Notícies

Un equip científic rescata per primer cop un poll de trencalòs

14 juny 2008 | Notícies

Un equip de tècnics i científics catalans han aconseguit per primera vegada al món rescatar el segon poll d’un niu de trencalòs (Gypaetus barbatus) ubicat a l’Alt Urgell.

Es tracta del germà petit en un niu on hi havia dos pollets. Si no hagués estat rescatat, el seu germà gran l'hauria mort, com passa sempre en aquesta espècie. Ara, aquest poll, batejat amb el nom d'Aïnat, viu al Centre de Recuperació de Vallcalent, on l'ha adoptat un adult. En un futur, Aïnat completarà la petita població d'adults reproductors captius, que en reproduïr-se forniran nous exemplars per alimentar projectes de reintroducció de l'espècie.

Tot això ho expliquen en detall l'Antoni Margalida i en Diego Garcia en el seu Missatge 24: Rescatat per primer cop un poll d'un niu de trencalòs . No us el perdeu!

Per a més informació consulteu el projecte Dins el niu del trencalòs. Hi trobareu una munió de dades sobre la biologia d'aquesta espècie, els projectes de recuperació i les recerques que es duen a terme a Catalunya per a conèixer i protegir aquest magnífic rapinyaire.  Només cal que consulteu el Diari de Recerca. També hi ha interessants vídeos amb imatges del niu, de l'alimentació de l'ocell, etcètera.  

Rescat d'un pollet de trencalòs

Aquesta imatge mostra un agent rural de la Generalitat dins el niu de trencalòs en el moment de peixar els pollets abans de procedir al rescat del més petit.  
Trencalòs adult (Gypaetus barbatus) fotografiat al Pirineu català

Els adults de trencalòs tenen el pit, coll i ventre d'un color taronja viu, fruit de les sessions de maquillatge que els ocells duen a terme. L'escleròtica vermella del seu ull i la mena de bigoti o barba que li creua la cara li acaben de donar un aspecte inconfusible. Les ales i l'esquena són de color gris pissarra. És un ocell força gran, que arriba als 2,80 metres d'envergadura.

Consulteu el projecte Dins el niu del trencalòs per a més informació.

Imatge: Antoni Margalida

Escalada

Miquel Flores (a la dreta) i Carles Barri (a l'esquerra) inicïen el descens a un niu de trencalòs.  Tots dos son membres de la Unitat d'Especialistes de Muntanya i Escalada del cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya. El seu paper és essencial a l'hora de recollir restes dels nius que fracassen o d'instal.lar les pètites cameres de video que ens ofereixen imatges de les interioritats del niu. 

Consulteu el projecte Dins el niu del trencalòs per a més informació.

Imatge: Diego García Ferrer  

En plena feina a la cova on hi ha el niu de trencalòs

En Miquel Flores es troba a mitja paret, just on hi ha la cavitat on s'amaga el niu de trencalòs. En Miquel és membre de la Unitat d'Especialistes de Muntanya i Escalada del cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya. La tasca dels membres d'aquesta Unitat és essencial per tal de poder estudiar els nius i, en cas de fracàs reproductor, recollir-ne les restes que s'hi troben. També són els membres de la UEME els que instal.len les cameres de vídeo que ens proporcionen imatges de l'interior dels nius. 

Consulteu el projecte Dins el niu del trencalòs per a més informació.

Imatge: Diego García Ferrer    

Pollet petit de trencalòs

Un poll de trencalòs de pocs dies de vida reb aliment al Centre de Reproducció situat a l'Alta Savoia (França). D'aqui a uns mesos, si tot va bé, serà alliberat a la natura. Fins a finals de 2006 han estat alliberats 144 trencalossos als Alps, serralada que compta ja amb diverses parelles que viuen i es reprodueixen en estat salvatge. 

Consulteu el projecte Dins el niu del trencalòs per a més informació.