• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciexperimentaFes la teva pròpia proliferació d’algues microscòp ...

Fes la teva pròpia proliferació d’algues microscòpiques

9 octubre, 2012

Agafa aigua de mar i afegeix un xic de fertilitzant per a plantes. Al cap d’uns dies podràs veure el resultat.

Material necessari:

2 ampolles d’aigua embotellada de 1,5 l

Paper d’alumini

Líquid fertilitzant

2 filtres de cafè

1 vas de precipitats (o similar)

2 fulls blancs de paper

1 càmera de fotos

1 microscopi (opcional)

El material que necessites.

Com es fa l’experiment?

Agafa dues ampolles d’aigua embotellada buides i omple-les d’aigua de mar d’un lloc una mica resguardat, com per exemple un port, així ens assegurem que hi ha un mínim d’algues a les mostres inicials. En una de les ampolles afegeix-li unes gotes de líquid fertilitzant per abonar plantes i posa-la en un lloc càlid i ben il·luminat, per exemple, darrera d’una finestra; a l’altra no li afegeixis res i posa-la a les fosques (tapa-la amb paper d’alumini).

Embolica una de les ampolles amb paper d’alumini i a l’altra afegeix-li unes gotes de fertilitzant.

Al cap d’uns dies compara-les. A la de la finestra, abonada i amb llum, les algues han pogut fer la fotosíntesi i han crescut, per això l’aigua es veu amb color. A la que està a les fosques, les algues no poden créixer i es moren, per això l’aigua es manté transparent.

Si disposes d’un microscopi, pots agafar unes gotes de cada una de les ampolles i observar la presència o absència d’algues microscòpiques (microalgues) i veure les formes que poden tenir. Però si no en tens, pots veure la teva proliferació en un filtre de cafè. Per fer això, cal que filtris el contingut de cada ampolla en un filtre de cafè. Deixa eixugar els dos filtres, obre’ls i compara’ls. La diferència de color, amb color un i transparent l’altre, t’indica el creixement de microalgues que has tingut en la primera, gràcies als nutrients (fertilitzant) que li has posat, la llum i ajudat per la temperatura alta. Quan hi ha moltes algues microscòpiques, aquestes es fan visibles a l’ull nu i diem que al mar hi ha una proliferació de microalgues.

Deixa assecar els filtres de cafè i posa’ls sobre els papers blancs per comparar el color.

Més experiments a partir d’aquí

El principi que hem vist fins ens pot servir per fer un experiment més complet, amb més variables. Per exemple, podeu preparar diverses ampolles amb quantitats variables de fertilitzant. Podríem tenir una ampolla sense fertilitzant, un altre amb una quantitat petita i una tercera amb una quantitat més alta, i veure quins resultats dóna. Us suggerim que comenceu amb quantitats ben petites de fertilitzant, ja que si en poseu gaire, a partir de la dilució saturant, ja no es veuran més efectes.

També podeu jugar amb la temperatura, més alta o més baixa, i veure si hi ha diferència en els creixements obtinguts. Es podria també fer el seguiment del color obtingut al llarg de diversos dies i fer-ne una gràfica (deixem al vostre criteri com mesurar el color, un tema gens trivial…).

Magda Vila i Eva Flo

 

El material que necessites

El material que necessites

Ves a buscar aigua de mar i emplena les dues ampolles

Ves a buscar aigua de mar i emplena les dues ampolles

Embolica una de les ampolles amb paper d'alumini i a l'altre afegeix-hi unes gotes de fertilitzant.

Embolica una de les ampolles amb paper d’alumini i a l’altre afegeix-hi unes gotes de fertilitzant. Deixa les dues ampolles durant uns dies al costat d’una finestra ben il•luminada.

Al cap d’uns dies desembolica l'ampolla coberta de paper d'alumini.

Al cap d’uns dies desembolica l’ampolla coberta de paper d’alumini. Segurament ja veuràs que el color de les dues ampolles és diferent. I si pots, mira una petita mostra d’aigua de cada ampolla al microscopi.

Filtra el contingut d'una ampolla en un filtre de cafè.

Filtra el contingut d’una ampolla en un filtre de cafè. Després fes el mateix amb l’altra ampolla i un altre filtre de cafè.

Deixa assecar els filtres de cafè i posa'ls sobre els papers blancs per comparar el color.

Deixa assecar els filtres de cafè i posa’ls sobre els papers blancs per comparar el color.

Fes una foto dels filtres i envia'ns-la! Aquesta és la foto que nosaltres hem fet. Com ha quedat la teva?

Fes una foto dels filtres i envia’ns-la! Aquesta és la foto que nosaltres hem fet. Com ha quedat la teva?

Etiquetes: El litoral Mediterrani

Comparteix!
Tweet

Cap resposta a “Fes la teva pròpia proliferació d’algues microscòpiques”

  1. Respondre
    Eva Flo i Esther Garcés
    dimarts, 11 desembre 2012 at 13:26

    Si que es podria fer amb una mostra d’aigua dolça. El funcionament de base és el mateix: si hi ha fitoplàncton i hi afegim nutrients, hi haurà creixement.

    Una consideració a tenir en compte però, és que potser en una mostra de riu no hi hagi una gran concentració d’organismes fitoplanctònics. Potser fent servir aigua d’un llac o d’un estany hi ha més possibilitats d’èxit.

  2. Respondre
    Xavier Martí
    dilluns, 10 desembre 2012 at 16:43

    Es pot fer el mateix però amb aigua d’un riu ??

  3. Respondre
    Jordi Camprubí Capella
    dimecres, 17 octubre 2012 at 09:20

    Un experiment senzill però que pot donar molt de joc. Es pot aplicar perfectament el mètode científic en la seva elaboració.
    Gràcies

Respondre Cancel·la les respostes

Piulades recents

  • 🎨Ajudem a emplenar les xarxes amb dibuixos de 👩‍🔬científiques! Participa en el concurs de @icmabCSIC! 👇 https://t.co/YZlpECZfDY
  • 📣Es posa en marxa a l'Hospitalet el programa #PetitsTalentsCientífics per fomentar l’interès per les #ciències entr… https://t.co/0Dlpgobl79
  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar