Jacob for briefly talking with me while crossing one another in Cha das Caldeiras (24/03/15). Thanks to Sergi, Marina, David and Adria for kindly receiving me this morning (07/03/15) at the yellow/bird house in Sao Filipe and showing me GPS, trap making and recent video footage. Thanks in advance for allowing me to keep in touch. Dirk Troost

    Respon
    • Jacob

      Hi Dirk
      happy you could finally visit us at the house in São Felipe, although it was a pity I wasn’t there but in Ilheu de Cima at that time. A shame you could not visit the breeding site and see the Gongon! Hope you enjoyed Cape Verde; a wonderful country, isn’t it? keep in touch!

  2. enric

    hola em dic enric visc a platja d aro i la meva mare te una botiga de roba i als dos ens a aradat molt aixo jejirem 2 cada dia saps

    Respon
    • Jacob

      Gràcies Enric pel teu entusiasme. A hores d’ara ja hauràs llegit que de petit passava tots els estius a Platja D’Aro. Tinc molts bons records de Cala Sa Cova, el Magic Park, el Politur…

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.