Notícies

Lynn Margulis in memoriam

24 novembre 2011 | Notícies

Ahir, dimarts 22 de novembre, va morir la biòloga nord-americana Lynn Margulis a la seva casa d’Amherst (Massachusetts). Feia uns quans dies havia patit un ictus, del qual ja no s’ha recuperat. D’acord amb el seu desig que no li allarguessin la vida artificialment, va morir plàcidament a casa seva.

Lynn Margulis forma ja part de la historia de la biologia per la seva teoria de la simbiogènesi, que explica l’origen de les cèl·lules eucariotes a partir de relacions simbiòtiques entre cèl·lules procariotes. També va treballar en la teoria de Gaia amb James Lovelock, que afirma que la Terra es comporta com un sistema viu on els organismes han modificat les condicions del planeta a gran escala.

Feia molts anys que Lynn Margulis tenia una intensa relació amb Catalunya.  A Banyoles va estudiar les comunitats microbianes de l’estany Cisó. També es va interessar pels tapissos microbians del delta de l’Ebre. En aquest indret, el grup de Lynn Margulis va aïllar una espiroqueta gegant (una espiroqueta és un bacteri que té forma espiral i viu en ambients sense oxigen), que ella anomenava “l’espiroqueta catalana”.

 

Titanospirillum velox, l'espiroqueta catalana

Imatge de Titanospirillum velox, “l’espiroqueta catalana”

Mercè Piqueres, al seu bloc La Lectora Corrent, diu que ”la vitalitat de Lynn Margulis ens feia pensar que era eterna. Si més no, que seria una persona amb molta vida encara per davant. No ha estat així però. Com el poeta, jo també li dic: “Em costa imaginar-te absent per sempre”.

Mentre pugui menjar, no faré pas allò que volen els altres” – Entrevista amb Lynn Margulis a Vilaweb  

Juntament amb els professors Ricard Guerrero i Antonio Lazcano, la professora Margulis va coordinar el volum 39 de la revista Treballs de la Societat Catalana de Biologia, un número monogràfic dedicat a l’origen de la vida i l’evolució de la cèl·lula, que actualment es troba digitalitzat i pot ser consultat en accés obert. També es pot consultar en accés obert un article que va publicar el 1990 en el volum 41 de Treballs, en què descriu el possible origen simbiòtic d’alguns components de la cèl·lula.