Notícies

Llibres de divulgació científica per festejar Sant Jordi

09 maig 2012 | Notícies

Diverses novetats editorials aparegudes en els darrers mesos certifiquen la bona salut de la divulgació científica catalana.

Com altres anys, hem preparat una selecció de llibres de divulgació científica publicats 

Com altres anys, hem preparat una selecció de llibres de divulgació científica publicats darrerament. Sense pretendre ser exhaustius, són una mostra de la diversitat i la qualitat de llibres que fan la ciència accessible i interessant sense renunciar al rigor.  

I són també una bona opció per festejar Sant Jordi amb un xic de ciència. 

Algunes de les obres que destaquem són les següents:

Que plourà, avui?  (Jordi Mazon, publicacions de la UB). Un entretingut llibre que presenta totes les claus per entendre el temps atmosfèric, i que aprofita la meteorologia per divulgar interessants conceptes de física.    

Una petita història per entendre l’Univers  (Hubert Reeves, Editorial Comanegra). El prestigiós astrofísic quebequès Hubert Reeves explica el Cosmos a la seva néta en un diàleg apassionant.

100 controvèrsies de la biologia (David Bueno, Cossetània Edicions). Reflexions sobre la identitat dels humans observades des de la biologia i formulades per David Bueno, professor de genètica a la UB i prolífic autor de divulgació científica.

Controvèrsies biologia

L’estat del malestar  (Jordi Bosch, Institut d’Estudis Ilerdencs).  Les causes i les conseqüències de l’actual crisi econòmica, social i immobiliària. El llibre ha rebut el Premi de Divulgació Científica Humbert Torres 2011.

Per què envellim?  (Gemma Marfany i Maria Soley, Publicacions de la UB). Els mecanismes bioquímics, genètics i metabòlics del procés que ens porta a la vellesa descrits en detall per dues investigadores de la Universitat de Barcelona.

Un planeta a la deriva

Un planeta a la deriva  (Jordi Martínez, Daniel Sol, Jaume Terrades, Editorial La Magrana). Una conversa oberta entre tres científics i tres ciutadans per entendre el procés de canvi global accelerat que afronta la Terra. 

Evolució i complexitat  (Jordi bascompte i Bartolo Luque, Edicions Bromera). La Teoria de l’evolució avui, a la llum de la genètica de poblacions o de la biologia molecular, i aplicada també a Internet i als sistemes complexos.

100 invents que han canviat el mon (Daniel Closa, Cossetània Edicions).  Un centenar d’històries que expliquen com es va inventar el GPS, el pa, Internet, el paper, etc., a càrrec del bioquímic i divulgador Daniel Closa.

Que plourà, avui?

100 mites de la ciència (Daniel Closa, Editorial Cossetània, edició de butxaca). No és cert que fem servir únicament el 10% del cervell. Aquest és un dels cent mites que Daniel Closa desemmascara en aquest apassionant llibre que ara es publica en edició de butxaca.

Per què les lleones no els prefereixen rossos?  (Xavier Duran, Editorial Columna). Seixanta curiositats científiques explicades per xavier Duran, químic i director del programa “El medi ambient” de TV3.

100 invents que han canviat el món

Aquests són alguns suggeriments, però de llibres de divulgació científica n’hi ha força més! Consulteu la secció Més llibres!