Simulem l’acció dels enzims en la digestió, Institut Manuel Blancafort (La Garriga)
Reproduïm el mecanisme de transformació del midó en glucosa (Premi X(p)rimenta en l’apartat de Batxillerat)
El vídeo que us presentem correspon a una pràctica tipus simulació que té com a objectiu principal comprovar el paper dels enzims en el procés de la digestió. Com es pot veure en el vídeo, l’experiment reprodueix el procés fisiològic pel qual els enzims actuen sobre les molècules orgàniques de cadena llarga, com ara el midó, convertint-les en compostos més fàcils d’assimilar, com és el cas de la glucosa.
Ens hem basat en una pràctica proposada per Muntsa Bigas i Mariona Domènech al número 7 de la revista Ciències (2007).
Segons explica la mestra responsable, Elena Gayán, “els alumnes van enregistrar la pràctica prèvia sobre el reconeixement de principis immediats al laboratori (prova de Fehling, prova de lugol, prova xantoproteïca) i la simulació de la digestió. Per qüestió d’espai, només us presentem la part de la simulació”.
La professora comenta que “els tres grups de treball van trobar-se amb la sorpresa que els resultats obtinguts no eren els mateixos que els esperats: ells consideraven que la “pràctica no havia sortit bé”. Quan els vaig proposar presentar-la al concurs, primer van dubtar perquè consideraven que no podien presentar una pràctica amb resultats contradictoris. Els vaig animar a pensar les possibles raons dels resultats obtinguts. A partir d’aquest moment i durant un parell de setmanes, els alumnes van anar proposant i fent diferents proves per intentar esbrinar quina part de la pràctica era la que no havia sortit com esperaven. Com a professora, considero que aquesta ha estat la part més rica de l’activitat: ha permès proposar, discutir, argumentar, dissenyar i dur a terme les propostes dels mateixos alumnes. “
Esperem que us agradi!
divendres, 1 juliol 2011 at 14:46
M’ha agradat molt, és didactic i m’ha animat a proposar altres experiments als meus alumnes.
FELICITATS!