• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciUna excavació en el laboratori; el triatge de micr ...
Tornar

Una excavació en el laboratori; el triatge de microfòssils

21 octubre, 2009
Un cop els sediments recol·lectats al jaciment han estat rentats i garbellats i s?ha recollit el concentrat per tal de dur-lo al laboratori, el següent pas és el del triatge.

Les eines

Per tal de triar els sediments que hem portat al laboratori necessitem unes eines una mica especials. La primera d'elles és una lupa binocular, que ens servirà per augmentar els grans de sorra i els petits fòssils que no són visibles a simple vista. I és que quan parlem de microfòssils ens referim a aquells fòssils que són tant menuts que no els podem veure amb els ulls nuus.

La següent eina que necessitem són unes pinces, com les de depilar, però amb les puntes molt més primes, perquè sinó farien massa pressió sobre el fòssils i els podria arribar a trencar.

Com ho fem?

Agafem una mica de sediment concentrat en una capseta i el fiquem sota la lupa binocular. Amb les pinces anem separant els grans de sorra dels petits fragments d'os i de les dents que hi anem trobant. Les dents ens van molt bé, perquè són molt dures i normalment suporten bé el procés de rentat i garbellat amb aigua a pressió, i perquè contenen molta informació des del punt de vista paleontològic i ens poden ajudar molt a entendre quins dinosaures i quins altres animals varen viure al Cretaci.

L'estudi de les dents

Un cop hem separat les dents les hem de "muntar" per tal que les puguem estudiar. Per això utilitzem unes peces blanques de Lego i una mica de massilla per penjar els pòsters (o Bluetack). El que s'ha que fer és agafar una mica de massilla enganxar-la a la peça de Lego i a sobre posar la dent que volem estudiar. És important situar la part de la dent que s'utilitza per a mastegar cap amunt.

Ara ja podem estudiar de quina espècie fòssil és la dent que acabem de trobar. En aquest cas i encara que sembli una contradicció la dent que els paleontòlegs desitgem trobar no sol ser la d'un dinosaure sinó que la d'un mamífer. És que al Cretaci, mentre que els dinosaures eren molt abundants els mamífers no ho eren tant i aquest és un període molt important per a la seva evolució i per tant per a la nostra història com a mamífers.

Taurons, peixos i microfòssils

Però no solament podem trobar-hi dents de dinosaures i de micromamífers, també podem trobar-hi dents d'altres animals com taurons, peixos, llangardaixos, amfibis i d'altres. I no tant sols dents, sinó també altres restes, com parts de plantes de per exemple uns fòssils coneguts com caròfits, o invertebrats com foraminífers (un petits micororganismes) o ostracodes (una classe de bivalves).

Per últim, hem de marcar cada microfòssil que hem trobat i indicar de quin jaciment prové. També al quadern de camp és convenient anotar si el fòssil està complert o no i documentar-la fent-li fotografies. Ja veieu que la metodologia seguida en una "micro-excavació", alhora de fer la documentació necessària per desenvolupar una recerca paleontològica, és molt pareguda a la d'una excavació d'ossos de dinosaures.

Bego Poza

Etiquetes: Animals, Cretaci, Dinosaures, Fa 65 milions d'anys, Fòssils, Metodologia de treball, Món microscòpic, Paleontologia

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Oscar

Bego

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

A quina velocitat es movien els dinosaures?

El límit K/T

Podem comparar els jaciments?

Com donarem a conèixer la recerca que estem fent?

Què ens diuen les roques sedimentàries?

Investiguem el interior dels ous dels dinosaures

Estudiar el jaciment amb un simple clic!

Escopinyes, peixos i cocodrils, els altres animals de Fumanya

Noves tecnologies per estudiar els microfòssils

Font del Bullidor; el jaciment de niuades de dinosaure

Què menjaven els Titanosaures?

Una excavació en el laboratori; el triatge de microfòssils

De quin color són els dinosaures? La reconstrucció científica de dinosaures

Campanya de rentat de sediment: en busca de microfòssils

Peguera 1: el jaciment berguedà d’ossos fòssils de dinosaures

Els microfòssils: la clau per entendre l’extinció massiva

Els Titanosaures, els dinosaures que passejaren per Fumanya

La prospecció paleontològica; mapa geològic, gps i unes bones xiruques!

Han deixat emprentes a l’escena del crim!

Com era el Berguedà fa 65 milions d’anys?

3.000 petjades de dinosaures enmig del Berguedà

Dinosaures sorgits del carbó

Piulades recents

  • 👩‍🚀🚀@MarionaBadenas, l'astrofísica protagonista de l'aventura científica sobre la missió simulada al planeta Mart a… https://t.co/8lQQzsJCJf
  • 👥No et perdis la propera tertúlia del #ClubdelsLlunàticsiLlunàtiques del @museuciencies on es parlarà sobre vocacio… https://t.co/h0nMNlVA4Z
  • 🗞️L’alumnat de primer de #batxillerat de l’@INS_El_Morell crea un joc de #YouTube per conscienciar sobre els risco… https://t.co/7dywu69NEU
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar