Arts i Humanitats | Diari de recerca

10. Un recorregut pel Tibet

03 febrer 2009 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

Ja hem començat a viatjar i a descobrir algunes de les poblacions del Tibet, abans de seguir el nostre camí, però, us volíem donar unes pinzellades sobre la geografia política del país, perquè sempre resulta convenient i pràctic conèixer la divisió regional tradicional, així com l’administrativa moderna dissenyada pel govern xinès al llarg dels darrers cinquanta anys.

Cal advertir, abans de començar, que si consulteu un Atles, no trobarem mai el Tibet com una unitat en un mapa, perquè com tantes altres nacions sense estat, no figuren en la cartografia oficial. Amb molta sort, hi trobareu una divisió administrativa xinesa anomenada “Regió Autònoma del Tibet” que representa aproximadament la meitat del territori tibetà.

Els tibetans han dividit tradicionalment el seu país en tres grans regions: Ü-Tsang (o Tibet Central), Amdo i Kham.

U-Tsang: la zona més erma de l’altiplà tibetà

Ü-Tsang és la regió central del Tibet i que històricament ha acollit tant els centres de decisió política més importants del país, com gran part dels centres religiosos i culturals més rellevants. Com a botó de mostra, en aquesta regió hi trobem la capital històrica del país: Lhasa. En general també es tracta de la zona més erma i àrida de tot l’altiplà. En realitat, aquesta regió la podem dividir en cinc unitats geogràfiques i culturals força homogènies. Ngari és la part més occidental del país, fronterera amb Caixmir i les valls del nord-est indi. Changtang ocupa la meitat septentrional i està formada per la part més elevada de l’altiplà; bona part d’aquesta àrea està despoblada. La zona centre està formada per les regions de Tsang i Ü. La primera té com a centre administratiu la ciutat de Shigatse i la segona acull la capital de tot el Tibet, Lhasa. Finalment, trobem a l’est, la regió de Kongbo, amb un clima molt benigne que ha donat lloc a extenses masses forestals, frontereres amb Bhutan i l’estat indi d’Arunachal Pradesh.

Amdo: el regne de l’estepa, bressol d’intel·lectuals

Amdo és la regió nord-est del Tibet. Es tracta d’una àrea muntanyosa on hi trobem les zones estepàries més riques de l’altiplà. A la zona hi destaquen alguns dels monestirs més grans del país com Labrang i Kumbum. Amdo ha estat el bressol d’alguns grans intel·lectuals tibetans com el reformador del budisme, Tsongkapa (al segle XIV), l’heterodox poeta i monjo Gendün Txömpel de principis del segle XX o el malaguanyat poeta de les noves generacions tibetanes, Dondrup Gyal, desaparegut prematurament l’any 1985. L’actual Dalai-lama, Tenzin Gyatso, també és originari d’Amdo.

Però el recorregut no s’acaba aquí, perquè en el proper missatge descobrirem la terra dels guerrers i l’origen del nom del Tibet. Ens hi acompanyareu?

Josep Lluís Alay

Lhasa: la capital del Tibet

Lhasa és la capital del Tibet. Fundada al segle VII és el centre cultural, religiós i polític del país. Actualment, és la capital administrativa de la Regió Autònoma del Tibet. Alberga alguns dels monuments arquitectònics més destacats del país, com ara el Palau del Potala, el temple del Jokang o els monestirs budistes de Drepung i Sera.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.